Copy
Klik hier voor de online versie

Cultuureducatie en voortgezet onderwijs - mei 2019

UITGELICHT

Go! VMBO 


Speciaal voor vmbo-scholen die de creativiteit van hun leerlingen willen ontwikkelen, is er vanuit het Programma Creatieve Industrie een subsidie beschikbaar, van in totaal € 150.000!
 
Ontwikkeling creativiteit
Cultuur Eindhoven biedt vmbo-scholen een kans om samen met professionals uit de creatieve industrie een programma voor hun leerlingen te ontwerpen voor het schooljaar 2019-2020. Binnen het Programma Creatieve Industrie is substantieel budget vrijgemaakt om vanuit uw eigen vraag aanbod voor uw leerlingen te creëren. Aanbod, gericht op ontwikkeling en stimulering van creativiteit, zodat uw leerlingen zich bewust worden van hun persoonlijke creatieve talenten. CultuurStation gaat jullie helpen deze unieke kans te benutten en de wensen en ideeën rondom de invulling van nieuw cultuuronderwijs eventueel in relatie met andere vakken, te realiseren.

Op dinsdag 28 mei is er van 16.30 tot 19.00 uur in het Videolab op Strijp-S een inspiratiesessie, waar u van harte welkom bent. We kunnen ook een afspraak maken om de doelstellingen en randvoorwaarden van uw project en het te maken projectplan door te spreken. Afspraak en inspiratiesessie zijn geheel vrijblijvend. U beslist daarna of u samen met uw collega’s instapt en van dit prachtige aanbod gebruik maakt. 
 
Meer weten? Afspraak maken? Inschrijven voor de inspiratiesessie? Stuur een mail naar beppie.remmits@cultuurstation.nl of bel Beppie Remmits op 06-12663949.

SAVE THE DATE

Inspiratiesessie GO! vmbo


Startbijeenkomst met Empathisch Designer Cindy van den Bremen. Zij maakt een inspirerende koppeling tussen het werkveld en cultuuronderwijs en deelt voorbeelden uit de creatieve industrie, van designers, architecten en beeldend kunstenaars.
De deelnemers uit het vmbo pitchen kort wat in deze fase hun idee, wens of denkrichting is voor hun leerlingen met het project.
Wij zorgen voor een lichte maaltijd.

Datum: 28 mei 2019 van 16:30 tot 19:00

Locatie: Videolab Strijp-S


En save de next date: de 2e werksessie vindt plaats op 19 juni.

Tweede CultuurBubbel


Thema: Art Based Learning. Inspirerende bijeenkomst met na afloop een gezellige borrel.

Datum: 24 september 2019 van 16:30 tot 18:00

Locatie: Videolab Strijp-S

 

TIPS & INSPIRATIE

KIJKTIP: De Klas


Een gratis gastles van Matthijs van Nieuwkerk. Leerlingen van het Montessori College in Nijmegen krijgen een bijzondere les van een ongewone docent. Journalist en presentator Matthijs van Nieuwkerk praat tijdens zijn gastcollege 43 minuten met de leerlingen over kunst.
Wat is kunst nu eigenlijk? Wie bepaalt of iets kunst is? En muziek, is dat ook kunst? Van Nieuwkerk deelt wat kunst voor hem betekent. Hij onderzoekt ook met de jongeren in hoeverre kunst hun leven kan vormen. Hoe bepaalde muziek je bijvoorbeeld steun en kracht kan geven. Een les als een boeiend, filosofisch gesprek.

Lees verder

LESTIP: Dansmaaktool


Conny Janssen Danst lanceerde in de Maand van Cultuuronderwijs een DANSMAAKTOOL. Dit is een nieuwe app waarmee leerlingen op een interactieve manier - met hun telefoon - de maker kunnen zijn van hun eigen dansvoorstelling. De app zit vol opdrachten en grappige animaties. Veel elementen die bij het maken van een voorstelling komen kijken, zoals het creatieve proces, de muziek, het toneelbeeld en de dans komen voorbij. Ook is er ruimte om zelf te bewegen. Leerlingen worden dus op verschillende vlakken uitgedaagd om hun creatieve mogelijkheden te onderzoeken en ontwikkelen. 

Lees verder

ONTMOET

Yvonne Dupuis

Yvonne is Docent tekenen-kunstgeschiedenis in het vso / Masterstudent kunsteducatie / kunstenaar en heeft meegedaan aan het Plastic Soup Project.

Wij van CultuurStation vroegen Yvonne waarom haar hart sneller gaat kloppen van cultuureducatie, waardoor ze geïnspireerd blijft & met welke culturele of kunstzinnige uitingen zij zich graag verbindt in haar vrije tijd.

Lees verder

NIEUWE AANBIEDERS

Met deze aanbieders werkt CultuurStation vanaf nu samen:


De nieuwe aanbieders in ons netwerk vind je met hun activiteiten op onze website. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen graag samenwerken met scholen.


Toen en hier

Toen & Hier is een kinderboekenserie over Eindhoven. Ieder boek is gekoppeld aan een iconisch gebouw in de stad en speciaal voor de locatie geschreven en geïllustreerd. De verhalen, historische fictie, volgen twee kinderen die samen een avontuur beleven. De serie is gemaakt door Eindhovense auteurs en illustratoren voor kinderen vanaf 8 jaar, om bijzondere plekken en gebeurtenissen door te geven aan een nieuwe generatie. Lees meer...
 

Weverijmuseum Geldrop

Het Weverijmuseum is in 2018 ingrijpend vernieuwd. Naast de oude textielmachines, die nog steeds door vakmannen worden bediend (bijvoorbeeld om theedoeken te weven voor Piet Hein Eek), wordt het verhaal verteld van de textielindustrie en de betekenis ervan voor onze regio. Industrieel erfgoed, passend bij het DNA van Techniek, Design en Kennis van Eindhoven en de Brainport regio. Leerlingen van de bovenbouw vo hebben een speurtocht ontwikkeld voor de klassen 1 en 2, waarbij ze hun mobiel gebruiken. Lees meer...
 

Helder Theater

Naast voorstellingen voor het onderwijs en het verzorgen van ouderavonden doet Helder Theater meer... Educatie & Interactief! Wij verzorgen theatercursussen en -workshops in het primair en voortgezet onderwijs, voor alle niveaus en leerjaren. Kunst & Cultuur themadagen op uw school helpen zij graag vorm te geven. Scènes op maat, voor alle doelgroepen en over alle gewenste onderwerpen. Vaak worden deze ingezet bij bijeenkomsten om een gesprek op gang te brengen. Helder Theater kan ook een ouderavond of themabijeenkomst leiden. Lees meer...
 

De Angstfabriek**

De Angstfabriek is een kruising tussen een escaperoom en een theatrale ervaring, waarin de leerlingen zelf een belangrijke rol spelen. In de fabriek ontdek je hoe onze angsten -voor terrorisme, vaccinaties, vluchtelingen, klimaatverandering, noem maar op- worden aangewakkerd, wat dit met ons doet en hoe dit, als we niet opletten, leidt tot de afbrokkeling van onze privacy en rechten. De Angstfabriek staat van 23 augustus t/m 3 november op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Lees meer...

ONDERSTEUNING & SCHOLING

Leerlijn Kunst & Technologie - verbindingen tussen techniek, mediakunst en makeronderwijs

Binnen de onderwijskundige ontwikkelingen krijgen de 21e-eeuwse vaardigheden en het ontdekkend-onderzoekend-ontwerpend leren met verbinding tussen de vakken steeds meer nadruk. Daarbij zijn digitale geletterdheid en mediawijsheid belangrijke vaardigheden en krijgt het vak techniek steeds meer gewicht. Dit biedt de kans om cultuuronderwijs te verbinden aan deze ontwikkelingen en de artistieke creativiteit te benadrukken door die te koppelen aan de digitale geletterdheid en techniek/maker-onderwijs. 

We zijn daarom bezig met de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn rondom media/kunst: wat zijn gedragsindicatoren voor de leerdoelen die je wilt bereiken, zodat de lesontwerpen een basis hebben. Dit doen we samen met alle bureaus cultuuronderwijs in Brabant en met Kunstloc. Op basis van literatuuronderzoek en interviews met experts zoals STRP, MU, St. Lucas en een mediacoach in Eindhoven.

Museumschatten 2019-2020


Museumschatten is een vergoedingsregeling van de Provincie Noord-Brabant om museumbezoek onder middelbare scholieren te bevorderen. Vanaf dinsdag 28 mei 2019 kun je leerlingen aanmelden voor schooljaar 2019-2020, via het aanmeldformulier dat dan op de website van Erfgoed Brabant Academie te vinden is.
De regeling staat open voor alle scholen in het voortgezet onderwijs in de provincie Brabant. De regeling voor Museumbezoek in Brabant vergoedt tot €10,- per leerling voor vervoer en entree bij een bezoek een van de deelnemende musea.
Lees verder

Korte impressie 1e CultuurBubbel


De CultuurBubbel, in het leven geroepen door CultuurStation om docenten in een ongedwongen sfeer te inspireren, te verwonderen of aan het denken te zetten, vond voor het eerst plaats op 4 april 2019 in het Videolab op Strijp S.

Regisseuse Lenneke Maas nam ons mee in een open repetitie van het stuk “wij zijn allemaal 15”.

Er waren heerlijke hapjes, er stond een glaasje bubbels klaar, en er waren een aantal zeer positief gestemde docenten aanwezig waarmee een zinvolle 1e bijeenkomst is gerealiseerd.

Op onze website vind je enkele reacties van deelnemers.

Lees verder

WORDT VERWACHT

Maker Faire daagt je uit: maak met je klas een knotsgek voertuig!

Spreek de creativiteit van je leerlingen aan, maak gebruik van techniek en maak met je klas een verrassend voertuig voor de Crazy Parade!

De Eindhoven Crazy Parade is een feestelijke optocht van zelfgemaakte knotsgekke voertuigen uit de wijde omgeving. De toer begint en eindigt bij het Klokgebouw op Strijp-S. Het is onderdeel van de Eindhoven Maker Faire die plaatsvindt op 28 en 29 september 2019. Kom zeker kijken, of nog beter.. doe mee met je eigen gekke voertuig!

Lees verder
We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.

©️ 2019, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp