Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Onderhandelen aan de keukentafel! Wat heeft dat met timemanagement te maken? Wel, timemanagement principes en de tips en trucs kun je ook heel goed thuis toepassen. Mensen die me al langer kennen weten dat ik ooit consumenten-en bedrijfswetenschappen gestudeerd heb. En in die naam zit de combinatie van privé (consument) en bedrijf. Mijn nieuwsbrieven gaan over aspecten van timemanagement gericht op de werksituatie. Maar die kun je in de thuissituatie ook prima gebruiken. Daarom zet ik in deze nieuwsbrief de thuissituatie centraal. En als het thuis soepel loopt, ga je meer ontspannen naar het werk. Een win-win situatie lijkt me. 

Hartelijke groet,

Anke Algera 
 

TAAKVERDELING


In veel huishoudens* zijn de taken globaal verdeeld. Hij zet de afvalcontainers aan de straat en zij koopt de kleding voor de kinderen; hij kookt, zij doet de was; hij plakt de lekke fietsband, zij naait de losse knoop aan. Ik geef toe dat dit zijn nogal traditionele voorbeelden zijn, maar ik zie ze vaak. Zolang iedereen daar echt tevreden over is, is er niet zoveel aan de hand. Het wordt anders als er gemopper, ruzie ontstaat. Dat is een moment om de huishoudelijke taken eens tegen het licht te houden. Wie doet wat en is dat een verdeling waar iedereen in het huishouden (dat is inclusief kinderen als die er zijn) zich in kan vinden. Op Internet zijn ter inspiratie meerdere overzichten te vinden, zoals die van collega professional organizer Ingeborg Koot. 

Bij het verdelen van de taken kijk je naar zaken zoals: wie vindt wat leuk om te doen, wie kan wat het beste. Waar krijg je energie van en wat kost je veel energie. Van taken die iedereen vervelend vindt, zoals bijvoorbeeld strijken, kun je je afvragen of je die ook kunt uitbesteden (strijkservice), minder doet (alleen nog de overhemden en blouses), niet meer doet (alleen strijkvrije kleding kopen), afwisselen (ik dit jaar, jij volgend jaar). 

Het komt je misschien gekunsteld over, maar als er eenmaal eenduidige afspraken gemaakt zijn over die regelmatig terugkerende taken, scheelt dat een hoop gezeur en overleg. Op je werk maak je toch ook afspraken over wie wat doet?

Een hoofdstuk apart zijn die onverwachte gebeurtenissen: nog een cadeautje kopen, kind wordt ziek op school, ouder die onverwacht naar het ziekenhuis moet, kapotte verwarming. Wie draait daarvoor op? Dat zul je op dat moment moeten beslissen. Wat daarbij kan helpen is een wekelijkse familie vergadering. Plan elke week een moment waarop je met alle leden van het huishouden om tafel gaat zitten en kijkt naar wat er komende week aan activiteiten is. Wat moet daar nog voor gebeuren en wie gaat dat doen. Tijdens die familievergadering kun je ook afspraken maken over wie komende week in actie komt bij calamiteiten. Als voorbeeld: "Mocht ons kind ziek worden op het kinderdagverblijf, dan haal ik het maandag en donderdag op, dinsdag doe jij dat."

* ik heb het over huishouden, dat kan iemand alleen zijn, een stel zonder kinderen, een stel met kinderen of een woongroep.  

ONDERHANDELEN 

Zonder dat we er ons elke keer bewust van zijn, onderhandelen we wat af. Als jij, dan ik.... Vaak is de verdeling van taken in een huishouden een gegeven, als je daar wat aan wilt veranderen zul je over een nieuwe verdeling moeten onderhandelen. Zowel op je werk als voor thuis geldt: een onderhandeling wordt succesvol door een goede voorbereiding. Wat zou voor jou een ideale situatie zijn, wat is reëel en wat is toch echt het minimum wat je er uit wilt halen. Als je dit goed voor ogen hebt, weet je waar je in kunt/wilt inleveren, als je ideale situatie niet haalbaar is. (Een au-pair is niet voor iedereen haalbaar). Leef je ook in de ander in, weet wat er bij die ander speelt. Maar lever niet op voorhand in, als je weet dat iemand iets niet wil, hoef je niet op voorhand ervan uit te gaan dat jij het dan moet doet. Begin met je onderhandeling op een moment dat de sfeer goed is en voorkom dat je beledigend of verdedigend wordt. Ga het gesprek open in. 

In dit kader is het boek van Jan Bijker interessant. Hij maakt onderscheid in vier beïnvloedingsstijlen. Twee daarvan zijn te benoemen als drukstijlen, je probeert er iets door te drukken. De andere twee stijlen zijn trekstijlen en erop gericht om de ander mee te krijgen. 
Bij de drukstijlen kun je overtuigen of aansporen. Overtuigen doe je door voorstellen te doen en argumenten te gebruiken: "Ik stel voor dat we de verdeling van onze huishoudelijk taken herzien, nu we allebei full-time werken". Aansporen doe je door normen te stellen en te oordelen: " De badkamer moet elke week schoon gemaakt en ik vind dat jij dat wel wat vaker mag doen". 
De trekstijlen bestaan uit onderzoeken en inspireren. Onderzoeken doe je door vragen te stellen, en door LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen) in te zetten. "Wat vind jij van onze huidige taakverdeling? " En met open vragen daar meer over te weten te komen. Om daarna naar een oplossing te zoeken. 
Inspireren doe je o.a. door het verbeelden van een mooi perspectief, een toekomst die alle betrokkenen willen: "Wat zou het mooi zijn als we in het weekend wat minder moe zijn / wat meer tijd voor elkaar hebben. Hoe zou dat kunnen?".

Vaak heb je een voorkeursstijl die je inzet. En als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Een andere stijl proberen, kan helpen om resultaat te boeken. 

Ter overweging

 
- Niet alles hoeft 100 % perfect te zijn.

- Maak afspraken over het resultaat en niet over de methode.

- Laat los, doe niet alles zelf.

- Stel je eens anders op in een onderhandeling.
 
 
Ter inspiratie

Boeken:


Mariangeles Nogueras:
Het gezin als onderneming.
Al een oudje maar nog goed bruikbaar.


Jan Bijker:
10 beïnvloedingsstijlen.
Het boek dat ik in deze nieuwsbrief noem.  
 

Meer weten?

Ook in deze nieuwsbrief staan algemene dingen waar jij die zaken uit kunt halen waar je wat mee kunt. Wil je concrete hulp voor jouw eigen situatie? Maak een afspraak met me en we kijken samen hoe jij op het thuisfront timemanagement goed kunt toepassen. Maak van je huis een thuis. 


Wat doet Brisk Advies ook?

Stress is zeer persoonsafhankelijk. Waar jij gestrest van wordt hoeft bij een ander in het geheel geen stress te geven. Wil je meer weten over wat allemaal stress kan geven en wat je er aan kan doen om het te verminderen?
Voor bedrijven heb ik de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" ontwikkeld. Voor meer informatie klik hier
 
Website
LinkedIn
Twitter
Email
Copyright © 2019 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp