Copy
Bekijk deze mail in je browser
Gebruiker Centraal: Voor een Gebruiksvriendelijke overheid

In deze nieuwsbrief:


Een taalspreekuur met een taalzuster en taaldokter die de temperatuur van de teksten komen meten: de gemeente Delft deed het! Barry en Laura vertellen hoe zij prioriteit houden voor duidelijke taal.

Ook ging het Expertpanel Gebruiksvriendelijkheid in gesprek met overheidsprofessionals tijdens het eerste Vragen(v)uur. De 6 belangrijkste tips hebben we voor je opgeschreven. 

En, weet jij al waarom iconen zo belangrijk zijn als het gaat om overheidscommunicatie? Je leest het in een nieuwe blog van het NL Design System.

Kortom: er staan weer veel leuke nieuwtjes klaar. Veel leesplezier!

Een taalspreekuur met taalzuster en taaldokter: gemeente Delft doet het gewoon

Gemeente Delft
Een heus taalspreekuur met een taaldokter en taalzuster, die ook nog eens de temperatuur komen meten van het taalniveau. Bij de gemeente Delft is dit dagelijkse kost geweest. Met inmiddels 12 actieve taalambassadeurs proberen ze de urgentie voor duidelijke én heldere taal hoog te houden. Barry Raymakers en Laura van der Mark delen hun ervaring en tips.
Lees het artikel over de gemeente Delft

6 tips om inwoners te betrekken bij communicatie

Expertpanel

Heldere overheidscommunicatie, hoe doe jij dat binnen jouw organisatie?
Tijdens het eerste Vragen(v)uur zaten Talissa en Monique uit het Expertpanel Gebruiksvriendelijkheid klaar om vragen te beantwoorden over begrijpelijke overheidscommunicatie. Zo kwamen er vragen aan bod over hoe je juridische brieven duidelijker kunt maken. En hoe betrek je inwoners bij het herschrijven van brieven? We hebben de belangrijkste tips voor je op papier gezet.
Heb je ook een vraag of wil jij in contact komen met professionals van andere overheidsorganisaties? Meld je dan aan voor het volgende Vragen(v)uur op maandag 30 mei van 11:00 tot 12:00 uur. Stel hier al jouw vragen én deel ideeën en ervaringen.
Lees de blog met tips over communicatie

Netwerkborrel Rotterdam Centraal: denk mee!

Netwerkborrel Rotterdam

Op maandagmiddag 13 juni van 15 tot 18 uur organiseert Rotterdammer Centraal een gezellige bijeenkomst met een drankje en hapje waarbij je kunt bijpraten en kennismaken met dienstverleners in Rotterdam.

Dus… ben je Rotterdammer of ben je een Rotterdamse dienstverlener? Wil je meedenken over verschillende thema’s en heb je goede ideeën hoe het anders kan? Of vind je het gewoon leuk om nieuwe mensen te leren kennen die trots zijn op Rotterdam en bouwen aan deze mooie stad? Meld je dan aan via onderstaande knop.
Meld je aan voor de netwerkborrel

Waarom iconen onmisbaar zijn in overheidscommunicatie

Iconen NL Design System

Communicatie vanuit de overheid is belangrijk, maar is het ook voor iedereen te begrijpen? Helaas is dat niet altijd zo, daarom wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van iconen.

Toch zien veel gemeenten niet altijd de prioriteit in van het inzetten van iconen. En dat is jammer volgens Rene (Gemeente Utrecht), Martijn (OpenGemeenten) en Rogier (NL Design System).

OpenGemeenten ontwikkelde een iconenset die vrij (open source) te gebruiken is door iedereen. Het idee hierachter? De iconen aanpassen én gebruiken volgens de eigen huisstijl, om vervolgens ook weer te delen met anderen. In het uitgebreide artikel van het NL Design System lees je alles over het gebruik van iconen.
Lees hier de blog over iconen

Zet videofragmenten van de Direct Duidelijk Tour in

Direct Duidelijk Tour videoclips
Stel, je wilt intern aan de slag met duidelijke taal en je bent van plan om een presentatie aan je collega’s te geven over dit onderwerp. Dan is het misschien leuk om een kort videofragment erin op te nemen uit de Direct Duidelijk Tour! Daarmee bekrachtig je jouw verhaal, want je laat zien dat het een belangrijk onderwerp is waar ook anderen mee bezig zijn.
Per webinar maken wij een aantal clipjes met mooie, opvallende of interessante uitspraken. Voel je vrij om deze te delen met collega’s, op het intranet, in een interne nieuwsbrief of in een presentatie.
Bekijk hier alle videofragmenten
AGENDA
30 mei 2022
Vragen(v)uur Expertpanel Gebruiksvriendelijkheid 
31 mei 2022
Update (heartbeat) NL Design System
2 juni 2022
Direct Duidelijk Tour - Krachtig communiceren met storytelling 
14 juni 2022
Update (heartbeat) NL Design System
14 juni 2022
Optimaal Digitaal Spelleider Training
16 juni 2022
Direct Duidelijk Tour - Van feedback naar verbeterde dienstverlening
28 juni 2022
Update (heartbeat) NL Design System
7 juli 2022
Meet up kenniscommunity inclusieve dienstverlening
Website
Email
LinkedIn
Twitter
Vind je een bericht interessant? Stuur het vooral door naar je collega's of plaats het op social media. Heb je tips of nieuws voor deze nieuwsbrief? Wil je een bericht opnemen in een eigen nieuwsbrief? Leuk, laat het ons weten. Dan komt er zeker een megahoeveelheid positieve karma jouw kant op!

Email: info@gebruikercentraal.nl