Copy
Tack till Weeklys partnerbolag:      
April vecka 16, 2021

Teknik-snackisar i branschen just nu

AGFO-Maria har spetsat öronen och med känselspröten ute har hon bakat ihop aktuella tekniksnackisar i en spaning.

I dagarna klubbade EU-parlamentet och medlemsländerna igenom den nya klimatlag som varit på tapeten ett tag. Målet är att unionen ska vara klimatneutral 2050 och sänka sina utsläpp med 55 procent till 2040, jämfört med 1990-nivån.

För att lyckas behövs fler kolsänkor, och där spelar kolkrediternas vara eller icke vara en nyckelroll. Ämnet var uppe för diskussion under förhandlingarna och Sverige och Finland, som båda kommit relativt långt inom forskningen på ämnet och den teknik som behövs för att ställa om till regenerativa metoder, är några av länderna som är för införandet av kolkrediter på marknaden.

Även FN har ögonen på jordhälsa just nu och tittar på hur den kan förbättras globalt, när forskare och politiker är samlade för ett stort FN-symposium om vikten av mångfald under jordytan.

En spännande teknisk innovation som kan bryta ny mark nämndes under invigningen av Lantmännens framtidsgård Bjertorp, där AGFO:s Lovisa Madås modererade; en slags proteinmätare direkt i tröskan. Den mäter utfallet i realtid och ger därmed goda kunskaper om huruvida mängden växtskydd och växtnäring var optimal.

På techfronten pratas det bland annat bin. Vad händer med robotpollineringen framåt? Amerikanska matkedjejätten Wallmart har sedan två år tillbaka patent på drönarbin som ska kunna pollinera grödor. Nyligen tog forskare vid Harvard University ett steg framåt i arbetet med att skapa robotar inspirerade av insekter, också tänkta för liknande pollinering.

Smarta tekniska innovationer och hållbara lösningar kräver förstås rejält med resurser. Politiska styrmedel är en viktig del, men räcker inte alltid hela vägen fram – och där tar investeringarna vid. Mer om det hör du i kommande AGFO Talk 27 maj, när vi djupdyker i morgondagens investeringar i matsystemet. Anmäl dig här!

Maria Zander
Innehållsansvarig AGFO

Sprid spaningen:

Team AGFO listar veckans:
📱 Långläsning: White Guide granskar begreppen "färskt" och "från jord till bord" ur ett miljö- och hälsoperspektiv.

🍻 Dryck: Sveriges första spårbara öl, uppbygd på blockedjeteknik, har tagits fram av bland andra handelsplattformen Skira.

✔️ Mål: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket ska ta fram förslag till nationella mål, med syfte att skapa en tydlig inriktning för arbetet med en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige.

🍅 E-handel: Mathem tar in över en miljard (!) i finansiering i en ny jätterunda. Läs mer här.

📃 Rapport: Klimatprofessorn Johan Rockström är en av personerna bakom "The Foul Breath of Climate Change" som granskar de rådande klimatförändringarna.
ANNONS FRÅN AGFO
Bli en del av team AGFO!
Älskar du att scanna nyheter, rapporter och nya startups i livsmedelssektorn för hitta relevanta infallsvinklar om morgondagens matsystem? Då kanske du är vår nya kollega! Läs mer och ansök här
NYHETSSVEP

Impossible Foods mot gigantisk börsnotering

Amerikanska Impossible Foods, stortillverkaren av växtbaserad mat, överväger en börsnotering där bolaget kan värderas till minst 10 miljarder dollar. (Agfunder) Läs mer ➔

Butiksodlad gurka snart verklighet

Peckas Instore är ett semiakvaponiskt system som blir först på marknaden att producera gurka inomhus. Leveransen ska vara klar i januari 2022. (ATL) Läs mer ➔

Ny teknik manipulerar smaklökarna

Forskare vid Örebro Universitet har tagit fram en teknik, där elektriska stötar påverkar smaklökarnas uppfattning av sött och salt, och lurar hjärnan att tro att vi äter våra favoriträtter. (Sveriges Radio) Läs mer ➔

Ska göra livsmedelsbranschen mer hållbar

Nya forskningscentrumet FINEST har fått finansiering för fyra år och består av 15 aktörer från svenska näringslivet, som tillsammans med RISE, Chalmers och Uppsala universitet, ska skynda på omställningen till ett hållbart livsmedelssystem. (Livsmedelsnyheter.se) Läs mer ➔

AI bakom automatiserade växthus

Odlingsföretaget Svegro tar nästa steg i sin AI-satsning, där smart teknik är tänkt att helt automatisera övervakning och styrning av växthusodlingarna. (Food Supply) Läs mer ➔

Webbinarier & event
Läser du det här på webben och inte är på Weekly-listan? 👇
Signa upp dig gratis här
AGFO Weekly presenteras med stöd av vårt partnerbolag:

LinkedIn
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
AGFO är ett insikts- och mediebolag med fokus på framtidens matsystem. Läs mer här

Vill du ändra hur du får AGFO Weekly?
Uppdatera dina uppgifter eller avsluta din prenumeration.

Copyright © 2021 AGFO
Vår adress:
AGFO
Franzéngatan 1B
Stockholm 112 51
Sweden

Lägg till AGFO som kontakt