Copy
Klik hier voor de online versie

Dutch Design Week en designeducatie 2018


Van 20 t/m 28 oktober is Eindhoven met de Dutch Design Week weer even internationale Design Capital. Het voortgezet onderwijs in de regio Eindhoven heeft inmiddels ook veel belangstelling voor design. Het past goed binnen de dimensie Ambacht en industrie van het nieuwe CKV-programma, waarin de leerlingen hun kunstzinnig domein verbreden.
Deze design nieuwsbrief bundelt veel inspiratie en activiteiten: een leerlingenroute voor de DDW en een kort overzicht van geschikte designactiviteiten in Eindhoven, waaronder natuurlijk Robot Love Academy. Verder gratis lesmateriaal en een interview met 2 docenten van SintLucas, de lokale vakschool voor creatief talent, over het “ontgiften” van hun eerstejaars studenten.

Dutch Design Week

LEERLINGENROUTE DDW 2018


Speciaal voor leerlingen in het voortgezet onderwijs stelt CultuurStation ieder jaar enthousiast een nieuwe route samen voor een bezoek aan de Dutch Design Week. Voor de komende DDW heeft ontwerper en docent Tsjalke Bouma dat op zich genomen. De route is bijna af en is dan ook zeer binnenkort te vinden op onze website. De leerlingenroute geeft je heel overzichtelijk de meest praktische tips en licht dát design eruit waarvan wij denken dat het je leerlingen kan verrassen, boeien of amuseren.
 
TIP: scholen kunnen via CultuurStation, met de cultuurkaart, een passe-partout voor de DDW kopen, voor een hele groep leerlingen. Neem hiervoor zo snel mogelijk contact op met onze cultuurcoach vo lincey.aspers@cultuurstation.nl

Aftermovie #DDW17

Bekijk hieronder de officiële aftermovie van Dutch Design Week 2017! Een vogelvlucht door werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers die werden gepresenteerd aan meer dan 335.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad.

Designeducatie

Onderwijs voor de Toekomst - een prikkelend gesprek


Pieter van Klaveren en Laura Nieuwenhuis zijn beiden mbo-docent op SintLucas in Eindhoven, de vakschool voor creatief talent, met mbo en vmbo opleidingen gericht op de creatief-technische sector. Studenten worden opgeleid voor de creatieve industrie.

Pieter ontwikkelt mede de nieuwe opleiding Creative Technology (CT) en geeft sinds enkele weken les aan de eerste lichting 4e-jaars studenten. Laura is beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeving. Zij geeft bij SintLucas onder meer het vak Creativity.

Aanleiding voor een gesprek is de uitspraak van Pieter, al wat langer geleden, dat hij met collega’s nieuwe studenten “eerst een half jaar moet ontgiften”. Prikkelend natuurlijk, maar wat bedoelt hij precies?

Lees verder...

Designactiviteiten van culturele aanbieders in Eindhoven

 
 • Tante Netty Nieuw in ons netwerk! De social designers van Tante Netty zetten creatieve werkmethodes in om samen anders te kijken en anders te doen.
 • Architectuurlessen De gastdocenten van Architectuurlessen, stimuleren het ontwerpend denken met architectuur als vakoverstijgend thema.
 • MU Wat precies het verschil is tussen een museum en een artspace kan MU je niet vertellen, maar ze vallen in die laatste categorie. Op te vatten als een vruchtbare broedplaats voor creativiteit, met bijbehorende activiteiten als Ontwerp je eigen Toekomst.
 • STRP Heeft een mooi, ruim aanbod dat creativiteit en technologie linkt en de toekomst voelbaar maakt in het nu: STRP SHARE.
 • CKE verzorgt design workshops voor het v(s)o, geschikt voor alle niveaus. Prikkelend: een workshop Fouten Maken.
 • Caroline Kunst & Educatie geeft bijvoorbeeld de workshop Designing Music. Leerlingen maken een albumhoes nadat ze beeldend hebben leren luisteren, het begin van product design.
 • 4XM Workshops waaronder Guerilla Gardening, een fenomeen dat zo’n 40 jaar geleden ontstond in grote steden. Deelnemers doen een groene ingreep op hun directe omgeving waarbij een beroep wordt gedaan op zowel handen als hersenen.
 • PopEI en MU presenteren samen de interdisciplinaire workshop SEE OUT LOUD. Leerlingen leren hun eigen geluid ontdekken: ze reflecteren muzikaal op wat ze gezien hebben bij MU.
 • Marian de Graaff Als material designer, creativity counseler en ervaringsdeskundige neemt Marian je met de belevingslezing Het Hoge Noorden mee naar ‘boven de poolcirkel’.
 • Lady Penelope Oude technieken in een nieuwe jas: community art, met wild breien, hippe patronen, illustraties, kleuren en interessante materialen, in de binnen en buitenruimte van school.
 • Lynn Ansems Denken met je handen, hart en hoofd terwijl je experimenteert met creativiteit en technologie. Activiteiten via uitleen, advies en creatieve lesinhoud.

Gratis online designeducatie van CultuurStation

 • Kijkwijzer Blik op Design Hoe leer je kijken naar design? Blik op Design is een kijkwijzer voor design, speciaal voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en bij het vak CKV.
 • Design Amuse Een korte, actieve les waarin leerlingen zich oriënteren zich op innoverende ontwerpers en de materialen waarmee zij duurzaamheid nastreven.
 • Basisles Design Een korte les (handleiding met prezi) die achtergrondinformatie geeft over design in het algemeen en design in Eindhoven in het bijzonder.
 • Ontwerp een designboard Een reflectieve, persoonlijke opdracht voor leerlingen, na een bezoek aan de Dutch Designweek.

Kunst uit het vuistje


Ontwikkelt producten, diensten en lesmateriaal voor het onderwijs en culturele instellingen. Zo hebben zij kijkwijzers voor het Van Abbemuseum en MU gemaakt maar ook het ckv-lespakket Beeldende Kunst en Vormgeving met onder meer What’s the Use, 3 mooie modules design: Autonoom en Toegepast , Dutch Design en Echt Jouw Ding.

Achtergronden

Onze vrij unieke Cultuurcoach VO 

Het vo en mbo kunnen -net als het basisonderwijs- veel baat hebben bij een cultuurcoach. Eindhoven is een van de zeldzame gemeenten waar zo’n cultuurcoach speciaal voor het vo werkzaam is, sinds november: onze collega Lincey Aspers. Lees het interview van het LKCA met Lincey en ontdek wat zij doet en wil bereiken. Een tipje van de sluier: dat álle leerlingen in de stad de kans krijgen om culturele ervaringen op te doen.

Lees verder...

DESIGN: spullen of slimme diensten en oplossingen?

Cabaretier en innovatie-expert Jasper van Kuijk schreef onlangs een pittige column over de jaarlijkse Dutch Design Awards. Hij fileert de motivatie van de jury en stipt een punt aan: moet zij, in deze uitdagende tijd, niet meer aandacht gaan geven aan design dat slimme oplossingen biedt en minder aan ‘dingen’?

Lees verder...

Kort nieuws

Design Museum Den Bosch


Tot en met de DDW, tot 29 oktober dus, is, in het nieuwe Design Museum Den Bosch de tentoonstelling Food is fictie te zien (gratis toegang tot 18 jaar). Verrukkelijke beelden, lekkere verhalen. Je ervaart hoe we ons steeds meer laten verleiden door aantrekkelijke ontwerpen en smakelijke beloften. En hoe de designers ook jouw smaak bepalen. Voeding is veel meer dan eten.
Het Design Museum heeft interactieve design-workouts voor leerlingen bij alle tentoonstellingen.

Save the date:
1 november inspiratiedag VO

De jaarlijkse Inspiratiedag Voortgezet Onderwijs vindt plaats op donderdag 1 november. Het thema van deze editie is 'De stem van de leerling'. Kunstloc Brabant organiseert deze dag elk jaar weer met een andere partner op een andere locatie. Deze keer is Cultuurstation aan de beurt op Strijp-S in Eindhoven, met als hoofdlocatie MU Artspace.

Meer informatie...

EENMALIG: Robot Love

Van 15 september t/m 2 december in de Campinafabriek. Deze unieke tentoonstelling presenteert werk van ruim 50 internationale kunstenaars met robots en kunstmatige intelligentie. Robot Love Academy heet het educatieprogramma: leerlingen kunnen kennis maken met wat er nu speelt in de actuele kunst en technologie. Robot Love biedt ook een aantal trainingen speciaal voor docenten, zowel vo als po, lees meer.
 

We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.


Stichting CultuurStation ● Torenallee 20 (Gebouw Videolab) ● nr. 2.007-2.008 ● 5617 BC Eindhoven

©️ 2018, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp