Copy
AGFO Weekly levereras tack vare stöd från vårt partnerbolag  
Mars vecka 12, 2021

Är det nu Oatly blir entreprenörernas förebild?

De senaste veckorna har det cirkulerat flertalet olika rykten om att en börsnotering för Oatly är nära, med en värdering på 10 miljarder dollar. AGFO:s Pontus Gustafsson tror att det kan få en stor, positiv effekt på foodtech-Sverige. 

Oatly skulle genom en notering ytterligare förankra rollen som förebild och ge upphov till nya möjligheter för ekosystemet för foodtech i Sverige. De direkta effekterna innefattar att anställda aktieinnehavare får möjlighet att sälja sina aktier där en del av dessa mycket väl kan komma att investeras i startups i branschen eller utgöra grundplåten för att starta helt nya bolag. Investerare som nu kan sälja sina innehav i Oatly lär ha fått blodad tand för svenska foodtechstartups och genom sin investering i Oatly etablerat kontakter och fått mer kunskap om ekosystemet i Sverige.

Den starkaste effekten tror jag ändå är indirekt och består av Oatlys roll som förebild och bevis på att man kan lyckas som svenskt foodtechbolag. Det tror jag kommer att få fler att få upp ögonen för veganska mjölkalternativ, både entreprenörer, investerare och konsumenter. Det inte är otroligt att aktörer såsom Sproud redan inspirerats av Oatly och att de får en något lättare resa än Oatly.

Beviset på att man lyckats tror jag även påverkar hela foodtech-ekosystemet där exempelvis staten, som sedan tidigare lagt märke till att jobb skapats, troligtvis blir än mer benägna att stötta foodtechstartups genom olika initiativ och bidrag. Spotify och Klarna är viktiga förebilder för svenska entreprenörer men jag tror att det krävs mer relaterbara förebilder för entreprenörer inom foodtech och agtech, branscher med sina egna, unika utmaningar.

Förhoppningsvis får Oatlys framgångar även framtida foodtechentreprenörer att våga ta steget och starta eget. Foodtech-Sverige får då sin viktiga förebild men frågan är vilket företag som fyller samma roll inom agtech. Vad tror du?

👉 En intressant jämförelse är Beyond Meats resa och hur de blev världens första växtbaserade köttalternativ som noterades på USA-börsen.

Konsult för AGFO och investerare

Sprid spaningen:

Team AGFO listar veckans:
👀 Kunskapsinhämtning: Bli lite klokare genom att titta på SEB Lives avsnitt om EU:s nya jordbruksreform och Green Deal.

🥖 Gluten: Webbinariet Gluten – myterna och sanningen sänds den 13 april arrangerat av Svenska Celiakiförbundet och Brödinstitutet.

👩‍🍳 Recept: Visit Sweden låter kockar och entreprenörer presentera hållbar grön mat med tillhörande recept i åtta webbavsnitt.

🌱 Odlingsverktyg: Odla ätbart är först i Sverige med ett digitalt verktyg för odlingsplanering för över 100 ätbara växter.

🐟 Gädd-tv: Under våren webbsänds räkningen av gäddor i Hemmesta, Värmdö. Följ den rafflande livesändningen här.

🏆 Entreprenörspris: ICA:s entreprenörstävling har tagit ut tio finalister, rösta här.

📰 Webbtidning: Ladda ner tidningen Biodiverse från SLU gratis. Årets första nummer handlar om genetisk mångfald.
 
NYHETSSVEP

Uppdaterad lista: matsystemets poddar

Vad sägs om 29 poddcasts i gränslandet mellan mat, tech och hållbarhet, samlade på ett och samma ställe? Du behöver inte tacka! (AGFO) Lyssna här ➔

Jordbruk viktig fråga för unga

69 procent av ungdomarna, 15-24 år, i Ungdomsbarometerns undersökning vill värna om det svenska jordbruket. 40 procent väljer dessutom svenska livsmedel i möjligaste mån. (Livsmedel i fokus) Läs mer ➔

Svampar kan vara svaret på växtförädling 

Forskare har upptäckt en ny värld av svampar (endofyter) inuti fröer i den brittiska fröbanken Millennium Seed Bank. Vissa bedöms kunna slå ut patogener som ger växter olika sjukdomar. (The Conversation) Läs mer ➔

Koldioxidnegativ ölklubb lanserad

Den skotska öltillverkaren Brewdog startar ölklubb. Medlemmarna får utvalda ölsorter, även från Brewdogs samarbetspartners, hemskickade varje månad – självklart klimatkompenserade. (Daily Record) Läs mer ➔

Tinder för kor – den ultimata matchningen

Christian Bengtsson är anställd hos VikingGenetics och är doktorand på SLU. Hans forskning går ut på att ta hjälp av DNA för att hjälpa kor att hitta den perfekta partnern. (SLU) Läs mer ➔

Trålfiske tidigare dold klimatbov

Ny forskning visar den globala trålningen efter fisk och skaldjur ger lika stora klimatutsläpp som flygresandet. (New York Times) Läs mer ➔

Webbinarier & event
Läser du det här på webben och inte är på Weekly-listan? 👇
Signa upp dig gratis här
AGFO Weekly presenteras med stöd av vårt partnerbolag:

LinkedIn
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
AGFO är ett insikts- och mediebolag med fokus på framtidens matsystem. Läs mer här

Vill du ändra hur du får AGFO Weekly?
Uppdatera dina uppgifter eller avsluta din prenumeration.

Copyright © 2021 AGFO
Vår adress:
AGFO
Franzéngatan 1B
Stockholm 112 51
Sweden

Lägg till AGFO som kontakt