Copy
Bekijk deze mail in je browser
Gebruiker Centraal: Voor een Gebruiksvriendelijke overheid

In deze nieuwsbrief:


We bespreken gedragsbeïnvloeding binnen de overheid, mag en kan dat eigenlijk wel? Ook delen we een interessant artikel over lector Thea van der Geest, die zich ruim 40 jaar bezig hield met inclusieve dienstverlening. Ze vertelt onder andere hoe zij betrokken was bij de transitie van de Belastingdienst toen zij van de papieren aangifte naar de digitale versie gingen.

Natuurlijk delen we ook nieuws over de voortgang van het NL Design System, waar hard wordt gewerkt aan het onderwerp iconen.
Ook vertelt Hanneke van der Horst waarom het volgens haar nodig is om online dienstverlening vriendelijker te maken met behulp van online formulieren.

Kortom: we hebben weer veel nieuwtjes te delen. Veel leesplezier!

Gedragsbeïnvloeding binnen de overheid, mag dat?

Gedragsbeïnvloeding
Gedragsbeïnvloeding binnen de overheid, mag en kan dat wel? En zo ja, hoe pas je dat dan toe? In de vorige Direct Duidelijk Tour sprak gespreksleider Renata met gedragsadviseurs Gertrude Slag, Mark Kooijman en Joost Loef.
Ze bespraken hoe je gedragsbeïnvloeding op een positieve manier inzet met behulp van technieken als 'nudging' en 'boosting'. Want "weten is nog geen doen", stelt Gertrude.

Dat dit onderwerp leeft binnen de overheid mocht duidelijk zijn, want met ruim 900 aanmeldingen was dit een drukbezocht webinar.

Lees meer over gedragsbeïnvloeding

Al 40 jaar de gebruiker centraal - Thea van der Geest

Thea van der Geest


“Soms hebben hobbels met techniek te maken, maar soms ook niet”
 

Thea van der Geest (lector Media Design bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) heeft het in de afgelopen jaren allemaal meegemaakt. Zoals de transitie bij de Belastingdienst van de papieren aangifte naar een digitale versie. Ook was ze betrokken bij een groot onderzoek naar de begrijpelijkheid van overheidsteksten. Thea blikt in een uitgebreid artikel terug op de veranderingen op het gebied van inclusieve dienstverlening.
Lees het interview met Thea

NL Design System: Presentatie nieuwe iconenset 

Iconen NLDS
“We onthouden slechts 10% van wat we horen,
ongeveer 20% van wat we lezen, en maar liefst 80% van wat we zien.”

In de laatste heartbeat op dinsdag 5 april vertelde Martijn Rietveld (Open Gemeenten) meer over de iconenset van Open Gemeenten. In de presentatie die hij gaf ging hij in op de ontwerprichtlijnen die hij hanteert voor het maken van de iconenset. Ook vertelde hij over het ontstaan van het huidige pictogrammengebruik. Het concept dat Martijn hanteert vanuit inzicht en onderzoek bij het ontwerpen van iconen is: ‘helder, ingetogen en een beetje gezellig’.

Naast het direct duidelijk overbrengen van informatie door iconen gaf Martijn meerdere tips en aandachtspunten, zoals:
  • Een icoon die diapositief wordt gezet (een licht icoon op een gekleurde achtergrond) dient vaak opnieuw getekend te worden. Details kunnen bij diapositief zetten verloren gaan, of zelfs voor verwarring zorgen.
  • Naast de ‘regular-iconen' worden momenteel alle iconen ook van een ‘light-versie' voorzien. Hiermee is het mogelijk om iconen in te zetten in diverse huisstijlen. 
  • Gebruik een consistent iconengrid.
  • Wees vooral consistent in symboliek en beeldtaal.
De komende tijd deelt het kernteam meer over de richtlijnen omtrent iconen, binnenkort publiceren we een uitgebreide blog hierover.

Wil je op de hoogte blijven van het NL Design System? Neem dan een kijkje op de website van het NL Design System.
Bekijk de website van het NL Design System >>

Dienstverlening vriendelijker maken met formulieren

Hanneke van der Horst
"Overheidsdienstverlening is een hele lastige taak, maar wél een hele belangrijke". Stelt Hanneke van der Horst (directeur ICATT).

Met een oprechte passie voor maatschappelijk belang, zet Hanneke zich in voor digitale dienstverlening. Met name voor overheidsinstellingen of goede doelen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het ontwerpen en bouwen van formulieren.
Volgens Hanneke zijn er namelijk heel veel dingen die we kunnen doen om dienstverlening vriendelijker te maken. Samen met Gebruiker Centraal organiseert Hanneke binnenkort intervisiesessies over online formulieren. In het artikel vertelt Hanneke waarom formulieren vaak samengaan met emotie en waarom intervisiesessies volgens haar nodig zijn.
Lees het artikel over formulieren >>

Ben jij onze gast bij de Direct Duidelijk Tour?

Direct Duidelijk Tour
Voor de Direct Duidelijk Tour van 16 juni zijn we op zoek naar iemand die mee wil werken aan het webinar ‘Van feedback naar verbeterde dienstverlening’. Ben jij of ken jij iemand die feedback ophaalt om communicatie en dienstverlening continu te verbeteren?
Verzamelt jouw organisatie feedback (bijvoorbeeld online, op straat of via formulieren) en wordt deze feedback actief gebruikt om voortdurend de communicatie en dienstverlening te verbeteren? Vind je het leuk om jouw ervaringen hiermee en voorbeelden hiervan te delen? Dan ontvangen we je graag als gast in de studio!
Het webinar vindt plaats in de studio van de Direct Duidelijk Tour in Den Haag op donderdag 16 juni van 11 tot 12 uur. Is dit wat voor jou? Of ken je iemand die perfect in dit plaatje past? Laat het ons weten via info@gebruikercentraal.nl.
Gebruiker Centraal Challenge

Weet jij voor wie je het doet?

Een challenge van een maand om elkaar uit te dagen om inzichten vanuit de praktijk op te doen. Teams van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het UWV en Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gingen de uitdaging aan.
Het doel? Weten voor wie je het doet. Jeroen Vonk van de SVB vertelt in zijn blog hoe de challenge verliep.
Lees de blog van Jeroen
AGENDA
12 april 2022
Optimaal Digitaal online training (10.00 - 12.00 uur)
19 april 2022
Update (heartbeat) NL Design System (13.00 - 13.45 uur)
21 april 2022
Direct Duidelijk Tour - Verbinden en communiceren in lastige situaties (11.00 - 12.00 uur)
03 mei 2022
Update (heartbeat) NL Design System (13.00 - 13.45 uur)
17 mei 2022
Update (heartbeat) NL Design System (13.00 - 13.45 uur)
19 mei 2022
Direct Duidelijk Tour - De zin en onzin van persona’s (11.00 - 12.00 uur)
19 mei 2022
Meet up Kenniscommunity inclusieve dienstverlening: Burgerperspectief (14.30 - 17.00 uur)
2 juni 2022
Direct Duidelijk Tour - Krachtig communiceren met storytelling
16 juni 2022
Direct Duidelijk Tour - Van feedback naar verbeterde dienstverlening (11.00 - 12.00 uur)
7 juli 2022
Meet up Kenniscommunity inclusieve dienstverlening: Draagvlak creëren (14.30 - 17.00 uur)
15 september 2022
Meet up Kenniscommunity inclusieve dienstverlening: Interactie (14.30 - 17.00 uur)
17 november 2022
Meet up Kenniscommunity inclusieve dienstverlening: Droom of werkelijkheid (14.30 - 17.00 uur)
Website
Email
LinkedIn
Twitter
Vind je een bericht interessant? Stuur het vooral door naar je collega's of plaats het op social media. Heb je tips of nieuws voor deze nieuwsbrief? Wil je een bericht opnemen in een eigen nieuwsbrief? Leuk, laat het ons weten. Dan komt er zeker een megahoeveelheid positieve karma jouw kant op!

Email: info@gebruikercentraal.nl