Copy
Tack till AGFO Weeklys partnerbolag:          
April vecka 14, 2021

Från hype till lugnare tempo – men det rör sig än

Från hype i branschen och sett som lösningen på matsystemets utmaningar, till mer försiktig och avvaktande skepsis. AGFO-Maria tar tempen på blockkedjeteknikens utveckling.

Blockkedje-hypen inom matsystemet var stor för några år sedan, med snackisar som bland annat blockkedjeöl, där hela slutproduktens resa från gård till konsument kan spåras. Nu tycks intresset ha svalnat något, men det står långt ifrån stilla.

– Det här är en gigantisk elefant, men tar man elefanten i bitar kan man äta upp den. Det sa Cecilia Ryegård, vd för Agrovektor, till AGFO för ett drygt år sedan. Företaget bygger en svensk blockkedja; Foodchain by Blockchain. Inom kort lanseras två nya produkter på marknaden, varav en hantverkscider som tagits fram via blockkedjeteknik.

En elefant är det kan hända fortfarande, men inte i rummet. Matens spårbarhet genom livsmedelskedjan finns numer med i mångas medvetande. Efterfrågan hos konsumenter ökar för var dag, enligt Connecting Food, en av världens ledande aktörer inom utvecklingen av blockkedjeteknik. Tillsammans med företagare runt om i Europa jobbar man fram teknik som spårar allt från jordbruksmaskiners effektivitet till nischade råvarors klimatpåverkan.

IBM Food Trust är en annan aktör som har nyheter på gång – här har franska matkedjan Carrefour nyligen valt att ansluta sig till spårbarhetsplattformen och spås dra med sig flera större företag.

Användningsområdena för blockkedjetekniken är många – men även frågetecknen. I ett AGFO Talk på temat kolinlagring ifrågasatte Skiras CTO Joel Glemne om "fräck teknik" verkligen är vad som behövs för att klara av svårigheterna med att till exempel mäta kolinlagring över tid, där det har spekulerats om att blockkedjetekniken kan vara lösningen. Kanske behöver det inte vara så komplicerat alla gånger?

Innehållsansvarig AGFO

Sprid spaningen:

Team AGFO listar veckans:
🎧 Podd: I senaste avsnittet av Landet pratar unga innovatörer alger och blått protein. Lyssna.

🚜 Tävling: Land Lantbruks Teknikutmaningen återvänder. Jakten på den bästa tekniska lösningen pågår just nu och du deltar här.

🧀 Långläsning: Wired har tittat närmare på statusen för framställandet av ost utan mejerivaror. Läs mer.

📱Samtal: Varje vecka samlas foodtech-experter i ljudappen Clubhouse för att diskutera vad som är på gång inom framtidens mat i Future Food News Review.

📚 Rapport: Formas har undersökt vilka grödor och växtföljder som binder mest kol i marken enligt vetenskapen. Läs här.

📺 Tv-tips: Tina-Marie Qwiberg och Andi Loor diskuterar mänsklighetens vara och dess förhållande till natur, djur och planeten i dokumentären Mellan himmel och jord.
ANNONS FRÅN LANTMÄNNEN
Inbjudan: Invigning av Framtidsgården
🌱 15 april invigs Lantmännens Framtidsgård Bjertorp – och du är varmt välkommen. Hör experterna berätta om gården, jordhälsa i praktik, åtgärder för ökad kolinlagring och ett helt nytt verktyg för att mäta klimatpåverkan på gårdsnivå. Boka din plats här
NYHETSSVEP

Lista: Tjänster för lokalproducerad mat

Vi har uppdaterat vår guide över svenska e-tjänster och appar som ser till att det blir lokalt på tallriken. (AGFO) Läs mer ➔

Nytt enhörningsbolag seglar upp

Aerofarms, som sysslar med vertikalodling, slås ihop med Spring Valley Acquisition Corp och värderas till över en miljard dollar. Det gör startup-bolaget till ett nytt så kallat enhörningsbolag. (Agfunder) Läs mer ➔

Dafgårds: ”Kött snart en nischprodukt”

Livsmedelsföretaget Dafgårds satsar 300 miljoner kronor på en ny fabrik som ska ta fram fler växtbaserade produkter. ”Vi ser en väldigt stark efterfrågan i hela världen”, säger Magnus Dafgård, vice vd. (Dagligvarunytt) Läs mer ➔

Myndigheterna samlar lärdomar från pandemin

Prioriterade transporter och säkrande av insatsvaror för dricksvatten pekas ut i en ny rapport till regeringen, om lärdomarna som Livsmedelsverket och Jordbruksverket dragit under coronapandemin. (Food Supply) Läs mer ➔

Webbinarier & event
Läser du det här på webben och inte är på Weekly-listan? 👇
Signa upp dig gratis här
AGFO Weekly presenteras med stöd av våra partners:

 

LinkedIn
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
AGFO är ett insikts- och mediebolag med fokus på framtidens matsystem. Läs mer här

Vill du ändra hur du får AGFO Weekly?
Uppdatera dina uppgifter eller avsluta din prenumeration.

Copyright © 2021 AGFO
Vår adress:
AGFO
Franzéngatan 1B
Stockholm 112 51
Sweden

Lägg till AGFO som kontakt