Copy
AGFO Weekly levereras tack vare stöd från vårt partnerbolag  
Mars vecka 11, 2021

Det svänger om mjölken

Nyss var den både livsfarlig och beskylldes för att representera den amerikanska altright-rörelsen och fascism. På senare tid har pendeln börjat slå åt andra håll.

Det väckte viss uppmärksamhet på sociala medier när Gunhild Stordalen iförd overall satt och mjölkade en ko på världsmjölkdagen förra året och propagerade för mjölk. Hennes budskap var att det inte är korna i sig som är problemet utan snarare hur jordbruket bedrivs. Det var en tydlig nyansering av det tidigare budskapet i Eat Lancet-rapporten som Stordalen medverkade i, om att kraftigt minska animalierna.

Nyligen publicerade forskare på Chalmers en studie som visade att det var mindre risk att barn skulle utveckla allergier mot födoämnen om deras mammor drack mjölk under amningen. En teori är att det finns något i mjölken som stimulerar immunsystemet hos barnen. En annan att mammor som äter mättat mjölkfett, äter mindre omättade fetter. Sedan tidigare vet man att omättade fetter motverkar immunsystemets mognad hos små barn.

Budskapet om att omättade fetter (fisk, nötter, oliv- och rapsolja) är nyttiga och mättade fettsyror (animalier, kokosfett och palmolja) är farliga, håller alltså på att nyanseras. Mättat fett från naturliga källor ses inte längre som någon stor hälsorisk. Det är viktigare att äta en varierad kost med mycket vegetabilier och fibrer och att minska ultraprocessade livsmedel.

Nutritionsfakta som drivs av Örebro universitet, har gjort en genomgång av olika forskningsstudier när det gäller feta mejeriprodukter (mycket mättade fetter). Där skriver man bland annat: ”Litteraturen visar åtskilliga exempel på att livsmedel, såsom mejeriprodukter, är komplexa och inte kan bedömas enbart utifrån innehållet av vissa enskilda näringsämnen.” Det är viktigare att titta på hur hela tallriken ser ut.

Den politiska pendeln har också svängt. Oatly ses inte längre enbart som en alternativ utmanare till mejeriindustrin utan kritiseras numera även för att vara ett multinationellt bolag med tvivelaktiga ägare. Och att hälla mjölk i sitt te är vare sig ett uttryck för vit makt eller brittisk kolonialism, utan har i flera asiatiska länder blivit en protest mot kommunistregimen i Kina. Demokratirörelsen går under namnet Milk Tea Alliance och protesterar alltså genom att göra något som är otänkbart för tedrickare i Kina.

Journalist med fokus på lantbruk, livsmedel och mat

Sprid spaningen:

Team AGFO listar veckans:
🎉 Grattis: Årets agronom – Hulda Wirsen! 

♻️ Livscykelanalys: Hur kan kost, näring, hälsa och miljöpåverkan vägas in i en LCA-analys? Ny rapport från SLU reder ut. 

🔀 Namnbyte: Svenska foodtech-bolaget Noquo Foods byter namn till Stockeld Dreamery och släpper sin första växtbaserade ost. 

📢 Lansering: Refood Invest heter Gullspång Invests nystartade riskkapitalbolag med fokus på foodtech-investeringar. 

💡 Kunskapshöjare: Lantbrukskonsulten Gunnar Rundgrens text "Är bönder dumma i huvudet?" väcker frågor. Läs mer

🌱 Inkubator: Här är chansen för dig med ett odlingsrelaterat företag att få hjälp i ett nytt inkubatorsprogram. Läs mer

🍲 Årets rätt: Är en ”Swedish Bowl”, förstås skapad med svenska råvaror, av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. 
ANNONS FRÅN LANTMÄNNEN
Matinnovationer som förändrar världen
💡 Har du en idé på årets tema Hållbar Nutrition som du vill få hjälp att skala upp? Läs mer och ansök till Lantmännens acceleratorprogram Växthuset senast 31 mars.
NYHETSSVEP

Förädlingen är fortfarande problemet

Svenskodlade bönor som säljs i tetrapak i mataffären måste tur och retur till Italien för att rensas och packas. Detta är ett faktum som AGFO belyste redan 2019. (SVT) Läs mer ➔

Pandemin inspirerar till nya grepp

När livsmedelsföretag inte längre kunnat ge kunderna smakprov på nya produkter ute i butik, på grund av pandemin, har Walmart låtit dem skicka med prover i matkassar som körs ut till kunderna. (CNBC) Läs mer ➔

Brödspill blir råvara i nytt protein

Polarbröd och Mycorena ska ta fram ett cirkulärt flöde där brödtillverkarens deg- och brödspill ska bli växtbaserat alternativt protein. (Livsmedelsnyheter) Läs mer ➔

Så åt vi 2020

Jordbruksverkets årliga sammanställning visar att konsumtionen av nötkött, griskött och matfågel gått ner betydligt, medan förändringarna är mindre för ägg, mejeriprodukter samt får- och lammkött. (Jordbruksverket) Läs mer ➔

El och koldioxid – råvaran i deras smör

Kemisterna Anders Lorén och Marcus Vestergren, som AGFO intervjuade redan i somras, står beredda att bjuda på ett kilo smör tillverkat av el och koldioxid. (DI) Läs mer ➔

Webbinarier & event
Läser du det här på webben och inte är på Weekly-listan? 👇
Signa upp dig gratis här
AGFO Weekly presenteras med stöd av vårt partnerbolag:

LinkedIn
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
AGFO är ett insikts- och mediebolag med fokus på framtidens matsystem. Läs mer här

Vill du ändra hur du får AGFO Weekly?
Uppdatera dina uppgifter eller avsluta din prenumeration.

Copyright © 2021 AGFO
Vår adress:
AGFO
Franzéngatan 1B
Stockholm 112 51
Sweden

Lägg till AGFO som kontakt