Copy
Klik hier voor de online versie

Eindhoven 1920-2020 voor het primair onderwijs

100 jaar gemeente Eindhoven in 2020


Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de kleine gemeenten Eindhoven, Gestel, Stratum, Woensel, Strijp en Tongelre samen één gemeente vormden. Het hele jaar door zijn er daarom allerlei activiteiten om hierbij stil te staan en om 100 jaar Eindhoven te vieren.

CultuurStation viert natuurlijk mee! Samen met de culturele instellingen staan we stil bij het verleden, het heden én de toekomst van Eindhoven. In deze speciale nieuwsbrief vind je daarom een overzicht van de mooie activiteiten die verschillende culturele aanbieders speciaal in het kader van Eindhoven 1920 2020 hebben ontwikkeld. Denk aan typisch Eindhovense schoolactiviteiten over licht, architectuur, design en ons cultureel erfgoed.

Scholen kunnen een grote bijdrage leveren aan het feest en de bewustwording van de kinderen en jongeren van Eindhoven, door mee te doen aan bij projecten die
de saamhorigheid in de stad en in de wijken te bevorderen: eer gisteren, vier vandaag, maak morgen.
 

ACTIVITEITEN

Arno Huibers - Eindhoven de Slimste

(groep 4-7)

Eindhoven bruist en is al lang niet meer 'de saaiste'. De slimste zijn we. ASML, Brainport, TUE, wie wil daar niet zijn toekomst zien. Nou, Kareltje niet. Zijn ouders zien hem absoluut passen in het perspectief Eindhoven de slimste. Maar Kareltje gaat op weg naar een eigen gekozen toekomst waar slim zijn gevonden wordt in creativiteit, in muziek, theater. Een voorstelling met weinig tekst. Er is vooral veel te zien en te beleven. Humor maakt een belangrijk deel uit van deze voorstelling, dat is Arno Huibers wel toevertrouwd.

Studio Kunstig - De skyline van Eindhoven in het licht

(groep 4-8)

Eindhoven is de ‘lichtstad’, en dus maken we deze lichtkunstwerken waarmee we onze stad in de spotlights zetten. Eerst onderzoeken we de ‘skyline’ van Eindhoven; wat zijn nu belangrijke gebouwen in onze stad? Zijn er volgens jou ook nog andere dingen die je heel belangrijk vindt in jouw stad? Van al deze belangrijke typisch Eindhovense kenmerken maken we silhouetten van zwart papier. Deze spannen we in raampjes die we de eerste les timmeren!

De Ontdekfabriek - Watalsstad

(groep 5-8)

Dankzij onze grootouders groeiden kleine dorpskernen uit tot de moderne stad waarin we vandaag de dag wonen en werken. En wat als we vooruit kijken? Kinderen maken maquettes van hun toekomstige stad. Al bouwend verkennen ze thema’s als duurzaamheid en leefbaarheid. Geïnspireerd door designers verdiepen ze zich in materialen, gereedschappen en de 17 sustainable development doelstellingen van de Verenigde Naties die voor onze kinderen ongelofelijk belangrijk zijn. Het is tenslotte hun toekomst. Is het dan niet logisch dat ze die zelf ontwerpen?! Heel bijzonder: de maquettes worden tijdens de Dutch Design Week in de Ontdekfabriek op Strijp-S tentoongesteld.

Architectuurlessen - De architectuur van Eindhoven (1920-2020)

(groep 5-8)

Met leerlingen onderzoeken en eren we de architectuur van 100 jaar Groot Eindhoven. Dit doen we door die gebouwde geschiedenis van Eindhoven onder de loep te nemen en (optioneel) vervolgens de toekomst te ontwerpen. In het onderzoek werken we met een zelf samengestelde kaartenbak met diverse architectuurprojecten uit Eindhoven.

Digitale Scheurkalender Eindhoven

(vanaf groep 6)

Een culturele ontdekkingstocht door Eindhoven, die leerlingen vanaf groep 6 verrassend en met andere ogen naar hun leefomgeving doet kijken. Een inspirerend educatief initiatief van het Van Abbemuseum, STRP Festival, MU Play & Learn, Philips Museum en CultuurStation. De website presenteert 7 Eindhovense thema’s die met een klassengesprek doorlopen worden: Anders Kijken, Natuur en Heelal, De Straat, Uitvinders, Licht, Gebouwen en 75 jaar Vrijheid. Deze zomer wordt een nieuw thema aan de scheurkalender toegevoegd: Eindhoven 1920-2020, met als rode draad hoe de stad in die periode zo ongelooflijk is veranderd.

Ingrid van Zummeren - Door het Oog van de Reiziger, je eigen wijk in

(groep 6-8)

Reisverhalen uit Eindhoven: creatieve fotolessen met  de spiegelreflexcamera. Veel reisverhalen van nu gaan over hoogst ongewone dingen: hoe ik de Mount Everest beklom, hoe ik het Kanaal overzwom, hoe ik…. Alles is anders dan onze bekende omgeving. Daarom kijken we vaak niet meer goed rond als we bijvoorbeeld van school naar huis lopen. In de lessen Door het Oog van de Reiziger gaan we op reis met de camera. We leggen een route af door onze eigen wijk, rondom de school en kijken door het oog van een reiziger. We maken hier in de klas beeldverhalen en reisverhalen van.

Scharrelkunst - Eindhoven 1920 2020!

(groep 6-8)

Leerlingen maken een echt Eindhovens kunstwerk met ledverlichting. Na een korte presentatie over verschillende kunststromingen gaan de leerlingen met de techniek aan de slag. Stapje voor stapje bouwt iedereen zijn of haar eigen ledkunstwerkje. Hierbij komen ook de stroomkring, geleiders en isolatoren aan bod.

STRP - Teken de toekomst van Eindhoven in VR

(groep 6-8)

Tekenen gaat letterlijk en figuurlijk naar een next level met de Tilt Brush. Ervaar VR en maak in een 3D ruimte een 3D tekening met je klas van het Eindhoven van de toekomst! Wat mag er zeker niet ontbreken? Teken een virtuele stad waar je omheen kunt lopen, onderdoor kunt kijken, middenin kunt staan… Ook wordt er tijdens deze workshop aandacht besteed aan de technologie achter virtual reality.

STRP - Ontwerp je eigen Eindhoven-Emoji

(groep 6-8)

We gebruiken vaak beelden om onszelf uit te drukken. Emoji’s zijn hét voorbeeld van de 21ste eeuw, want wie gebruikt ze niet? Met Emoji’s lijken we voorbij taalbarrières te kunnen gaan, maar is dat wel zo? Niet alle beelden zeggen hetzelfde in verschillende talen en culturen. En hoe druk je iets uit waar een diepere gelaagdheid in zit, zoals combinaties van woorden, metaforen en gedichten dit doen?  Kun jij in emoji’s uit te leggen wat jij het mooiste, leukste of meest bijzondere vindt aan Eindhoven? Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag en ontwerpt je je eigen Eindhoven-emoji!

Mies-en-scene - Opa's & Oma’s-Project

(groep 7-8)

Naar aanleiding van de voorstelling Stratum Oma’s maakt Mies-en-Scène theatervoorstellingen met leerlingen vo en hun opa’s en oma’s. De persoonlijke verhalen van de opa’s en oma’s staan centraal. Thema’s als de Tweede Oorlog en de geschiedenis van de regio kunnen aan bod komen, maar er kan ook voor andere thema’s worden gekozen. Op het Heerbeeck College in Best is *Beste Opa's & Oma's* inmiddels een terugkerend project.

TORENS IN DE WIJK

Vanaf april bouwt Museum door de stad elke maand een toren in één van de wijken. Deze ‘Toren van de wijk’ wordt gevuld door wijkbewoners met verhalen en objecten die samen de identiteit van de wijk en de ontwikkeling van de afgelopen 100 jaar laten zien. Scholen maken natuurlijk een belangrijk onderdeel uit van elke wijk.

CultuurStation en Museum door de stad nodigen de scholen in de wijken uit door middel van een gratis lessenreeks mee te werken aan het vullen van de toren en te delen in de feestvreugde!

Tijdens de lessen doen kinderen uit groep 6 onderzoek naar de wijk zoals deze vroeger was en zoals hij nu is. Ook bedenken zij hoe de wijk er in de toekomst uit zou kunnen zien. Daarna maken ze onder leiding van een cultuurprofessional een nieuw wapenschild voor de eigen wijk. De schilden worden door Museum door de stad aan de toren gehangen en na een feestelijke opening kan iedereen (inclusief de burgemeester) de tentoonstelling komen bewonderen.

Meer informatie
CultuurStation op Facebook
Instagram
CultuurStation op YouTube
CultuurStation op Twitter
Website CultuurStation
Stuur een bericht naar CultuurStation
We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.

©️ 2019, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp