Copy
Klik hier voor de online versie

Cultuur(educatie) voor thuis - primair onderwijs

Creatieve activiteiten voor thuis: tips om de corona-tijd door te komen


De huidige situatie vraagt van iedereen heel veel creativiteit. Iedereen wordt creatief met het zoeken naar verbinding op afstand. Leerkrachten bedenken allerlei nieuwe manieren om kinderen les te geven, ouders moeten thuis verschillende rollen tegelijkertijd vervullen en kinderen moeten creatief omgaan met thuis blijven zonder verveling.
We kunnen daar allemaal wel wat hulp bij gebruiken. Gelukkig zijn er ook tal van initiatieven om jullie en de kinderen bij te staan in deze bijzondere tijd. Om ook in deze quarantainetijd kinderen via school met cultuur te verbinden sturen we je deze nieuwsbrief. Je vindt hierin een selectie uit de lokale activiteiten en initiatieven uit het hele land. Van ‘Tips voor thuis’ tot les ideeën om in je lesrooster te verwerken.

Veel plezier hiermee en blijf gezond!
 

THEATER EN DANS

Parktheater
Webpagina "Parktheater en het Coronavirus"

 
Het Parktheater heeft een speciale ‘parktheater en het coronavirus’ pagina gemaakt. Daarop vind je voorstellingen die je thuis kunt kijken, maar ook allerlei gezelschappen die leuke activiteiten voor kinderen hebben bedacht die zij thuis kunnen doen.
Je klikt zo bijvoorbeeld eenvoudig door naar de site van het Eindhovense theatergezelschap Wildpark. Daarop vinden de kinderen leuke vragen en opdrachten. Wildpark verzamelt zo materiaal waarmee ze samen mooi theater willen maken na de corona-situatie. En ze dagen kinderen regelmatig uit met theatrale mini-challenges voor thuis.

Een andere leuke site voor kinderen om thuis te bekijken is bijvoorbeeld die van Maas Theater en Dans. Daar vinden ze onder andere, workshops en tutorials. Maar ze kunnen er ook kijken naar MaasTV en zo gewoon lekker thuis op de bank genieten van voorstellingen.

CKE
Theater thuisopdracht


CKE plaatst iedere dinsdag en donderdag een leuke theateropdracht op hun Facebook-pagina. Laagdrempelige theater voor thuisblijvers, gemaakt door de theaterdocenten van CKE. Veel van hen zijn ook regelmatig op de Eindhovense scholen te vinden. Grote kans dat je leerlingen ze dus zullen herkennen.
 

Drama online
Creatieve kronkel van de dag


Spreek iedere dag de creativiteit van je leerlingen aan met "De Creatieve Kronkel" van de dag! Drama online plaatst iedere dag een leuke kronkel op haar facebookpagina, waarmee je je leerlingen aanzet tot creatief denken. Je kunt er heel eenvoudig een opdracht aan verbinden, maar de kronkel kan ook dienen als creatief tussendoortje.

Halte 6
Dans voor groep 1 t/m 8


Gun je leerlingen (en hun ouders) een momentje van bewegingsplezier en ontspanning. Dans en theater productiehuis HALTE 6 wil graag alle leerlingen en ouders een vrolijke noot bieden in deze onzekere tijd. Ze maakten daarom gratis online danslessen, waarmee kinderen thuis aan de slag kunnen. Er is een dromendansles voor groep 1-2, een warming-up voor groep 3 t/m 8, de dans “checklist” voor groep 3, 4 en 5 en de dans “blijf op afstand” voor groep 6, 7 en 8. Die laatste heeft HALTE 6 ook op TikTok gezet zodat de kinderen eerst rustig met de video kunnen oefenen en de dans later ook op TikTok kunnen doen.

De video’s zijn te vinden op een beveiligde pagina (Wegens de privacy wetgeving moet er eerst toestemming worden verleend middels een wachtwoord om toegang te krijgen tot het materiaal.). Vraag het wachtwoord aan en stuur dan de link en het wachtwoord naar je leerlingen. Zeker weten dat je leuke dansfilmpjes teruggestuurd krijgt!
 

LITERATUUR EN BEELDEND

de Bibliotheek Eindhoven
Online Makersclub


De bibliotheek is gesloten, maar gelukkig zorgen zij er toch voor dat kinderen kunnen blijven lezen. Bovendien bieden ze tips voor thuisblijvers én gaat de Makersclub gewoon door! Maar dan online.
Alle kinderen kunnen met de Bibliotheekpas toch lezen via de online bibliotheek. Ook kunnen zij luisteren naar mooie luisterboeken of kijken naar filmpjes op de Voorleeshoek.
Kijk snel op de website voor alle tips voor thuisblijvers.
 
Online Makersclub
De Makersclub van Bibliotheek Eindhoven gaat gewoon online door. Maker Jasper gaat elke zaterdag samen met kinderen verschillende dingen maken tijdens zijn livestreams op YouTube. Wijs je leerlingen op de gratis online Makersclub en daag ze uit om ook in het weekend lekker creatief te zijn vanuit huis!

De Ontdekfabriek
De Uitvinders Online


Basisscholen die willen dat kinderen thuis ook kunnen werken aan hun 21st century skills (met name op het gebied van creativiteit en techniek) kunnen gratis gebruik maken van De Uitvinders Online. In een contextrijk digitaal programma worden leerlingen geïnspireerd (bijvoorbeeld met behulp van de Online Uitvindmachine) om zelf uitvindingen te bedenken, te bouwen én online te presenteren!

Voor deelname aan het volledige uitvindersprogramma kun je prachtige lesbrieven met instructievideo’s downloaden. Samen met Gynzy heeft De Ondekfabriek voor een aantal avonturen extra eenvoudige gratis online tools ontwikkeld die leerlingen heel eenvoudig thuis door de projecten leiden.

Sowieso kan iedereen vanaf groep 5 nog steeds deelnemen aan De Uitvinderswedstrijd 2020. Meld je school wel even aan door het downloaden van de opdrachten via de webshop.

Online vragenuurtjes (gratis)

Speciaal om leerkrachten en leerlingen te helpen bij het thuiswerken aan hun Uitvindersprojecten organiseert de Ontdekfabriek online vragenuurtjes. Voor leerkrachten zijn deze volledig interactief (je kunt natuurlijk wel je camera uitschakelen) maar voor de leerlingen gebruiken we YouTube Livestream, zodat zij niet in beeld komen, maar wel via chat vragen kunnen stellen. 

Studio Kunstig
Online tekenlesjes


Kunstvakdocent Judith Habraken van Studio Kunstig heeft leuke tekenlesjes online gezet. Je kunt iedere dag/ week een kort filmpje doorsturen naar je leerlingen of de ouders tippen met de hele site zodat ze zelf een opdracht kunnen kiezen
 

CULTUREEL ERFGOED

Erfgoed Brabant
De Canon van Lammers


Wist je dat je ook vanuit huis Brabant kunt ontdekken? Erg Brabants, grappig en gezellig is de Canon van Lammers. De eigenzinnige acteur Frank Lammers rijdt in zijn oude rammelbak door het Brabantse land én door het Brabantse verleden. Bij een aantal items is lesmateriaal ontwikkeld voor groep 7/8.
 

MUZIEK

Philharmonie Zuid
Muziekmaatjes

 
Philharmonie Zuid heeft de website Muziekmaatjes ontwikkeld, waarmee kinderen thuis zelf muziek kunnen maken met zelfgemaakte instrumenten, bodypercussie of zang. Ook leren ze door middel van interactieve opdrachten over het symfonieorkest en de instrumenten.

VOOR HET HELE GEZIN

Grote Broer Kunsteducatie
Thuisopdrachten voor het hele gezin

 
Grote Broer Kunsteducatie heeft samen met vele creatieve workshopdocenten gratis lesopdrachten bedacht die écht gericht zijn op de gezinssituatie. Elke opdracht is geschikt voor de onder-, midden- en bovenbouw. Het hele gezin kan er tegelijkertijd mee aan de slag!
De lesopdrachten zijn opgezet vanuit de verschillende kunstdisciplines en sluiten aan bij de standaard vakken op school. Ouders kunnen op de website alle lesopdrachten gratis downloaden.
CultuurStation op Facebook
Instagram
CultuurStation op YouTube
CultuurStation op Twitter
Website CultuurStation
Stuur een bericht naar CultuurStation
We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.

©️ 2019, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp