Copy
Klik hier voor de online versie

Leerlingenroute Dutch Design Week 2017

Dat Eindhoven dé designstad is, is goed te merken tijdens de Dutch Design Week van 21 oktober tot en met 28 oktober 2017. Design past goed binnen de dimensie Ambacht en industrie van het nieuwe CKV-programma, waarin de leerlingen hun kunstzinnig domein verbreden. Het voortgezet onderwijs in de regio Eindhoven heeft dan ook veel belangstelling voor Design.
 

De leerlingenroute

In deze nieuwsbrief presenteren we weer de speciale DDW-leerlingen-route, die designer en docent Tsjalke Bouma in opdracht van CultuurStation heeft samengesteld. Ook geven we een kort overzicht van geschikte designactiviteiten in Eindhoven voor jullie leerlingen.
 

Passe-partout

Je hebt een passe-partout nodig voor een bezoek aan het Klokgebouw, Veemgebouw, Innovation powerhouse (op Strijp-S), Design Academy Eindhoven en het Van Abbemuseum. Een passe-partout is 9 dagen geldig en kost voor leerlingen van 12 tot 18 jaar online € 11,50 en € 12,50 aan de deur. Ook zijn er dit jaar een aantal locaties, tegen betaling, zonder passe-partout te bezoeken; De kazerne, Sectie-C, Dutch Invertuals (€ 2,00), TAC (€ 3,00) en het Philipsmuseum (€ 9,00). Alle andere locaties zijn gratis toegankelijk.
Tip voor scholen is om via CultuurStation met de cultuurkaart een passe-partout voor een hele groep leerlingen te kopen. Neem daarvoor zo snel mogelijk contact met ons op.
 

In deze nieuwsbrief verder:

De DDW-leerlingenroute 2017


‘Stretch’ is het thema van de 16e Dutch Design Week (DDW). Met de keuze voor ‘Stretch’ wil de organisatie achter DDW (Dutch Design Foundation) zowel deelnemers als publiek stimuleren om zich in te spannen en zich buiten de comfort zone te wagen. Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation, licht toe: ‘De wereld van vandaag is complex en er liggen grote uitdagingen. Ontwerpers hebben revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend, soms confronterend. Dutch design is in die zin yoga voor de hersenen. Rekoefeningen voor wie niet vast wil roesten.
 

WELKE AREA BEZOEKEN MET LEERLINGEN?


Tijdens de DDW is overal design. Bepaal eerst hoeveel tijd jullie hebben voor een bezoek. Als je meerdere keren naar de DDW kunt heb je geen probleem. Maar heb je maar een paar uur, kies dan voor een Area van het festival en bezoek daar één locatie, of misschien twee. Er zijn enkele infopunten, waar je ook gratis de dagelijkse tabloid kunt meenemen. Daarin staan het dagprogramma, nieuwtjes en de algemene plattegrond. Leuk en handig.

Strijp Area
Het hart van het festival! Herbergt ontwerpers, de maakindustrie en het bedrijfsleven en opleidingen. Een industriële setting (Strijp-S/T/R was ooit ‘verboden’ Philips-terrein) met een sterk zakelijk karakter. Hier zijn vele locaties van de DDW te vinden, zoals Klokgebouw, Natlab, Veemgebouw en Piet Hein Eek. Algemene openingstijden: 11.00-18.00 uur, tenzij hieronder anders vermeld. Infopunt: Klokgebouw aan de Philitelaan.

Central Area
De gastvrije omgeving van de binnenstad, met bruisende collectieven, culturele instellingen, ambachten en werkplaatsen. Denk aan de voormalige V&D, De kazerne en Design Academy. Algemene openingstijden: 11.00-18.00 uur, tenzij hieronder anders vermeld. Infopunt: Centraal Station en Witte Dame aan de Emmasingel.

East Area
Sectie-C is een designenclave aan de oostelijke rand van Eindhoven. Laat je verrassen door opkomende ontwerpers en dynamische collectieven met een hands on-mentaliteit, die prima tot hun recht komen in deze experimentele omgeving. Algemene openingstijden: 12.00-21.00 uur, tenzij hieronder anders vermeld (geen infopunt).
 

ONTDEK HET ZELFAls je een Area hebt gekozen, maak dan een keuze uit de locaties binnen de Area en ga je eerste tentoonstelling bekijken. We hebben hieronder wat tips voor je, voor de betaalde én voor de gratis locaties. Via de links, op ddw.nl vind je een plattegrond bij elke tip.
 

TIPS MET PASSE-PARTOUT


Strijp Area:
Veem gebouw: Dutch Design Awards Exhibition
Het werk van alle finalisten is tijdens Dutch Design Week te zien in een negendaagse overzichtsexpositie die niet alleen het verhaal achter de ontwerpen vertelt, maar ze ook in hun sociaal-maatschappelijke context plaatst. Ook kan hier gestemd worden voor de publieksprijs.
http://www.ddw.nl/evenement/1285
 
Klokgebouw: KLM, The beauty in motion
De installatie bestaat uit stalen kogels die door een ambachtelijk vervaardigde knikkerbaan lopen, met daarin allerlei boeiende bewegende elementen. Door de bewegingsenergie die ontstaat door de rollende kogels, komt de installatie ‘tot leven’.
Het is een artistieke visualisatie van de complexe route die KLM-passagiers afleggen door de luchthaven Schiphol en de manier waarop KLM ze daarbij assisteert, voordat ze in hun stoel in een KLM-vliegtuig belanden. De boeiende baan die de kogels volgen is volledig met handwerk vervaardigd. In de baan passeren de kogels KLM-services zoals de bagage check-in en de transfer desk. Hij eindigt in keurig gerangschikte rijen kogels, die op overdrachtelijke wijze de stoelindeling van een vliegtuig weergeven.
http://www.ddw.nl/evenement/1312
 
Central Area
De Kazerne: New icons, Rietveld now
In 2017 viert Nederland het honderdjarig bestaan van De Stijl. Met een grote expositie sluit de Kazerne aan op het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Daarbij gaat het podium voor design nadrukkelijk voorbij aan de uiterlijke karakteristieken van De Stijl, aan de rechte lijnen en primaire kleuren. De focus ligt bij de inhoud: bij de versmelting tussen vorm en functie en de zoektocht naar een nieuwe universele taal om de huidige maatschappij te duiden. Met designers en publiek poogt de Kazerne de tijdgeest te doorgronden en te voorspellen welke designers de tand-des-tijds zullen doorstaan.
http://www.ddw.nl/evenement/1091
 
Van Abbemuseum: Beyond generations
In aanloop naar haar 75-jarige jubileum kijkt Design Academy - opgericht in 1947 - terug op de sporen die zij naliet in de samenleving in de tentoonstelling Beyond Generations.
De afgelopen 70 jaar gingen vele generaties ontwerpers hier met elkaar in gesprek over wat design is. In discussies tussen docenten en studenten kwamen nieuwe inzichten tot stand, werden ideeën doorgegeven en kon talent zich ontwikkelen. Deze gesprekken zijn niet altijd hetzelfde geweest. Beyond Generations kijkt terug op de ontwikkeling hiervan.
http://www.ddw.nl/evenement/1084
 
Design Academy Eindhoven: graduationshow 2017
Op de Graduation Show tonen alle studenten die in 2017 afgestudeerd zijn hun projecten. Hier presenteren de afgestudeerde studenten het eindresultaat van hun afstudeer onderzoek. Het is de plek om de ideeën van de nieuwste generatie jonge ontwerpers te bekijken. Dit jaar is het werk van meer dan 170 afgestudeerden te bekijken.
http://www.ddw.nl/evenement/1062
 
Sectie-C
Sectie-C is een grenzeloos domein waar onafhankelijke denkers en authentieke doeners samensmelten in een unieke, organische cultuur. Sectie-C is de kraamkamer van nieuwe ideeën, producten en oplossingen. Sectie-C wordt bewoond door mensen met talent en bekwaamheid. Organische samenwerkingen tussen 180 creatieve ondernemers, artiesten, ontwerpers, muzikanten, communicators en ambachtslieden maken van Sectie-C een bijna zelfvoorzienende enclave.
http://www.ddw.nl/evenement/1075
 

Gratis programma


Strijp Area
MU Artspace: Materialising the internet
Het internet is overal. Losgezongen van de website en het beeldscherm dringt het door in onze gedachten, in onze lichamen en in alles wat ons omringt. Digitaal en fysiek vallen steeds meer samen maar wat doet dit met onze beleving en hoe verbeelden we de nieuwe, uitgebreide realiteit? Hierover gaat Materialising the Internet, in MU. Ruim twintig internationale kunstenaars en ontwerpers maken het internet tastbaar. Ze vertalen virtuele verhoudingen naar real life, gaan aan de haal met de digitale weergave van de werkelijke wereld en demonstreren daarmee het onbevattelijke feit dat beide sferen niet langer gescheiden zijn. 
http://www.ddw.nl/evenement/1072
 
Ketelhuisplein: World Design Event, People’s Pavilion
Het People’s Pavilion op het Ketelhuisplein is een tijdelijk gebouw van, voor en door mensen.
Overtreders W en bureau SLA tekenen voor het ontwerp van People’s Pavilion. Het wordt een 100% circulair paviljoen, het ontstaat volledig uit geleende materialen. Na DDW krijgt iedereen zijn spullen weer terug, heel en ongeschonden - alsof er niets gebeurd is.
http://www.ddw.nl/evenement/1094
 
Piet Hein Eek:  Pop up werkwarenhuis social label
Social label presenteert haar ideeën voor een samenleving waar iedereen een rol in speelt.
Het netwerk groeit. In samenwerking met gerenommeerde ontwerpers en werkplaatsen door heel Nederland - van zorgorganisaties tot bedrijven - creëren we een designcollectie waarbij we bouwen aan eigenwaarde en perspectief voor mensen. Social label is een beweging in Nederland voor waardevol werk en nieuwe kansen voor mensen die aan de zijlijn staan. In het social designlab, het Werkwarenhuis, gevestigd in ’s-Hertogenbosch bouwen we aan de inclusieve wereld.
http://www.ddw.nl/evenement/1063
 
Sint Lucas: SHARE: your mind, your ideas, your story
Wij denken, wij maken en wij leren iedere dag weer meer. Onze creativiteit houden wij niet graag voor ons zelf maar kan pas bestaan als we het delen.
Het gaat bij SintLucas niet alleen over het eindproduct, maar ook over het verhaal van het ontstaan daarvan.
http://www.ddw.nl/evenement/1336
 
Central Area
Woonbedrijf: Way to go - Design - Co-design in buurten
Woonbedrijf werkt aan buurten waar het prettig wonen is. Maar wat is prettig wonen? En wat betekent dat voor het samen leven, voor de buurt, voor de woningen? Dat weet niemand beter dan de bewoners zelf.
De bewoners geven samen met ons identiteit aan een buurt. Co-design maakt daarom al jaren deel uit van ons werk en van onze buurten. Als bewoners zelf mee-ontwerpen, verhoogt dit de klantwaardering, de leefbaarheid en de potentie van de buurt.
Samen met bewoners, designers en architecten ontdekken we steeds nieuwe manieren waarop design de buurt beter maakt. We nemen u graag mee in dit proces. Bezoek tijdens de DDW17 een selectie van buurtprojecten en ervaar zelf hoe bewoners, designers en Woonbedrijf dit ervaren!
http://www.ddw.nl/evenement/1086
 
Atelier NL: To See a World in a Grain of Sand @ Hallenweg
Atelier NL verzamelt als sinds 2010 ‘wild’ zand van duinen, stranden, rivieren, bergen en steengroeves om dat om te smelten in glas. Voor hun meest recente project ‘To See a World in a Grain of Sand’ roept Atelier NL de wereldgemeenschap op om zand te verzamelen en op te sturen om zo hun droom - de hele wereld in natuurlijk glas in kaart brengen - te verwezenlijken. Aan de hand van dit project worden methodes voor het maken van glas en de rol van lokaal zand als materiaal opnieuw onderzocht.
Als ambassadeur van DDW 2017 opent Atelier NL de deuren van hun atelier in de Bergmannkerk (Hallenweg), waar de wereld van zand in glas wordt uitgebeeld. Hier is een indrukwekkend overzicht te zien van zand uit de hele wereld. Je kunt hier je eigen zandmonsters inleveren en meer te weten komen over het procédé waarmee zand wordt omgezet in glas.
http://www.ddw.nl/evenement/1061
 
Pullmann Eindhoven Cocagne: Disposition
7 totaal verschillende karakters met eigen ideeën, interesses en ontwerpen. Maar wat ze bindt is spel. Spelen met materialen, concepten en met het idee van wat Design kan zijn. Zo rekken ze alles op, draaien ze het om en veranderen ze het in iets nieuws. Zo gaat design, bewegen, wordt het een ervaring en kun je het aanraken. Dus wees welkom in hun speeltuin en ondervind het zelf.
http://www.ddw.nl/evenement/1273
 
Former V&D Warehouse: Modebelofte: Digital Realists
Modebelofte, het platform voor innovatief modetalent tijdens Dutch DesignWeek Eindhoven, strijkt neer in het voormalige V&D pand in het centrum van Eindhoven.
Modebelofte presenteert een selectie van ongeveer 20 progressieve modetalenten die recent afstudeerden van de belangrijkste nationale en internationale Bachelor en Master opleidingen.
http://www.ddw.nl/evenement/1425
 
VDMA: ROBOTANICA 
Met de intrede van robotica in de natuur lijken we getuige te zijn van een opmerkelijke transformatie en verschuiving. De Robotanica tentoonstelling verkent hoe deze nieuwe, robotische vormen onze omgeving (gaan) bespelen en bewonen. Is er een nieuwe evolutie gaande?
http://www.ddw.nl/evenement/1146
 
Design Perron: VPRO Medialab, We know how you feel
VPRO Medialab verkent jou emotionele data in een interactieve mediaexperiance.Centraal in de expositie staat het interactieve, audiovisuele kunstwerk AURA van Studio Nick Verstand in samenwerking met Salvador Breed en Naivi. In een verduisterde, mistige ruimte draag je drie bio-sensors: een hartslag-, hersengolf- en huidgeleidingsmeter. Deze draagbare technologie meet jouw emoties en visualiseert deze in pulserende, gekleurde lichtcomposities. Zo creëer je met jouw emotionele beleving, samen met de andere vrijwillige deelnemers, gekleurde lichtcomposities die samen het audiovisuele werk AURA vormen
http://www.ddw.nl/evenement/1280


Wereldwinkel - workshop

Op 24 oktober van 13:30-16:00 uur is er in het kader van de DDW een workshop "ontwerp je eigen kussen met een verhaal". Deelname vanaf 16 jaar. Als er veel aanmeldingen zijn gaat het op volgorde van inschrijving en krijgen de anderen een alternatieve datum. Aanmelden via wereldwinkelehv@gmail.com

Wereldwinkel Eindhoven | Hoogstraat 275 | 5654 NA Eindhoven

Van Abbe - tentoonstelling Beyond Generations

Beyond Generations toont acht conceptuele denkkaders, waarbij het werk van generaties ontwerpers met elkaar in dialoog gaat. De tentoonstelling laat ontwerpen zien van onder meer Maarten Baas, Formafantasma, Hella Jongerius, Dave Hakkens, Frans de la Haye, Ulf Moritz en Marijke van der Wijst. De denkkaders krijgen een breder perspectief door ze te combineren met kunstwerken uit de collectie van het Van Abbemuseum.
Scholen kunnen een rondleiding krijgen door de tentoonstelling. Beyond Generations is bij te zien van 7 oktober t/m 5 november, en is dus breder inzetbaar in het onderwijs dan alleen tijdens DDW.
 

MA-DE Design & Education - tentoonstelling

Graag willen wij jullie uitnodigen tijdens de DDW voor de tentoonstelling in het Hoofdkwartier (Beukenlaan 1b), waar buurtbewoners van het Drents Dorp, van jong tot oud, hun werk laten zien dat ze gemaakt hebben tijdens workshops textiel en keramiek in ons MA-DE atelier aan de Halvemaanstraat.

Mariken Dormans & Desirée Wevers | Halvemaanstraat 108 | info@ma-de.nl

De Ontdekfabriek - deelnemers gezocht voor ‘Invented by All’

De Ontdekfabriek is gestart met ‘Invented by All’, een project waarbij leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs in opdracht van bedrijven echte innovaties bedenken. De beste worden door bedrijven samen met studenten uit het MBO en HBO uitgewerkt tot prototypes. Die worden tentoongesteld aan het publiek. Een prachtig project om leerlingen kennis te laten maken met bedrijven in de eigen regio én hen te laten ontdekken welke creatieve talenten zij zelf bezitten. Deelname voor scholen is geheel gratis en de projectplanning is in overleg. Interesse? www.inventedbyall.nl

Kunst uit het vuistje

Begin dit schooljaar lanceerden wij onze nieuwe digitale CKV methode. Inmiddels maken er al 1200 leerlingen gebruik van. Een belangrijk uitgangspunt van onze methode is dat we iedere maand nieuwe lessen uitbrengen. Zo blijft de methode actueel en inspirerend. Voor de maand oktober brengen we onder het ckv-thema ‘ambachtelijk - industrieel’ twee lessen uit over de Dutch Design Week. Deze lessen kunnen we buiten de methode ook los aanbieden. Neem bij interesse contact met ons op.

0618557371 | mieke@kuhv.nl | www.kunstuithetvuistje.nl
We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.


Stichting CultuurStation ● Pand P ● Leenderweg 65 ● 5614 HL Eindhoven

©️ 2017, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp