Copy
Klik hier voor de online versie

Cultuureducatie in primair onderwijs - augustus 2019

UITGELICHT

NIEUW: Mobiele Digi-kist

CultuurStation stelt voortaan digitale materialen beschikbaar voor kunstvakdocenten en culturele instellingen in ons netwerk. Hiermee ondersteunen we docenten cultuureducatie wanneer zij multimedia, programmeren en/of techniek willen inzetten tijdens kunst- en cultuurlessen of workshops, die in samenwerking met CultuurStation worden verzorgd op scholen in Eindhoven.

In de Mobiele Digi-kist zijn materialen aanwezig zoals: iPads, loopstation, Ozobots, Data DUO’s, koptelefoons en nog veel meer! Deze kist lenen we uit aan vakdocenten die naar scholen gaan en voor lessen op het gebied van technologie en kunst willen geven, maar zelf niet over (voldoende) materialen beschikken. Bekijk voor een compleet overzicht de materialenlijst op onze website. Daar is ook het uitleenprotocol te vinden.
Meer weten? Neem dan contact op met Renate van Maasakkers

Bekijk de materialenlijst

GLOW for kids 2019: "GLOW-gedierte"

Kijk! Een grote zwerm GLOW-gedierte! Ze krioelen, kriebelen, kruipen, klimmen, vliegen en fladderen in het rond. Ze hebben de mooiste vormen en kleuren én geven licht in het donker.

Dit jaar werken kinderen van Eindhovense basisscholen per school samen aan hun eigen troep fantasie insecten voor het Glow for Kids project. We dagen ze uit om creatief aan de slag te gaan met ijzerdraad en oude panty’s. Samen vormen de presentaties van alle verschillende scholen tijdens GLOW één gloeiend geheel dat dit jaar binnen in de Heuvel Galerie getoond zal worden.

Het concept is eind vorig schooljaar getest op basisschool De Startbaan. Zo hebben we kunnen zien dat het een heel goed haalbaar project is en er in 3 lessen een betoverend resultaat is om te presenteren.

We hopen dat je (weer) meedoet en zo de kinderen, ouders en leerkrachten gezamenlijk festival GLOW in onze stad laat beleven!
 

Schrijf snel in!


Vanwege de beperkte presentatieruimte tijdens GLOW en de moeilijkheidsgraad vragen we dit jaar alleen de kinderen van de groepen 7 deel te nemen. Je kunt jouw groep(en) 7 inschrijven via het digitale inschrijfformulier GLOW 2019. Er is nog plaats, dus schrijf je snel in! Na toewijzing ontvang je een bevestiging.
Lees meer

TIPS & INSPIRATIE

CRAZY PARADE tijdens Maker Faire op 28 en 29 september!

 

De Eindhoven Crazy Parade is een feestelijke optocht van zelfgemaakte knotsgekke voertuigen uit de wijde omgeving. Dit jaar doen onder andere basisschool De Driestam en BSO Koreinkinderplein Waterlinie mee aan de Crazy Parade met een zelfgemaakte bijzondere wagen. De toer begint en eindigt bij het Klokgebouw op Strijp-S. 

Kom kijken en wie weet raak je zo geïnspireerd dat je volgend schooljaar met jouw klas ook creatief aan de slag wil voor de parade!

De parade is onderdeel van de Eindhoven Maker Faire die plaatsvindt op 28 en 29 september 2019. De Maker Faire staat helemaal in het teken van maken, ontdekken en spelen met techniek en innovatie. Het programma is geschikt voor de hele familie. Het aanbod is divers en spannend. Er zijn levensgrote Star Wars R2D2’s, 3D blacklight sculpturen, de tofste cosplay outfits en knotsgekke voertuigen. Je kunt aan de slag met de pottenbak-robot, mee doen aan leuke workshops, schieten met een verfkatapult, duurzame energie leren opwekken en de skills van de toekomst leren.

Een Maker Faire kun je het best omschrijven als een waanzinnige doe-het-zelf kermis waar alles kan én mag!  Goed als inspiratie voor je eigen lessen, maar tip ook zeker je leerlingen en hun ouders voor dit leuke dagje uit!

Eerste grote Sinterklaashuis in Eindhoven!


Dit jaar opent op 19 november het eerste grote Sinterklaashuis in Eindhoven!
Sinterklaas zal dit jaar samen met al zijn pieten zijn intrek nemen in de prachtige Steentjeskerk. Daar ontvangen alle leerlingen bij binnenkomst een stempelkaart, waarmee zij in verschillende kamers kunnen deelnemen aan activiteiten. Er is een schatkamer, pietenschool, post- en pakjeskamer, werkkamer van Sinterklaas, slaapkamer van Sinterklaas, slaapkamer van de pieten, bakkerij/snoepkamer en een pietendisco! 

Voor scholen is er een gereduceerd tarief. De prijs van een kaartje komt op € 5,95 per leerling incl. rondleiding door alle kamers, glaasje ranja, pepernoten, Pietendiploma en een cadeautje van Sinterklaas. Ben jij ook zo enthousiast? Laat dan jouw leerlingen meegenieten van deze unieke ervaring.

Let op: inschrijven kan tot 20 september.
 
Meer informatie

ONDERSTEUNING & SCHOLING

Meld je aan: Presentatie digitale culturele ladekast

 
Alle lessen gemaakt binnen de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit op 1 plek! Dat is nu mogelijk met de Digitale Culturele Ladekast. Op deze site komen alle lessen te staan. Je kunt je eigen lessen terugvinden, maar ook die van andere scholen bekijken, gebruiken en toevoegen aan je eigen ladekast. De website houdt tevens bij welke doelen er binnen de leerlijn zijn behaald.
 
De site is voor alle scholen die deelnemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit. Op 11 september van 15:00 tot 16:00 uur laten we je zien hoe de digitale culturele ladekast werkt en welke mogelijkheden deze voor jou en jouw school biedt. Meld je voor deze presentatie aan via de knop hieronder.
 
We zien je graag op 11 september in het Videolab op Strijp-s.
 
Aanmelden

Save the date:
25 september 15.30 - 20.00 De Creatieve Code - What's Cooking

 
Op 25 september biedt MU je van 15.30 - 20.00 een kijkje in de keuken van De Creatieve Code. Met inspirerende sessies, sprekers en een update van de nieuwste kunstenaarsworkshops uit de leerlijn. Natuurlijk ga je niet met een lege maag naar huis. Ontdek hoe code je trek kan stillen! Meld je aan voor MEET US @ De Creatieve Code

Beppie Remmits, directeur van CultuurStation verzorgt tijdens deze dag ook een workshop. Zij is initiatiefnemer en medeauteur van de nieuwe, doorlopende leerlijn kunst en techniek. In haar workshop gaat ze in op de vraag hoe je kunst en (nieuwe) technologie in de klas kunt inzetten. Een van de mogelijkheden is de Creatieve Code.
Meer informatie

NIEUW: Leerlijn kunst & technologie


Met trots presenteren we de nieuwe Leerlijn kunst & technologie. Deze leerlijn is ontwikkeld door de zes bureaus voor cultuuronderwijs in Brabant, op vraag van scholen. 
De afgelopen jaren ontstaan er steeds sneller nieuwe kunstvormen met verbindingen met kunst en technologie. Deze hybride kunstrichting had alleen nog geen plek in het onderwijs. Er was behoefte aan leerdoelen en gedragsindicatoren waarmee kunst & technologie een plek kunnen krijgen in het cultuuronderwijs. Daarom is en leerlijn ontwikkeld. Geen stapeling van activiteiten, maar een taal waarmee school en aanbieder aan de hand van leerlingengedrag kunnen bespreken wat er ontwikkeld moet of kan worden, gelinkt aan de doelen binnen een onderwijssituatie.
De volledige leerlijn wordt gepubliceerd op onze website en kan gedownload worden door op de afbeelding links te klikken.

VERWACHT

Dagboek van Anne Frank in Theater De Schalm


Toneelgezelschap "Meer Vreugde Kern" speelt de voorstelling ‘Het dagboek van Anne Frank’ – van woensdag 3 t/m vrijdag 12 juni 2020 - in een eigentijdse ingekorte versie (70 minuten) in Theater de Schalm in Veldhoven.
 
De voorstelling beschrijft het dagelijks leven van twee families die tijdens de 2e Wereld Oorlog ondergedoken zijn. Thema’s zijn o.a.: vrijheid, onderdrukking, vervolging en discriminatie.
Het verhaal geeft vanuit een ander tijdsbeeld de gevolgen weer van onderdrukking en vervolging en het toont het belang van vrijheid als basis voor een maatschappij, nu en in de toekomst. Door ervaring en bewustwording leren leerlingen hun vrijheid op waarde schatten en er in de toekomst vorm aan geven.
 
De voorstelling is geschikt voor de groepen 6-8 en kost € 3,- per leerling.
Let op: aanmelden kan maar tot 30 september!
 
Meer informatie

Digitale scheurkalender Eindhoven

Direct na de herfstvakantie wordt de Digitale Scheurkalender Eindhoven gepubliceerd voor de groepen 6 tot en met 8. De Digitale Scheurkalender leert je Eindhoven écht kennen. We nemen leerlingen (en leerkrachten) mee naar bijzondere plekken, gebouwen en mensen in de stad. Door met een andere bril naar je eigen stad te kijken zul je verwonderd staan! De scheurkalender is een inspirerend initiatief van alle Eindhovense musea en CultuurStation.

Met de site kun je met jouw klas, op het digibord, bekijken en bespreken wat in Eindhoven het meest in het oog, oor en hart springt op cultureel gebied, aan de hand van 7 thema’s: Natuur en Heelal, Een Andere Kijk (over kunst), Op Straat, Uitvinders, Licht, Gebouwen en Vrijheid. Ieder thema kan als cultuursnack worden genuttigd, in zo’n 20 tot 30 minuten en is heel divers uitgewerkt: met tekst, foto’s en videofilmpjes. Er worden open vragen gesteld aan de leerlingen en hier en daar kan de leerkracht besluiten om een creatieve verdiepingsopdracht met de klas te doen. Eindhoven heeft namelijk veel kunst en cultuur te bieden: van Sterrenwacht in het Stadswandelpark tot ‘bosflat’ op Strijp-S, van ‘lempke’ tot jonge hiphop kampioenen, en van robots tot ontwerpers. Héél veel kunst en cultuur!
CultuurStation op Facebook
Instagram
CultuurStation op YouTube
CultuurStation op Twitter
Website CultuurStation
Stuur een bericht naar CultuurStation
We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.

©️ 2019, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp