Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat we via LinkedIn gelinkt zijn, en/of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Voor veel zaken is er inmiddels een dag (dierendag, secretaresse dag, dag van de leraar, dag van de ondernemer). Voor werkstress is er de Week van de Werkstress van 12-15 november. Aandacht voor werkstress is nodig. Uit cijfers van TNO blijkt dat maar liefst 16 % van alle verzuimde werkdagen werkstress als reden heeft en 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten door werkstress. Voorkomen is beter dan genezen daarom gaat deze nieuwsbrief over omgaan met werkstress. 

Brisk Advies bestaat dit jaar 10 jaar. En wie jarig is trakteert. Dat doe ik door verspreid over 2018 aan mijn bekenden 10 nieuwsbrieven te versturen. Dit is nummer 9. In iedere nieuwsbrief vind je informatie over een interessant timemanagement onderwerp met handige tips en een te winnen prijs. De prijs deze keer is deelname aan de lunchworkshop "Van Werkstress naar Werkplezier". Deze vindt plaats op woensdag 14 november in Leeuwarden. Interesse? Meld je dan voor 3 november a.s. via contact@briskadvies.nl. 


Relaxte groet,
Anke Algera 
 

Werkstress kan goed zijn? 


Stress kan goed zijn. Stress brengt je lichaam in paraatheid. Het maakt je alert en waakzaam en is nodig om je aan te passen in een voortdurende veranderende wereld. Ook leuke dingen kunnen stress geven. (Denk aan Sinterklaas bij kleine kinderen). Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een spannende gebeurtenis zoals een examen, een nieuwe klant, een sollicitatiegesprek. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Je krijgt een adrenaline stoot die zorgt dat je scherp bent en goed presteert en als je dat gedaan hebt verdwijnen de lichamelijke reacties als gevolg van die adrenaline stoot en kom je weer tot rust. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af. Het lichaam herstelt zich, maar daar is wel tijd voor nodig. Het bekende na inspanning volgt ontspanning. 

Stress ontstaat ook door dagelijkse beslommeringen, vast zitten in je baan, werk dat niet voldoet aan je verwachting. Het is stress van een laag niveau, maar als er veel van dit soort momenten van stress zijn en die ook nog lang aanhouden leidt dit tot ongezonde stress. Omdat het een laag niveau van stress is, herkennen we vaak niet dat de stress zich opbouwt en "vergeten" we ontspanning in te bouwen. De stress wordt chronisch. Mensen blijven in staat van paraatheid wat op den duur leidt tot allerlei fysieke kwalen, zoals de afbraak van gezonde spieren en botten, minder snelle genezing, een slechte spijsvertering, verslechtert mentaal functioneren en verzwakking van het immuunsysteem. Uiteindelijk kan dit leiden tot burn-out en/of een depressie.

Hoe signaleer je werkstress? 

Werkstress die te lang aanhoudt en chronisch wordt, kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. En omdat 1 op de 7 werknemers last heeft van burn-outklachten is het zaak tijdig in te grijpen. Iedereen is verschillend en we reageren allemaal op onze eigen manier op werkstress. De een zal veel vaker verkouden zijn bij werkstress, een ander wordt humeurig of heeft een heel kort lontje en een derde zal zich terug trekken. Andere voorkomende signalen van werkstress zijn: vaak wat vergeten, prikkelbaar zijn, niet aan nieuwe dingen beginnen, schrikken, veel op de smartphone kijken. 

Herken je deze signalen bij jezelf of bij een collega? Maak ze bespreekbaar. Wat is het teveel voor jou of die collega? Ga op zoek naar de oorzaken. Als je die hebt, kun je er wat aan doen. Zijn de algemene adviezen voldoende of is er specifieke hulp nodig? Doe er wat aan voor het te laat is.  

Algemene Tips:
 

1. Heel erg druk? Plan dan bewust ontspanningstijd in. Daarna werk je weer efficiënter.
2. Neem overdag regelmatig even een korte pauze. En ga dan niet op je smartphone kijken, maar beweeg. Haal wat te drinken, loop naar de printer of kijk uit het raam en haal diep adem. 
3. Loopt het je over de schoenen? Blijf er niet mee zitten, maar maak het bespreekbaar.


 
Meer weten?

Boeken:

Annemiek Tigchelaar:
Grip op je stress. Verlaag zelf je werkdruk. 


Tony Crabbe:
Nooit meer te druk.


Boudewijn van Melle & Jolet Plompen:
Druk? Voorkom burnout! 


 

 

Prijs winnen!

Wil jij weten hoe je werkstress omzet naar werkplezier? Op woensdag 14 november geef ik een lunch workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" in Leeuwarden (De Overdekte, Jacob Catsplein 1). Voor 2 nieuwsbrieflezers heb ik een gratis toegangskaartje. Belangstelling? Laat me dat dan voor 3 november weten per e-mail aan contact@briskadvies.nl. De 2 meest gemotiveerde reacties krijgen een toegangskaart. 

Wat doet Brisk Advies ook?
Als bedrijf geïnteresseerd in de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier"?  In de Week van de Werkstress (12-15 november) bied ik deze workshop met flinke korting aan voor bedrijven als in company workshop. Voor meer informatie klik hier 
Copyright © 2018 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat we via LinkedIn gelinkt zijn en/of we elkaar ontmoet hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp