Copy
Klik hier voor de online versie

CultuurStation onafhankelijk en zelfstandig


Sinds 1 augustus 2017 is CultuurStation een onafhankelijke zelfstandige organisatie, die net als voorheen de bemiddelende functie vervult tussen het onderwijsveld en de culturele instellingen. Dat houdt in dat we het primair (en voortgezet) onderwijs verbinden met de culturele instellingen binnen de regio Eindhoven. Ook fungeren we als kenniscentrum voor cultuureducatie.
Binnen onze stichting zijn we met 5 personen actief. Voor het primair onderwijs zijn er 2 cultuurcoaches werkzaam; zij zoeken actief de scholen op om te bemiddelen op de vraag van de scholen. Voor vragen omtrent aanbod of cultuureducatie kunt u de cultuurcoaches natuurlijk ook zelf benaderen. Iedere school in Eindhoven is ingedeeld bij één van de twee cultuurcoaches.
Onze cultuurcoaches primair onderwijs zijn: Anita Tromp en Martijn van de Kerkhof. In deze lijst kunt u zien bij welke cultuurcoach uw school is ingedeeld.
Daarnaast is er een cultuurcoach voor de culturele instellingen: Sylvia van de Wouw.

Uitgelicht

Nieuwe aanbieder: 4XM Workshops

Anita Tromp


Mijn naam is Anita Tromp. Ik ben al sinds het begin werkzaam bij CultuurStation. Mijn hart ligt bij kunst en kinderen en in deze baan kan ik dit heel fijn combineren. Als medewerker cultuureducatie ben ik al langere tijd het aanspreekpunt voor scholen. Ook stel ik jaarlijks in samenwerking met Eindhovense instellingen het aanbod voor het Kunstmenu samen. Mijn hart ligt echt bij de podiumkunsten. Jaarlijks bezoek ik presentatiedagen om mooie voorstellingen te scouten voor scholen.
Kunst is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en daar wil ik graag een steentje aan bijdragen. Ik hoop binnenkort kennis te komen maken en een bijdrage te kunnen leveren aan de cultuureducatie binnen jullie school.
Nieuwe aanbieder: Juf Judith IKnutsel

Martijn van de Kerkhof


Hallo, mijn naam is Martijn van de Kerkhof. De afgelopen 17 jaar ben ik actief geweest in het basisonderwijs als leerkracht, ict-coördinator en bouwleider. Ik heb me altijd hard gemaakt voor kunst- en cultuureducatie. Ik vind het belangrijk dat kinderen hun creativiteit kunnen en mogen inzetten en kunnen ontwikkelen. Ook ben ik in mijn vrije tijd zelf actief bezig met theater en muziek.  Om te gaan werken bij CultuurStation was voor mij dan ook een logische keuze. Ik kijker dan ook naar uit om op de scholen kennis te komen maken, te horen wat de visie m.b.t. Kunst- en cultuureducatie is en wat ik (samen met mijn collega’s) voor de school zou kunnen betekenen.
 
Nieuwe aanbieder: 4XM Workshops

Sylvia van de Wouw

Als Cultuurcoach culturele instellingen bij CultuurStation ben ik contactpersoon voor culturele instellingen en creatieve professionals. Omdat ik ben opgeleid als vormgever en museumeducator heb ik veel affiniteit met de aanbieders in Eindhoven. Combineer je dat met ‘onderwijsgenen’ (ik geef ook beeldende- en kookworkshops aan kinderen) dan is voor mij het werken aan meer en kwalitatief beter cultuuronderwijs op scholen goed werk. De stad biedt niet alleen heel veel moois op cultureel gebied, ook in de klas is het belangrijk dat leerlingen zich breed creatief kunnen ontwikkelen. Juist daar!

Nieuwe aanbieder: Juf Judith IKnutsel

Karen Molin

Ik ben bij CultuurStation een beetje de vreemde eend in de bijt. Als enige houd ik me namelijk minder bezig met de inhoud, maar vooral met de vorm. Ik ondersteun de afdeling met alle Marketing en Communicatie. Dat houdt in dat ik contactpersoon ben voor het gebruik van de website en ik ben redacteur van deze nieuwsbrief.
Hulp nodig bij het gebruik van onze website? Of tips en ideeën voor deze nieuwsbrief? Ik hoor het graag!
 

Nulmeting positie CultuurStation in Eindhoven

We hebben jullie, de scholen en instellingen, hard nodig om een goed beeld krijgen van wat onze stichting betekent voor de scholen en culturele instellingen en wat we nog zouden kunnen gaan betekenen. We willen graag inzicht in de vraag van de scholen en instellingen zodat we daar beter bij kunnen aansluiten. In 2020 zal er tweede meting plaatsvinden om te kijken of we onze doelen hebben behaald en wat het beleid moet zijn voor de jaren daarna.  

Binnenkort ontvangen zowel scholen en instellingen een uitnodiging om mee te werken aan deze nulmeting. Wij hopen van harte dat jullie daaraan meewerken.

Nieuwe aanbieders

Nieuwe aanbieder: 4XM Workshops

4XM Workshops


4XM is al sinds 2004 dé aanbieder op het gebied van urban workshops, voorstellingen, lipdubs en cultuurdagen. Door heel Nederland en België, voor jong en oud. We bieden een ruim aanbod met activiteiten van nu!
Lees verder...
Nieuwe aanbieder: Juf Judith IKnutsel

Juf Judith - IKnutsel


Judith Habraken is een creatieve denker en doener. Docent tekenen en handvaardigheid met veel ervaring in het speciaal basisonderwijs, als orthopedisch beeldend vormgever en als docent beeldende vorming voor onderwijsassistenten. Lees verder...
Nieuwe aanbieder: FF Drummen

Chris van de Vijfeijke


Word jij als leerkracht in het basisonderwijs geacht om muziekles te geven en vind je dat lastig? Chris helpt leerkrachten in het basisonderwijs middels een cursus met het verzorgen van muzieklessen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. 
Lees verder...
Nieuwe aanbieder: Wildpark

Wildpark


WILDPARK is het jeugdtheaterplatform van Parktheater voor alle kinderen en jongeren in Eindhoven. Een plek van ontmoeting, een spiegel van een wereld die onophoudelijk in beweging is. Een kruispunt in de stad, waar mensen en verhalen elkaar ontmoeten. 
Lees verder...

Guido van Hout


Jongleur en theatermaker: workshops, acts, shows en maatwerk.
In zijn werk vermengt jongleur Guido van Hout de kunst van het jongleren met elementen uit fysiek theater, beeldend theater en dans. Hij studeerde circus in Brussel en deed een bachelor in bewegingstheater en theatrale creatie aan de "Scuola Teatro Dimitri" in Zwitserland. Guido van Hout is master in muziekwetenschappen. Daarnaast is hij medeoprichter van Stichting Nederlands Jongleerfestival en speelt hij bij Gandini Juggling. Voor de onderbouw van het primair onderwijs maakte hij samen met collega Wietske Vogels de circustheatervoorstelling Villa Verdraaid.
Lees verder...

Projecten

Creatief vermogen ontwikkelen door Cultuur&ik 


Uit de reacties van de deelnemers blijkt wel dat de training Cultuur&ik en het vervolgtraject handvatten bieden voor de ontwikkeling van het creatief vermogen. 
De training Cultuur&ik en het vervolgtraject bieden leerkrachten en vakdocenten een kans om zich te scholen in hoe je creativiteit van kinderen stimuleert in plaats van stuurt. De onderlinge samenwerking in het vervolgtraject tijdens de uitvoering in de klas van leerkracht en vakdocent biedt leerlingen de mogelijkheden om zichzelf creatief te ontplooien. Hierin staan ook de 21-eeuwse vaardigheden centraal.

Lees het hele verslag hier...

Zes weken beeldende vorming op de Reigerlaan: dat was een belevenis!

 
Onze opdracht was vanuit school niét om allemaal zo mooi mogelijk dezelfde werkjes te maken maar vooral kinderen te laten ervaren wat materiaal kan en doet. En ook hoe je het zelf helemaal kunt bewerken tot iets wat jij zelf hebt bedacht. Sabien Rutten (Cultuurstation) heeft ons in deze weken meegenomen met allerlei mogelijkheden en technieken waarbij wij als leerkracht en ook de kinderen hebben kunnen ervaren dat er zoveel meer mogelijk is. Ik denk dat de foto’s hieronder meer spreken dan woorden, dus geniet!

Ronald van Laar, leerkracht groep 1 en 2 D, basisschool Reigerlaan

Kort nieuws

Landelijke monitor cultuureducatie

 
Het ministerie van onderwijs wil graag op de hoogte blijven van de plaats van cultuureducatie binnen het primair onderwijs. Daarvoor sturen ze in de komende maand een vragenlijst naar alle directeuren van de scholen in Nederland. Het vormt de basis van het beleid en de beslissingen van het ministerie voor de komende jaren. CultuurStation onderschrijft het belang van deze enquête en hoopt dat de scholen in Eindhoven zullen meewerken.

Step in the Arena Kidsbattle 2018

 
Het is al bijna tijd voor Kidsbattle 2018! Deze aftrap van Step in the Arena, het graffitifestival in de Berenkuil in Eindhoven, biedt basisschoolkinderen een kans om hun creatie tussen alle grote namen van het festival te plaatsen.

Lees verder...

Scholing en ondersteuning

7 maart 2018: Studiedag Philharmonie Zuid-Nederland

 
Muziek levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van het kind. Gelukkig staat muziekonderwijs weer volop in de belangstelling. De Philharmonie Zuidnederland sluit hier graag bij aan. Als professioneel symfonieorkest van uw provincie, bieden we een uitgebreid educatief aanbod voor alle leerjaren van het primair onderwijs. Dichtbij en betrokken muziek ervaren staat centraal, evenals het kennismaken met het orkest en de instrumenten. Aanmelden en meer informatie...

13 maart 2018: Dag van cultuureducatie

Op 13 maart organiseert LKCA de  jaarlijkse Dag van de Cultuureducatie  voor professionals in kunst en cultuur die werken in of voor het primair onderwijs in Arnhem ‘Verdiepen en verrijken, dat is wat we graag willen met vakintegratie’. De samenhang van kunstvakken en andere vakken wordt op verschillende manieren van allerlei kanten belicht. Inschrijven kan via de website van LKCA.

28 maart 2018: Netwerkbijeenkomst Interne Cultuur Coördinatoren

Op 28 maart 13.30 tot 16.30 uur is er een netwerkbijeenkomst voor alle cultuurcoördinatoren op de Fontys Pabo. We starten met het uitreiken van de certificaten aan de 5 nieuwe coördinatoren die afgelopen tijd de cursus gevolgd hebben, zij vertellen ons wat hun plannen zijn voor de komende jaren. Daarna wisselen we onderling onze ideeën uit en leren van elkaar. We gaan ook in op hoe je met je leerlingen kunt brainstormen om het ontdekkend leren op gang te brengen.

Als je interesse hebt, stuur je een mail naar beppie.remmits@cultuurstation.nl

 

18 april 2018: Ontmoeting CmK Eindhoven

Op 18 april organiseert CultuurStation van 15:00 tot 16:30 uur een Ontmoeting voor alle deelnemers aan de Regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) in Eindhoven. Dit ter voorbereiding op het schooljaar 2018-2019.

Ben je aanbieder van CmK-activiteiten of neemt je basisschool deel aan CmK, zet deze bijeenkomst dan alvast in je agenda!
We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.


Stichting CultuurStation ● Pand P ● Leenderweg 65 ● 5614 HL Eindhoven

©️ 2017, Stichting CultuurStation, all rights reserved


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
cultuurstation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp