Copy
Tack till Weeklys partnerbolag:      
Maj vecka 21, 2021

”Stora potentialer inom de tråkigare områdena”

AGFO:s Pontus Gustafsson plockar guldkornen ur senaste AGFO Talk, där det pratades pengar i matsystemet.
 
Investeringar i food- och agtechlösningar växer kraftigt på alla fronter och totalt ökade det investerade kapitalet globalt med över 30 procent under 2020 enligt Agfunder. Flertalet startups, som Impossible Foods och Lineage Logistics, har nyligen rest finansieringsrundor på flera miljarder kronor. Andra mer mogna bolag, som Oatly, har värderats till gigantiska summor vid börsnoteringen.

Senaste AGFO Talk gjorde en djupdykning i framtida investeringar i matsystemet och både tittarfrågorna och tittarsiffrorna sköt i höjden. Expertpanelen bjöd på många intressanta insikter:

✔️ Lantmännens vice vd Per Arfvidsson hävdade att det sker för lite inom primärproduktionen och att det finns stor potential inom det ledet, något som Rebecka Löthman Rydå på Industrifonden höll med om när hon efterfrågade fler "osexiga" bolag, gärna forskningsbaserade sådana.

✔️ Ulf Sonesson, forskare vid RISE, var inne på samma spår. ”Det finns alltid en risk att frågor åt det hippa hållet attraherar kapital, även om de inte alltid är viktigast. Det finns stora potentialer i de här tråkigare områdena, som inte är häftiga att ge sig på utan som mest känns jobbiga”, sa han.

✔️ Faktum är att det investeras mer tidigare i kedjan nu, inom bland annat förädling och spårbarhet, än för några år sedan. Det lyfte Louise Ungerth i sin trendspaning. Ett steg i rätt riktning mot ett mer hållbart system om man får tro panelen.

✔️ Vilka är de hetaste områdena att investera i just nu? Växtbaserade lösningar och innovation inom ingredienser lyftes som tänkbara vertikaler. Panelen påpekade även vikten av ett stort och bra utbud av entreprenörer, det handlar alltså inte enbart om att kapitalet ska flöda till ett visst område.

✔️ Det gäller att ha tålamod för att kunna förändra en hel bransch. Det var ett viktigt medskick från Gustaf Brandberg på Gullspång Re:Food. Dryckestillverkaren Oatly, som finns i både Gullspång Re:Foods och Industrifondens portfölj, är ett sådant exempel som fått ta tid på sig för att slå igenom.

 ✔️ Samarbete är nödvändigt för att lyckas inom branschen. Ebba Fröling på Mycorena menade att en konkurrent inte nödvändigtvis behöver vara just en konkurrent, utan snarare bör ses som en potentiell samarbetspartner. Olika typer av samverkan med lantbrukare anses också ha goda chanser att landa i hållbara affärer för alla inblandade.

Ps. Vill du ta del av Louise Ungerths trendspaning? Mejla oss på hello@agfo.se.

Investerare

Sprid spaningen:

Team AGFO listar veckans:
👩‍🌾 Intervju: Amason-sångerskan Amanda Bergman berättar för LFT om kombinationen rockstjärneliv och att vara bonde.

🤝 Plattform: Nordic-U.S Food Summit vill koppla samman lovande nordiska startups med amerikanska investerare.

💰 Investering: Lantmännen Agroetanol lägger 800 miljoner kronor på sitt bioraffinaderi i Norrköping.

📣 Samtal: Ungas roll i omställningen till ett hållbart matsystem ska diskuteras 1 juni. Anmäl dig till samtalet här.

🎬 Sändning: I senaste delen av Visits Swedens digitala kunskapsserie får du lära dig mer om den medvetna måltidsresenären.

🥬 Utlysning: Vinnova söker innovationer som kan bidra till svensk förädling av växtbaserade råvaror. Är det du och ditt företag eller organisation? Läs mer.
 🚜 ANNONS FRÅN LANTMÄNNEN
Framtidens Jordbruk i praktiken nu invigt
På Framtidsgården Bjertorp tillåts vi testa och utveckla, inte bara praktiska arbetsmetoder, redskap eller ny teknik, utan även idéer och affärsmodeller. Allt för att kunna öka skördarna och uppnå ett klimatneutralt jordbruk till 2050, skriver Lantmännen Lantbruks divisionschef Elisabeth Ringdahl. Läs mer
NYHETSSVEP

AGFO Talk: ”Vi måste ändra paradigm”

Alla pratar hållbara investeringar – men vad innebär det för matsystemet? Det sökte senaste AGFO Talk svar på. (AGFO) Läs mer ➔

Microsoft ger sig in i dagligvaruhandeln

Teknikjätten Microsoft har inlett ett partnerskap med kinesiska techföretaget Hanshow. Målet är att ta fram en gemensam molnbaserad mjukvara, tänkt att användas av butiker världen över. (CNBC) Läs mer ➔

EU nekar förslag om växtbaserad dryck

Efter en lång tids spekulation står det klart att EU skjuter ned föreslagna amendment 171, som bland annat hade inneburit restriktioner för förpackningen av växtbaserad dryck. (Vegconomist) Läs mer ➔

170 miljoner dollar till cellbaserad kyckling

Eat Just's cellbaserade kycklingbitar har varit på agendan sedan Singapore godkände försäljning direkt till konsumenter. Nu har det amerikanska företaget hämtat hem 170 miljoner dollar i nya investeringar. (Agfunder) Läs mer ➔

Webbinarier & event
Läser du det här på webben och inte är på Weekly-listan? 👇
Signa upp dig gratis här
AGFO Weekly presenteras med stöd av vårt partnerbolag:

LinkedIn
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
AGFO är ett insikts- och mediebolag med fokus på framtidens matsystem. Läs mer här

Vill du ändra hur du får AGFO Weekly?
Uppdatera dina uppgifter eller avsluta din prenumeration.

Copyright © 2021 AGFO
Vår adress:
AGFO
Franzéngatan 1B
Stockholm 112 51
Sweden

Lägg till AGFO som kontakt