Copy
Klik hier voor de online versie

Cultuureducatie voor primair onderwijs - juni 2019

UITGELICHT

Maker Faire daagt je uit: maak met je klas een knotsgek voertuig!

Spreek de creativiteit van je leerlingen aan, maak gebruik van techniek en maak met je klas een verrassend voertuig voor de Crazy Parade!

De Eindhoven Crazy Parade is een feestelijke optocht van zelfgemaakte knotsgekke voertuigen uit de wijde omgeving. De toer begint en eindigt bij het Klokgebouw op Strijp-S. Het is onderdeel van de Eindhoven Maker Faire die plaatsvindt op 28 en 29 september 2019. Kom zeker kijken, of nog beter.. doe mee met je eigen gekke voertuig!
Lees meer

VERSLAG PROJECT/VOORSTELLING

Rijksmuseumles

De leerlingen van groep 5 t/m 8 van basisschool De Talisman kregen naar aanleiding van hun bezoek aan het Rijksmuseum les van kunstenares Hedi Lapré. Vanuit de regeling Cultuur met Kwaliteit ontwikkelde zij een lessenreeks waarin de kinderen, in hun eigen woorden, “zelf een beetje Meester werden”.

Lees verder

TIPS & INSPIRATIE

Smikkelen en smullen van het Kunstmenu in 2019 - 2020


Proeven van theater, ruiken aan muziek, smikkelen van beeldende kunst en smullen van dans. Kijken, luisteren, je open stellen en beleven. Maar ook zélf doen en zo spelenderwijs ontdekken wat kunst maken is. Dat is het Kunstmenu.
We hebben voor groep 1 tot en met groep 8 bijzondere en inspirerende activiteiten gevonden voor komend schooljaar. Binnenkort vind je ze allemaal op onze site.
Met het Kunstmenu maken kinderen op een receptieve én actieve manier kennis met verschillende kunstdisciplines, cultureel erfgoed en culturele instellingen. Het programma voorziet in de kerndoelen van kunstzinnige oriëntatie en geeft invulling aan leerdoelen binnen de doorlopende leerlijn cultuureducatie van de Culturele Ladekast. Door het Kunstmenu op te nemen in het schoolplan, voldoe je als school aan de kerndoelen van kunstzinnige oriëntatie.
De activiteiten voeren de leerlingen langs concertzalen, theaters en musea en brengen ze in contact met beeldend kunstenaars, dansers, acteurs, fotografen, muzikanten, denkers, makers, amateurs en professionals. Maar de leerling wordt ook uitgedaagd en geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. Alle activiteiten binnen het Kunstmenu leveren zo een bijdrage aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van leerlingen en verhogen cultuurparticipatie.
Kijk voor meer informatie over het Kunstmenu op de themapagina van onze site.

Inschrijven kan van 17 juni tot 5 juli via onze site.

Nieuwe schoolvoorstellingen


Het zaallicht gaat uit, het doek gaat op, een wereld gaat open…Een zaal vol kinderen kijkt ademloos toe. Ze giechelen of schaterlachen en laten heel soms een traantje van ontroering. En dan barst er een daverend applaus los!

We hebben ook voor komend jaar weer prachtige voorstellingen weten te boeken voor groep 1 tot en met 8. Alle voorstellingen geven een impuls aan de ontwikkeling van het receptief vermogen van leerlingen. De gezelschappen ontwikkelen vaak lesmateriaal voor leerkrachten om de leerlingen voor te bereiden op de voorstelling, of om achteraf te reflecteren.
Afhankelijk van de soort voorstelling en/of de voorwaarden van het gezelschap, kan de voorstelling op school of in het theater worden gespeeld.
Kijk voor het aanbod op onze site, kies de voorstellingen die het beste passen bij jullie school en laat je leerlingen raken door theater, muziek en dans!

Kijk voor meer informatie over de schoolvoorstellingen op de themapagina van onze site.

Inschrijven kan van 17 juni tot 5 juli via onze site.

Privéconcert Eindhovens Seniorenorkest


Het Eindhovens Seniorenorkest komt graag spelen bij jou op school, als afsluiting van een cultuur- of muziekweek, een afscheidsfeest, of - ook bijzonder - om de kinderen kennis te laten maken met een groot orkest en haar instrumenten. De dirigent geeft uitleg en op het programma staan kinderliedjes naar keus van 45 min. voor onderbouw en bovenbouw apart. Het orkest heeft enkel 45 stoelen in de aula of speelzaal nodig en een microfoon voor de dirigent. De onkostenvergoeding bedraagt slechts € 125,00 (op dinsdagmiddag is een gereduceerd tarief mogelijk).
Meer info op http://www.seniorenorkest.nl/wp/schoolconcert/ of neem contact op met Monique Ooms 040-2429732 / m.ooms.eso@hotmail.nl

CLICK. - het talentontwikkelingstraject Cultuureducatie van Provincie Noord-Brabant, Fontys Hogescholen en Stichting Cultlab

In een gezamenlijk talentontwikkelingstraject wordt volgend schooljaar aan circa 20 kunst- en onderwijstalenten (en de basisscholen die aan deze talenten verbonden zijn) een kans geboden om de verankering van cultuureducatie verder te realiseren. De talenten verbinden zich aan elkaar en werken samen expliciet toe naar een versteviging van de cultuureducatie in én rondom de school.

Tijdens het traject worden de talenten begeleid door Stichting Cultlab. 

Let op: aanmelden voor dit traject kan nog maar tot vrijdag 14 juni, dus wees er snel bij.

Lees verder

ONDERSTEUNING & SCHOLING

Circle of talent Eindhoven, een nieuwe visie op cultuureducatie

Donderdag 23 mei lanceerden CKE en CultuurStation de Circle of Talent in Eindhoven. Dit initiatief om te komen tot een nieuwe visie op cultuureducatie werd enthousiast ontvangen door vertegenwoordigers van het onderwijs, culturele instellingen en de gemeente. Deze visie op cultuureducatie vindt haar oorsprong in Meierijstad waar onderwijs, culturele instellingen, gemeente en bedrijfsleven de handen ineen hebben geslagen om samen de nieuwe, jonge en creatieve denkers en makers van de toekomst te ontwikkelen.

De Circle of Talent staat voor het ontwikkelen en begeleiden van een kind in zijn of haar kunstzinnige en creatieve vermogens vanaf de basisschool tot een volwassene met een creatieve geest. De naam Circle of Talent is gekozen vanuit het besef dat het ontdekken en ontwikkelen van kunstzinnige en creatieve vermogens geen gesloten of lineair proces is, maar een cirkel. 

Lees verder

Leerlijn Kunst & Technologie - verbindingen tussen techniek, mediakunst en makeronderwijs

Binnen de onderwijskundige ontwikkelingen krijgen de 21e-eeuwse vaardigheden en het ontdekkend-onderzoekend-ontwerpend leren met verbinding tussen de vakken steeds meer nadruk. Daarbij zijn digitale geletterdheid en mediawijsheid belangrijke vaardigheden en krijgt het vak techniek steeds meer gewicht. Dit biedt de kans om cultuuronderwijs te verbinden aan deze ontwikkelingen en de artistieke creativiteit te benadrukken door die te koppelen aan de digitale geletterdheid en techniek/maker-onderwijs. 

We zijn daarom bezig met de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn rondom media/kunst: wat zijn gedragsindicatoren voor de leerdoelen die je wilt bereiken, zodat de lesontwerpen een basis hebben. Dit doen we samen met alle bureaus cultuuronderwijs in Brabant en met Kunstloc. Op basis van literatuuronderzoek en interviews met experts zoals STRP, MU, St. Lucas en een mediacoach in Eindhoven.

VERWACHT

In het schooljaar 2019 - 2020 vieren we samen de vrijheid

Bijzondere ontmoetingen én Goya in het Van Abbemuseum 

75 jaar vrijheid vraagt om een bijzonder (aanvullend) schoolprogramma en bijzondere presentaties.

Het Van Abbemuseum biedt bijzondere rondleidingen aan door deze presentaties met het thema vrijheid, en gekoppelde thema’s zoals oorlog, ongelijkheid, conflict en nieuwe toekomstbeelden. Deze bezoeken worden begeleid door onze eigen rondleiders in samenwerking met veteranen; ooggetuigen die met leerlingen praten over vrijheid en hoe belangrijk dit voor ons allemaal is.
Lees verder

Save the date: Inspiratiebijeenkomst GLOW for kids 2019


Krioelen, kriebelen, kruipen, klimmen of juist vliegen en fladderen…
Een zwerm GLOW gedierte of een nest gloeibeestjes…


Een titel voor het GLOW for KIDS project van komend schooljaar is er nog niet, maar het idee is klaar en belooft een hele nieuwe uitdaging te bieden aan de kinderen wat betreft gebruik van materiaal en verbeelding!

Zet maandagmiddag 16 september alvast in je agenda voor de inspiratiebijeenkomst. Je kunt die dag meteen het lichtsnoer meenemen, waarmee scholen deze editie gaan werken.
Lees verder

Save the date: studiemiddag Podiumkunsten voor leerkrachten


Het Parktheater organiseert speciaal voor leerlingen voorstellingen onder schooltijd. In januari 2020 organiseren het theater met het Brabant Menu een festival-vierdaagse voor scholen, bomvol voorstellingen en workshops! Noteer de studiemiddag Podiumkunsten voor leerkrachten, op woensdagmiddag 22 januari, alvast als je daar bij wilt zijn. Deze middag rondom dans en theater draait om verwondering in het theater en biedt:
  • Een korte dansvoorstelling, een toelichting op het maakproces en artistieke visie (door De Stilte)
  • Een workshop kijken naar theater en dans (door Artemis & De Stilte)
  • Een rondleiding backstage

NIEUWE AANBIEDERS

Met deze aanbieders werkt CultuurStation vanaf nu samen:


De nieuwe aanbieders in ons netwerk vind je met hun activiteiten op onze website. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen graag samenwerken met scholen.


Toen en hier

Toen & Hier is een kinderboekenserie over Eindhoven. Ieder boek is gekoppeld aan een iconisch gebouw in de stad en speciaal voor de locatie geschreven en geïllustreerd. De verhalen, historische fictie, volgen twee kinderen die samen een avontuur beleven. De serie is gemaakt door Eindhovense auteurs en illustratoren voor kinderen vanaf 8 jaar, om bijzondere plekken en gebeurtenissen door te geven aan een nieuwe generatie. Lees meer...
 

Weverijmuseum Geldrop

Het Weverijmuseum is in 2018 ingrijpend vernieuwd. Naast de oude textielmachines, die nog steeds door vakmannen worden bediend (bijvoorbeeld om theedoeken te weven voor Piet Hein Eek), wordt het verhaal verteld van de textielindustrie en de betekenis ervan voor onze regio. Industrieel erfgoed, passend bij het DNA van Techniek, Design en Kennis van Eindhoven en de Brainport regio. Leerlingen van de bovenbouw vo hebben een speurtocht ontwikkeld voor de klassen 1 en 2, waarbij ze hun mobiel gebruiken. Lees meer...
 

Helder Theater

Naast voorstellingen voor het onderwijs en het verzorgen van ouderavonden doet Helder Theater meer... Educatie & Interactief! Wij verzorgen theatercursussen en -workshops in het primair en voortgezet onderwijs, voor alle niveaus en leerjaren. Kunst & Cultuur themadagen op uw school helpen zij graag vorm te geven. Scènes op maat, voor alle doelgroepen en over alle gewenste onderwerpen. Vaak worden deze ingezet bij bijeenkomsten om een gesprek op gang te brengen. Helder Theater kan ook een ouderavond of themabijeenkomst leiden. Lees meer...
 

De Angstfabriek**

De Angstfabriek is een kruising tussen een escaperoom en een theatrale ervaring, waarin de leerlingen zelf een belangrijke rol spelen. In de fabriek ontdek je hoe onze angsten -voor terrorisme, vaccinaties, vluchtelingen, klimaatverandering, noem maar op- worden aangewakkerd, wat dit met ons doet en hoe dit, als we niet opletten, leidt tot de afbrokkeling van onze privacy en rechten. De Angstfabriek staat van 23 augustus t/m 3 november op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Lees meer...
We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.

©️ 2019, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp