Copy
Klik hier voor de online versie

Cultuureducatie en voortgezet onderwijs - september 2019

UITGELICHT

Gratis leerlingenbezoek DDW 2019

Het is helemaal niet ingewikkeld om met leerlingen vo de Dutch Design Week te bezoeken: er zijn veel gratis, laagdrempelige locaties en presentaties die de moeite waard zijn. Katja Lucas van de DDW heeft die speciaal voor ons uit het programma gefilterd. Je kunt de tips downloaden op onze website. Ze zijn gerangschikt naar Area, zoals de DDW de gebieden in de stad noemt. Op de DDW website vind je alle informatie bij onze tips.

DDW tour voor vmbo

Op dinsdag 22 oktober bent u van harte welkom in het Videolab op Strijp-S om met uw leerlingen deel te nemen aan een introductie van 30 min. over Design & Dutch Design Week 2019, gepresenteerd door een van de mensen achter de DDW!
Aansluitend ontvangt u van CultuurStation het lijstje met leuke tips voor presentaties en ontwerpers, om die direct met uw leerlingen te bezoeken. Alle tips zijn op loopafstand van het Videolab (op Strijp-S) en voor docenten en leerlingen uit regio Eindhoven geheel gratis!
Aanmelden kan tot 4 oktober via dit formulier.

Tickets voor onbeperkte toegang

Wil je dat jouw leerlingen (vanaf 12 jaar) 9 dagen lang onbeperkt toegang hebben tot de DDW , bestel dan tickets. Tot 18 september kun je met extra korting Early Bird tickets kopen. Met studentenkorting komt dat op € 13,- per leerling. Maar dan moet je dus snel zijn!
Na 18 september kun je tickets met reguliere studentenkorting bestellen à €16,- per leerling, via dit formulier, of mail rechtstreeks naar de DDW: tickets@dutchdesignfoundation.com.
Tegoed van de Cultuurkaart dat je tijdelijk bij CultuurStation hebt gestald kan uiteraard ook ingezet worden. Mail daarvoor naar Lincey Aspers, onze cultuurcoach vo.

Go! vmbo update


Go! vmbo, het programma vanuit de creatieve industrie voor het vmbo, is in volle gang! Samen met Cultuur Eindhoven hebben we vorm weten te geven aan een plan om vmbo-scholen in Eindhoven te helpen bij het opzetten en financieren van meer kunst- en cultuureducatie op school en de verankering daarvan in hun lesprogramma.
Mede dankzij social designer Cindy van den Bremen waren de inspiratiesessie en ontwerpsessie een groot succes! De acht deelnemende scholen hebben, met haar hulp en onze steun, een plan opgezet en zijn nu met de juiste tools aan de slag om op school hun mooie idee handen en voeten te geven.
Wij zijn erg trots op iedereen die met veel inzet dit programma omarmt. We kunnen niet wachten om te zien wat de uiteindelijke resultaten zullen zijn.

In een volgende nieuwsbrief lees je meer over de plannen van de verschillende scholen!

AANMELDEN: CULTUURBUBBEL

CultuurBubbel 2

masterclass & netwerkborrel voor het vo:


Art Based Learning

Als je leerlingen vanuit een persoonlijke levensvraag laat kijken naar een kunstwerk, stimuleer je daarmee in hoge mate het creatieve denken. Dan wordt er niet over  kunst geleerd, maar van  kunst. Dat is in een notendop de filosofie achter de methode Art Based Learning.

In deze masterclass van Famke Sinninghe Damsté maak je kennis met de vier stappen van de methode en bespreken we hoe je deze zou kunnen inzetten in je eigen lespraktijk.

Datum: 24 september 2019 van 16:30 tot 18:00

Locatie: Videolab Strijp-S

Aanmelden voor Cultuurbubbel

TIPS & INSPIRATIE

TV voor in de klas: 'Het laatste meesterwerk van'


In de serie 'Het laatste meesterwerk van' (avrotros) neemt de kunstredactie de laatste kunstwerken van een aantal grote meesters onder de loep. Wat wilde de kunstenaar zeggen met het werk, hoe is het tot stand gekomen en heeft de kunstenaar een speciale relatie met zijn laatste werk?
Hieronder staat de link naar de aflevering over de schilder Jongkind.

Bekijk aflevering

Do-It-Yourselfie Guide Willem Popelier


Galerie Pennings is een exporuimte en kennisplatform voor fotografie, nieuwe media- en videokunst en net verhuisd naar een prachtige, grote en lichte ruimte aan de Geldropseweg 63. Half februari 2020 opent er de tentoonstelling van fotokunstenaar Willem Popelier (1982). Hij richt zich vooral op de populaire beeldcultuur. In The Do-It-Yourselfie Guide onderzoekt hij hoe we onszelf willen afbeelden op social media en de ongeschreven regels die we daarbij hanteren. Dat doet hij met veel humor maar eigenlijk ook heel educatief. Leerlingen zijn van harte welkom en kunnen een workshop volgen. Misschien wel van Willem Popelier zelf!

Meer informatie

BEZOEKEN: De Angstfabriek

Op het Ketelhuisplein staat tot en met de Dutch Design Week 2019 De Angstfabriek. Er hebben zich al 40 klassen vo voor een rondleiding door deze ‘fabriek’ aangemeld. Of is het toch meer een voorstelling slash escaperoom?
Het gaat dan ook om een bijzondere fabriek: eentje die angst produceert. Dat blijkt razendsnel want na binnenkomst voel je jezelf er geen moment meer op je gemak, niet als bezoeker en niet als medewerker.


Lees verder

KIJKTIP: De Blauwe Hond start weer!

 
De Blauwe Hond is een energiek en (alleen al daarom) inspirerend jeugdprogramma (Zapp) van schilder Jasper Krabbé. De uitzendingen starten zondag 15 september weer en zijn online terug te kijken. Iedere aflevering zet hij een thema in de kunsten centraal en gaat er daarna zelf mee aan het werk met een andere Nederlandse kunstenaar. Ze zijn een mooi materiaal voor in de klas: als les kunstbeschouwing, om leerlingen te verwonderen én aan de slag te zetten. Daar nodigt Krabbé hen aan het einde van iedere aflevering ook voor uit. Leerlingen kunnen hun werk uploaden op de website van De Blauwe Hond.

ONDERSTEUNING & SCHOLING

NIEUW: Leerlijn kunst & technologie

Met trots presenteren we de nieuwe Leerlijn kunst & technologie. Deze leerlijn is ontwikkeld door de zes bureaus voor cultuuronderwijs in Brabant, op vraag van scholen. 
De afgelopen jaren ontstaan er steeds sneller nieuwe kunstvormen met verbindingen met kunst en technologie. Deze hybride kunstrichting had alleen nog geen plek in het onderwijs. Er was behoefte aan leerdoelen en gedragsindicatoren waarmee kunst & technologie een plek kunnen krijgen in het cultuuronderwijs. Daarom is en leerlijn ontwikkeld. Geen stapeling van activiteiten, maar een taal waarmee school en aanbieder aan de hand van leerlingengedrag kunnen bespreken wat er ontwikkeld moet of kan worden, gelinkt aan de doelen binnen een onderwijssituatie.
De volledige leerlijn wordt gepubliceerd op onze website en kan gedownload worden door op de afbeelding links te klikken.

*** WINACTIE ***


Maak ons in ongeveer tien regels duidelijk hoe enthousiast jullie zijn over kunst & technologie, laat ons weten hoe jullie hier vorm aan geven binnen school en WIN! De prijs? Gratis toegang voor 1 persoon bij de inspiratiedag VO in de nieuwe Lochal in Tilburg op dinsdag 29 oktober.

Mail je antwoord voor 1 oktober naar
lincey.aspers@cultuurstation.nl

ONTMOET...

Renate van Maasakkers

Renate is niet alleen Cultuurcoach voor het primair onderwijs, maar ook de beheerder van de gloednieuwe mobiele Digi-kist van CultuurStation.

Wij hebben genoten van een warme en lange vakantie. Docenten gunden wij alle rust en daarom in deze Ontmoet…een nieuw gezicht uit ons eigen team.
Lees hier wat Renate heeft met de kunsten, en nog belangrijker, wat ze voor jullie zou kunnen betekenen!

Lees verder

VOORSTELLINGEN

Wildpark"EEN ONGELOFELIJK BELANGRIJK EN WAARGEBEURD VERHAAL OVER GELUK ENZO"

Een theatrale TED-talk over intrinsieke motivatie. 

Meer informatie

 

Helder Theater

 
speciale voorstellingen voor het VSO

Helder Theater speelt interactieve voorstellingen. Toeschouwers worden actief betrokken door middel van herkenbaar spel. Acteurs maken lastige en spannende onderwerpen bespreekbaar. Tijdens zorgvuldig vormgegeven theaterstukken gaan wij direct aan de slag met de meningen en suggesties uit het publiek.

Meer informatie

WORDT VERWACHT

Dagboek van Anne Frank in Theater De Schalm

Toneelgezelschap Meer Vreugde Kern  speelt de voorstelling ‘Het dagboek van Anne Frank’, van woensdag 3 t/m vrijdag 12 juni 2020, in een eigentijdse en ingekorte versie (70 minuten) in Theater de Schalm in Veldhoven.

De voorstelling beschrijft het dagelijks leven van twee families die tijdens de 2e Wereld Oorlog ondergedoken zijn. Thema’s zijn o.a.: vrijheid, onderdrukking, vervolging en discriminatie. Het verhaal van Anne Frank geeft vanuit een ander tijdsbeeld de gevolgen weer van onderdrukking en vervolging en het toont het belang van vrijheid als basis voor een maatschappij, nu en in de toekomst. Door ervaring en bewustwording leren leerlingen hun vrijheid op waarde schatten en er in de toekomst vorm aan geven.
De voorstelling is geschikt voor alle klassen en kost € 3,- per leerling.
LET OP: aanmelden kan nog tot 30 september.

Meer informatie en aanmelden

To be a teacher is my greatest work of art: 1 maart - 17 mei 2020

Kunstloc roept Brabantse kunstvakdocenten op om eigen, autonoom werk of concepten in te sturen waarbij jouw identiteit als docent of visie op (kunst)onderwijs in meer of mindere mate herkenbaar is. Van 1 maart t/m 17 mei 2020 organiseren we in de LocHal de expositie ‘To be a teacher…’ waarmee we de dialoog willen voeren rondom de vraag ‘Wat als kunst en onderwijs hetzelfde zouden zijn, hoe ziet dit er dan uit?’ Denk aan: ‘I can see a woman crying’ van Rineke Dijkstra, of ‘hoe je aan een dode haas schilderijen uitlegt’ van Beuys.

Een jury kiest geschikt werk voor deze expositie. Geselecteerden ontvangen hetzelfde honorarium als andere kunstenaars die bij ons exposeren.

Woon of werk je in Brabant en heb je interesse? Stuur voor 15 september een mail met daarin een motivatie, eigen werk en eventuele vragen naar: esther.leenders@kunstlocbrabant.nl

We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.

©️ 2019, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp