Copy
Klik hier voor de online versie

Cultuureducatie in primair onderwijs - januari 2020

UITGELICHT

Aankondiging: EINDHOVEN 1920 2020


2020 is een feestelijk jaar in Eindhoven! Het is namelijk 100 jaar geleden dat de dorpen Woensel, Tongelre, Stratum, Gestel en Strijp samen met de oorspronkelijke stad Eindhoven één stad zijn geworden. Dit hele jaar zal er daarom op verschillende manieren en op verschillende plaatsen in Eindhoven aandacht besteed worden aan EINDHOVEN 1920-2020.
De doelstelling is het vergroten van de saamhorigheid in de stad en het bevorderen van de cohesie in de wijk. Het motto bij alle activiteiten is:

Eer gisteren, vier vandaag en maak morgen

CultuurStation verzamelt de activiteiten van culturele aanbieders rond dit thema en verstuurt in februari een speciale nieuwsbrief met dat aanbod naar alle scholen.
Lees verder

VERSLAG PROJECT/VOORSTELLING

GLOW for kids 2019: "GLOW-gedierte"

Glimmerdeglim, kriebeldekriebel en fladderdeflad! 600 kinderen van 19 scholen zorgden dit jaar voor beestachtig mooi GLOW-gedierte tijdens GLOW 2019.

Ondanks dat de stakingsdag van het onderwijs samenviel met de opbouwdag voor GLOW, hebben alle deelnemende scholen ervoor gezorgd dat de kunstwerken op de afgesproken tijd werden afgegeven in de Heuvel. Daar hebben we ze met een laagje brandvertragende spray bespoten en opgehangen aan de pilaren.

En toen gingen de lichtjes aan: Wat een prachtig gezicht!

Lees meer

'Ontmoet de sterren van de stomme film' (kunstmenu- en CmK-activiteit)

Dit prachtige filmpje van Fatoumatta Sowe, Jannat Albarzangi, Setia van der Steen en Anischa Debisarun van basisschool Atalanta, was een daverend succes!

“Kijk uit! Die trein dendert zo nog over ons heen!”

Even terug in de tijd… Naar de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw. De eerste bewegende beelden worden vertoond. Het publiek is in eerste instantie geschokt, maar al snel heel enthousiast. Films zonder geluid, maar mét live pianomuziek zorgen voor een indrukwekkende belevenis.

Ook nu, in 2020! Tijdens de kunstmenu en CmK activiteit ‘Ontmoet de sterren van de stomme film’.

Op 9 januari werd Pand P heel even een filmzaal uit het begin van de vorige eeuw. Een kleine 200 achtste-groepers bezochten tijdens het Nederlands Silent Film Festival een voorstelling die speciaal voor ons kunstmenu werd gemaakt.

Meer informatie

TIPS & INSPIRATIE

*NIEUW* in de kinderboekenreeks Toen & Hier Eindhoven: 'Het geheime schilderij'

Eindhoven, 1936... De zalen van het nieuwe Van Abbemuseum zijn nog helemaal leeg, de muren strak en wit en de vloer is spiegelglad. Kees zoeft met zijn beste vriendin Anna op zijn sokken door het museum. Kees mag er wonen, omdat zijn vader de conciërge is.

Toen & Hier is een kinderboekenserie over Eindhoven. De auteur van het nieuwe boekje is Anja Frieling, tweevoudig winnaar van de Eindhovense prijs voor schrijftalent en oud-medewerker van het Van Abbemuseum, ze weet veel van het gebouw. De prachtige illustraties zijn van Trijnie Nanninga, die zich liet inspireren door werken in de collectie van het museum.

Lees verder

ONDERSTEUNING & SCHOLING

Digitale scheurkalender - de eerste ervaringen


Sinds november staat de Digitale Scheurkalender Eindhoven online. De website is speciaal gemaakt voor leerlingen in de hoogste groepen van het primair onderwijs en presenteert 7 Eindhovense thema’s: Anders Kijken, Natuur en Heelal, De Straat, Uitvinders, Licht, Gebouwen en 75 jaar Vrijheid 2019-2020.

Leerlingen vinden een les met De Digitale Scheurkalender unaniem en opvallend ‘leuk!’. En daar hebben ze goede argumenten voor:  ‘alles is interessant’, ‘je leert meer over je land en stad’, ‘leuke en leerzame filmpjes’ en (heel eigentijds:) ‘goede en betrouwbare informatie’. Een leerkracht: ‘zo mooi gemaakt dit, zonde om het in een kwartiertje te doen’.

TIP: de video over hiphop in het thema De Straat, met 2 piepjonge Eindhovense danskampioenen, is ook superleuk als dans- of gymles!


Ben je zelf leerkracht en heb je de Digitale Scheurkalender al ingezet? Dan zouden we het fijn vinden als je je ervaring wilt delen met Sylvia van de Wouw.
Meer informatie

Geld voor cultuuronderwijs!


Wist je dat er vanuit de lumpsum financiering van PO scholen een budget beschikbaar is voor culturele vorming? Voor dit schooljaar is dat € 4,39 per leerling + € 105,31 per school.

Daarnaast is er vanuit de prestatiebox PO een bedrag per leerling van € 15,78 beschikbaar om de (brede) prestaties van de school te verbeteren. Dit bedrag is inclusief € 3,00 per leerling voor museumbezoek, zodat leerlingen minimaal één keer in hun schooltijd naar een museum kunnen.

In totaal komt het beschikbare bedrag voor cultuur dus op € 20,17 per leerling + € 105,31 per school. Schoolbesturen bepalen zelf waaraan dit geld wordt besteed.

Het Eindhovens aanbod vind je op onze site www.cultuurstation.nl, maar onze cultuurcoaches komen graag naar je toe om het aanbod toe te lichten.

Meer informatie

VERWACHT

De Dag van Acht

Kunstloc Brabant organiseert op 2 april ‘De Dag van Acht’ in de Hall of Fame in Tilburg. Een eendaags cultuurfestival waarop het belang van cultuureducatie, vragen stellen en nieuwsgierigheid wordt gevierd.

Tijdens deze dag wordt er teruggekeken op 8 jaar CMK. Kunstloc laat leerlingen aan het woord en voert mét hen de dialoog over de toekomst van cultuureducatie. 

Lees verder

CULTUUREDUCATIE IN DE MEDIA

Bèta, data en ict? Creativiteit juist onmisbaar op arbeidsmarkt


Bob Zadok Blok deed onderzoek naar de effecten van creativiteitstraining bij informaticastudenten aan hogescholen. Nikki Sterkenburg publiceerde op RTL Z een over de groeiende behoefte aan probleemoplossend vermogen die uit dit proefschrift blijkt. 

Lees het hele artikel...
Petra Mestrom, i-Coach bij scholenkoepel Salto, ontwikkelde de Green Screen Box. Die is nu ook beschikbaar voor andere scholen, al vanaf groep 1!
Lees dit artikel...

ASML en de Van Gogh Foundation: het bedrijfsleven gaat in de kunst


ASML gaat het Van Gogh museum in Nuenen ondersteunen bij de komst van een heus Lightlab, waar bezoekers zelf kunnen experimenteren met licht. Deze ervaringsruimte, die over twee jaar open moet zijn, toont hoe de kunstenaar met licht werkt én hoe licht tot op de dag van vandaag van invloed is op kunst.

‘Het Lightlab is bedoeld voor iedereen: jongere kinderen, scholieren, volwassenen, mensen met verschillende opleidingsniveaus… We willen hierbij niet alleen de link maken tussen kunst en techniek, maar ook laten zien dat hier kansen liggen voor kinderen om hun creativiteit in kwijt te kunnen.’ Educatie, gericht op de jongere generatie, is dus een belangrijke pijler van de samenwerking.

De tekst hierboven komt uit een artikel van Grete Simkuté op Mestmag.nl; het volledige artikel lees je hier. De foto is van ASML.

(NIEUWE) AANBIEDERS

Ontdekfabriek laat al 10 jaar kinderen hun talenten ontdekken


De Ontdekfabriek bestaat 10 jaar en is niet meer weg te denken in Eindhoven als het gaat om het stimuleren van creativiteit, innovatie en de kunst van het maken bij kinderen en jongeren. De Ontdekfabriek begon in 2009 met promotie van het vak techniek bij kinderen. Het aanbod is sindsdien verbreed tot talentontwikkeling, bij kinderen en jongeren. Veel 21st century skills komen inmiddels aan bod in de lesprogramma’s en excursies naar het ‘doe-museum’ op Strijp-S. Naast techniek en maken is er veel aandacht voor ontwerpen en presenteren en sociale aspecten zoals samenwerken.
Tijdens de viering van het 10-jarig jubileum introduceerde De Ontdekfabriek een nieuw project: ‘De Uitvinders en Het Grote Mensen Mysterie’.
Lees verder...

Doe-orgel


Dé tip om muziek en techniek verrassend te combineren is om een Doe-orgel in de klas te halen. Dit is een bouwpakket, waarmee kinderen vanaf groep 5 zelf een klein orgel in elkaar kunnen zetten.
Deze (zeer betaalbare) activiteit wordt begeleid door organist en technicus Gerrit van der Waal.
Voor het opbouwen van het Doe-orgel worden de taken verdeeld over groepjes leerlingen: het raamwerk in elkaar zetten, de pijpen sorteren, de toetsen sorteren. Daarna wordt alles samengebracht in het raamwerk: de magazijnbalg, de windlade, de toetsen en de pijpen. En dan… spelen maar!
Meer informatie...
CultuurStation op Facebook
Instagram
CultuurStation op YouTube
CultuurStation op Twitter
Website CultuurStation
Stuur een bericht naar CultuurStation
We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.

©️ 2019, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp