Copy
Tack till Weeklys partnerbolag:      
April vecka 17, 2021

Bara början för matavfallets resa

I veckan gick botten ur en brun matavfallspåse och jag fick plocka upp geggan från grusgången. Det fick mig att fundera över var Sverige befinner sig på matavfallsresan, skriver spanaren Linda Linnskog Rudh.
 
Totalt producerar Sverige 1,3 miljoner ton matavfall per år, vilket fyller Globen fyra gånger om. Drygt 70 procent kommer från hushållen – och det är inte konstigt eftersom det är sista ledet i livsmedelskedjan.
 
Den senaste mätningen gjordes 2018 och visade att 33 procent av matavfallet från hushåll, storkök, butiker och restauranger går till rötning där det blir biogas och växtnäring. 2023 ska den siffran ha höjts till 75 procent, enligt regeringens etappmål. ”Det är ett väldigt ambitiöst mål, kanske inte helt realistiskt, men det visar en tydlig riktning”, säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige, när vi pratar.

Därtill finns ett regeringsdirektiv som ålägger alla kommuner att ha system för insamling av matavfall på plats vid utgången av 2023. Idag samlar 83 procent av Sveriges kommuner in sitt matavfall. ”En stor positiv utmaning är att få till en bostadsnära insamling som är brukarvänlig, det ska vara lätt att göra rätt”, säger Jon Djerf.

Flerfackstunnor med olika fack för förpackningar, mat och restavfall har visat sig stimulera sortering i hemmet. Det finns i ett 60-tal kommuner idag.

En annan lösning är att lägga matavfallet i en grön plastpåse som slängs i samma soptunna som den vanliga soppåsen. Då skärs matavfallspåsen upp på en optisk sorteringsanläggning och innehållet går till rötning. I flerbostadshus utan möjlighet att modifiera utrymmen och sopkärl, kan det vara en framkomlig väg. Nackdelen är att det senare systemet skapar ett ökat behov av plastpåsar.
 
I Perstorp, Klippan och Örkelljunga har bioplastpåsar testats. Påsen hinner inte brytas ner vid rötningen, utan måste sorteras bort, vilket betyder extra hantering. Konsumenterna vill dock behålla påsen och utveckling pågår.

Regeringen vill se en snabb ökning av insamlat matavfall, och förutom att ta fram vettiga insamlingssystem återstår det svåraste av allt – att få alla medborgare att vilja sortera ut matavfallet och dessutom göra det rätt.

PS. Det bästa vore förstås om vi stoppade maten i munnen istället för i soptunnan. Två färska initiativ i kampen mot matsvinn är Stop Foodwaste Day, som inföll i veckan, och den nya globala standarden för matsvinn som precis införts.

Frilansskribent

Sprid spaningen:

Team AGFO listar veckans:
😕  Rapportsläpp: KRAV har släppt en ny rapport som visar att nästan hälften av Sveriges konsumenter känner sig förvirrade när det gäller hållbara matval.

🤖 Tech: Farther Farms har utvecklat en ny typ av pastörisering som gör att maten håller längre. 

👨‍🌾  Plattform: Crowdfarming vill vara lantbrukets Airbnb. Där kan kunden läsa på om olika slags livsmedel, hur odlingen bedrivs och till sist köpa överblivna varor från olika håll i världen.

🥇 Lista: Oatly, Beyond Meat och Yum China finns alla med när Times Magazine rankar årets mest inflytelserika bolag, hela listan finns här

🍄 Svamp: Amerikanska Atlast har siktet inställt på att ta fram en egen version av helskuret kött – av mycel. Nu tar de in 40 miljoner dollar i en investeringsrunda.

🎨 Konstprojekt: I Italien flyttar konstgallerier in i i mataffären, läs här

⚡ Innovation: Möt ingenjören som arbetar med att ta fram ett genomskinligt papper som kan ersätta fossilbaserad plast, titta här
NYHETSSVEP

Virtuellt stängsel-bolag får klirr i kassan

Amerikanska startup-bolaget Vence har fått in 12 miljoner dollar i en ny investeringsrunda, för att fortsätta utveckla sin satsning på virtuella stängsel för boskap. (Agfunder) Läs mer ➔

Ny standard för matsvinn införs

Gigantiska mängder mat slängs varje år. Nu ska en internationell grupp fastställa en global ISO-standard för matsvinn, i hopp om att sänka det omfattande svinnet som pågår. (Svd) Läs mer ➔

Allt ljus på regenerativt jordbruk

Fler och fler bolag blir intresserade av regenerativt jordbruk. Senast i raden är PepsiCo som nu använder odlingsmetoden på stora delar av sina marker. (Fast Company) Läs mer ➔

Kor och framtiden

Går det att äta kött med gott klimatsamvete? Forskare hävdar att det är fullt möjligt att i dagsläget framställa kött som är bättre för klimatet än vegetarisk kost. (DN) Läs mer ➔

Svenska vegofärsen har nått butikerna

Färsodlarna lanserar nu sin första produkt, en växtbaserad färs gjord på endast svensk sötlupin, åkerböna, gråärt och raps, i butik. Färsen har sedan 2017 utvecklats av Axfoundation. (Food Supply) Läs mer ➔

Webbinarier & event
Läser du det här på webben och inte är på Weekly-listan? 👇
Signa upp dig gratis här
AGFO Weekly presenteras med stöd av vårt partnerbolag:

LinkedIn
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
AGFO är ett insikts- och mediebolag med fokus på framtidens matsystem. Läs mer här

Vill du ändra hur du får AGFO Weekly?
Uppdatera dina uppgifter eller avsluta din prenumeration.

Copyright © 2021 AGFO
Vår adress:
AGFO
Franzéngatan 1B
Stockholm 112 51
Sweden

Lägg till AGFO som kontakt