Copy
Weeklys partnerbolag:            
April vecka 15, 2021

Fett i finrummet

AGFO-Lovisa kan inte få nog av smör. Och det är fler som har fått upp ögonen för livsmedlet – både i labbet och bland investerare. Följ på med på en fet trendspaning.

Det är många som undrar över min skärmsläckare, där texten "Jag gillar smör" seglar över skärmen. Svaret är enkelt: jag gör verkligen det. Mina vänner brukar rynka på näsan när jag har smör på det mesta: ägg, potatis, våfflor, bullar, gröt. Bröd ser jag mest som ett färdmedel för smör. (Här uppmanar jag alla innovativa livsmedelsmänniskor att hitta ett nytt sätt att transportera smör in i munnen. Ett friterat salladsblad? Något helt annat?)

Det äts en hel del smör Sverige, även om konsumtionen har minskat under de senaste åren. 2019 konsumerade vi i genomsnitt 9 kilo smör per person (inklusive hushållsmargarin och Bregott), enligt Jordbruksverkets statistik

Det är inte bara jag som fokuserar på smör, aktivitet pågår på många håll i matsystemet. En teknisk utveckling möjliggör nya innovationer i labben, samtidigt som intresset för växtbaserade livsmedel ökar. Vi ser också en allt större vilja från konsumentledet att förstå hur gårdens kretslopp hänger ihop. Några tecken i tiden: 

✔️ Silicon Valley-baserade Mission Barns jobbar på att ta fram animaliskt fett – utan djur inblandat, i laboratoriet. Företaget tog nyligen in över 200 miljoner kronor i en investeringsrunda. Även brittiska Hoxton Farms är lyckosamma med att locka kapital. Bolaget är också ute efter att framställa animaliskt fett i labbet, och har hittills hämtat hem över 30 miljoner kronor. "Från några få celler odlar vi animaliskt fett i bioreaktorer", säger grundaren Ed Steele i en intervju med TechCrunch. 

✔️ Svenska Power to Food har tagit fram en unik metod där de skapar fett  – av elektricitet och koldioxid. Bolaget hoppas under våren kunna prototyptesta en bredbar produkt. "Vi har ingen biologi, det är bara kemi. Vi tror att skalbarheten är sämre i ett biologiskt system", sade grundaren Anders Lorén när AGFO intervjuade honom förra året. 

✔️ Även inom insektsbranschen finns initiativ. Jag ringer upp Anders Engström, expert på matinsekter. Finns det en framtid för insektssmör? "Definitivt! Fettet i insekter, framförallt larver, är högintressant. Det finns företag som tror att det kan ersätta palmolja, och det blir spännande att se vad som händer med produkter som entomilk och glass gjord på amerikansk vapenfluga", säger Anders Engström. 

✔️ På gårdsnivå finns nya initiativ som Krögartalg, fett från pensionerade mjölkkor hos Hagshultskossorna. Och i Götene investerar Arla 95 miljoner kronor i mejeriet som varje år producerar 56 000 ton smör och matfett. 

✔️ Vad är framtidens definition av smör? På EU-nivå pågår just nu en debatt om amendment 171, ett förslag som vill förbjuda liknelser mellan växtbaserade mejeriprodukter och den traditonella mejeriindustrin. "Det är ett sätt att omyndigförklara konsumenterna", säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i en ny intervju

Vad händer om vi börjar producera matfett i labbet istället för i ett kretslopp på gårdsnivå? Det är en fråga vi på AGFO återkommer till. För vi måste klara två saker samtidigt för att stärka morgondagens hållbara matsystem; minska klimatpåverkan och samtidigt stärka den biologiska mångfalden. 

Kan du inte få nog av fett? Läs artikeln Mer kotalg åt folket, lyssna på avsnittet om späck och ister hos Meny i P1, och läs boken Fett av Jenny Damberg. Testa även Maisha Delis växtbaserade smöriga spread. 

🧈  Ha en bra och smörig helg!

Ps. Nu söker AGFO två nya kollegor, läs mer här.

Kommunikationskonsult AGFO

Sprid spaningen:

Team AGFO listar veckans:
🎊 Invigning: En ny framtidsgård invigdes i veckan: Bjertorp. AGFO fanns på plats, se hela inspelningen här

🥯 Smak: Frasigt – det är Årets smak. Valet baseras på en analys av 20 000 Instagram-inlägg från kockar och konditorer runt om i världen.

🥬 Långläsning: Ica-gruppens har släppt sin framtidsrapport med fokus på växtbaserad mat, dit AGFO bidragit med insikter.

🎧 Lyssningstips: Meny i P1 fokuserar på lyssnarfrågor om bland annat labbodlat kött och alkohol i kombucha.

👩‍🍳 Kokbok: Nordiska ministerrådet har ihop med EAT och Stockholm Resilience Centre gett ut en slags kokbok för systemomvandling, med recept på nordiska strategier för att nå ett hållbart livsmedelssystem.

🍺 Grattis: Great Swedish Beer Festival har utsetts till Årets Ölutvecklare 2020.

🛒 Trendföreläsning: AGFO-Lovisa trendspanar på tisdag när Livsmedel i fokus arrangerar trenddag

🌱 Nominering: Food Planet Prize letar årets initiativ som bidrar till omställningen till ett hållbart matsystem, nominera här.
ANNONS FRÅN AGFO
Bli en del av team AGFO
Har du ett stort nätverk inom livsmedelssverige och älskar att jobba med kundvård och PR/försäljning? Då kanske du är vår nya kollega! Läs mer och ansök här
NYHETSSVEP

Kornas bidrag till minskad växthuseffekt

Startupen Mootral har släppt egna kolkrediter. Krediterna baseras ett särskilt fodertillskott som minskar den effekt kornas utsläpp vanligtvis har på uppvärmningen. (Bloomberg) Läs mer ➔

Jätte flyttar fram positionerna

Insektsjätten Ÿnsect fortsätter sin internationella expansion genom förvärvet av nederländska agtech-bolaget Protifarm, som föder upp mjölmaskar tänkta för mänsklig förtäring. (Agfunder) Läs mer ➔

De vill göra restauranger klimatsmarta

Svenska startup-bolaget Klimato har tagit fram ett verktyg som beräknar hur stor klimatpåverkan restaurangernas rätter har. Nu tar man in kapital genom en nyemission. (Breakit) Läs mer ➔

Ny investeringsfond för ag- och foodtech

PeakBridge och EIT Food lanserar nya fonden FoodSparks tillsammans, som riktar sig till europeiska bolag inom ag- och foodtech som befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadie. (The Spoon) Läs mer ➔

Beyond Meat växer i Europa 

Amerikanska Beyond Meat, som utvecklar växtbaserade ersättningsprodukter till kött, utvidgar verksamheten i Europa genom tusentals listningar i butiker under våren, bland annat via brittiska Sainsburys. (Food Supply) Läs mer ➔

Webbinarier & event
Läser du det här på webben och inte är på Weekly-listan? 👇
Signa upp dig gratis här
AGFO Weekly presenteras med stöd av våra partners:

 

LinkedIn
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
AGFO är ett insikts- och mediebolag med fokus på framtidens matsystem. Läs mer här

Vill du ändra hur du får AGFO Weekly?
Uppdatera dina uppgifter eller avsluta din prenumeration.

Copyright © 2021 AGFO
Vår adress:
AGFO
Franzéngatan 1B
Stockholm 112 51
Sweden

Lägg till AGFO som kontakt