Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Toeval bestaat? Zou kunnen, feit is dat ik afgelopen week binnen 24 uur door twee mensen op hetzelfde boek werd gewezen. Niet zo heel vreemd want het boek "Waar blijft mijn tijd?" is voor mijn werk interessant en het is geschreven door Tanja van der Lippe, iemand die exact dezelfde studie als ik deed, grappig. Een paar van haar bevindingen over druk zijn, deel ik met je in deze nieuwsbrief.

Een rapport dat mijn aandacht trok was het lijvige TNO-rapport "Oorzaken, gevolgen en risicogroepen van burn-out". In het rapport staat een mooie infographic met allerlei oorzaken voor burn-out. Verderop in deze nieuwsbrief vind je die. 

Beide publicaties zijn gebaseerd op onderzoeken onder (grote) groepen mensen en geven daarmee algemene resultaten. Alle mensen zijn verschillend, het kan dan ook prima zijn dat jij je niet herkent in de zaken die in deze publicaties benoemd worden. Ze geven mij inzicht in alles wat er kan spelen. Maar als ik een individu help om grip op het werk te krijgen, geloof ik niet in one size fits all en ben ik voor een persoonlijke benadering. Zoals je o.a. hier kunt zien. 

En dan, ... last but not least. Met een 3-tal vrouwen organiseer ik op 4 maart een Online Lente Ladies Event. Onderaan de nieuwsbrief meer informatie hier over. Aanmelden kan nog tot en met 28 februari. 


Mooi voorjaar!  

Anke Algera 

Waar blijft mijn tijd?

In het boek "Waar blijft mijn tijd?" vraagt de schrijfster Tanja van der Lippe zich af of het inderdaad zo is dat we het tegenwoordig steeds drukker lijken te krijgen en minder tijd lijken te hebben. En als dat zo is waardoor komt dat dan?
Ze onderscheidt bij tijdsdruk een objectieve component en een subjectieve component. De objectieve component gaat over hoe je je tijd besteedt en de subjectieve over de beleving ervan.

Mensen hebben het inderdaad de afgelopen decennia feitelijk drukker gekregen (objectieve component), maar voelen zich vooral ook drukker (subjectieve component). De groep die vooral onder tijdsdruk staat bestaat uit hoger opgeleiden, waarbij de moeders met jonge kinderen het meest tijdsdruk ervaren. Verder speelt tijdsdruk bij jongeren (opgegroeid met sociale media die onlosmakelijk verbonden zijn met tijdsdruk èn hun loopbaan kan onzeker zijn) en mantelzorgers. 

Hoe komt het nu dat we zo druk zijn? We willen, moeten en kunnen meer. 

1) We WILLEN met elkaar zoveel dingen dat het niet meer past. Er is ook geen vanzelfsprekend ritme meer dat het passend maakt. Doorgaans helpt een ritme je dedag door, je weet wanneer je wat gaat doen. Tegenwoordig kost het meer moeite en meer organisatie om het dagelijks ritme te handhaven. Het ritme spreekt niet meer vanzelf. Als je om zes uur met elkaar aan tafel wilt zitten om te eten, moet je dat plannen. Is iedereen op tijd terug van werk, sport, andere verplichtingen? Tweeverdieners voelen zich daarom meer tijdsdruk dan eenverdieners, ze moeten meer de agenda's op elkaar afstemmen. 

2) We doen niet alleen veel, maar we MOETEN ook veel, op het werk, thuis in onze vrije tijd. 
We houden veel ballen in de lucht: werk, kinderen, familie, vrienden, sporten, etc. Dat is een rijk en gevuld leven, er zijn zoveel leuke dingen te doen. Dat vele moeten, veel ondernemen is de huidige norm en het valt niet mee om er altijd aan te voldoen. Omdat we zoveel moeten versnipperen we onze tijd nogal en ook dat geeft tijdsdruk. Een voorbeeld: we gaan vaker en korter op vakantie. Dat betekent ook dat je vaker alle koffers moet in - en uitpakken, en je bent vaker in de auto of het vliegtuig onderweg naar een vakantiebestemming. 

3) We KUNNEN ook zoveel. Technologie maakt dat we tegenwoordig altijd "aan staan". 
Nieuwe technologie biedt ons tal van mogelijkheden om met elkaar te communiceren en op elk moment van de dag met elkaar in verbinding te staan. We kunnen nu continu aan staan en dat doen we ook. Dat beïnvloedt wel onze tijdservaring: rustig ergens over nadenken is er niet meer bij. Omdat de telefoon die altijd te gebruiken is, het zo moeilijk maakt om dat niet te doen, ontstaat er tijdsdruk. 
Technologie maakt het ook mogelijk om zelf te kunnen bepalen waar en wanneer je werkt, deze beslissingsvrijheid levert bij een groep mensen stress op. De vrijheid om zelf je werkmomenten te bepalen, pakt niet positief uit voor iedereen.  

Hoe is het met jouw tijdsdruk? Geeft bovenstaande je inzicht in waar jouw tijdsdruk vandaan kan komen? Wil je minder tijdsdruk hebben en ervaren, laat het me weten. 06 12 878 505. 

Burn-out: oorzaken, gevolgen en risicogroepen

 

Binnen de beroeps bevolking is het percentage mensen dat last heeft van burn-out klachten gestegen van 13 % in 2014 tot 17 % in 2019. Reden voor het Ministerie van SZW om TNO opdracht te geven onderzoek te doen naar deze toename en de oorzaken van burn-out. Dit heeft geresulteerd in het  154 (!) pagina's tellende rapport "Burn-out, oorzaken, gevolgen en risicogroepen". Onderstaande infographic uit het rapport geeft een overzicht van alle factoren die samenhangen met het ontwikkelen van een burn-out. 


Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er kleine maar consistente effecten gevonden zijn waar het gaat om preventie. De interventies om burn-out te voorkomen, zijn in te delen in 3 types:
1) Interventies gericht op het individu, waaronder verbeteren van stressmanagement vaardigheden, en interventies gericht op ontspanning, zoals yoga, meditatie of massage.
2) Interventies door de organisatie, zoals de aanpak van werkdruk of werklast, aanpakken van roosters, stressmanagement trainingsprogramma's of teamwork/transities
3) Aanbieden van zowel individu- als organisatiegerichte interventies. 

Om werkstress te verminderen en beheersbaar te maken, heb ik je dit te bieden. 

LADIES! We nodigen je van harte uit voor een bruisend, Online Lente Ladies Event: Get Inspired! 

Hét event voor een avond vol inspiratie, entertainment en gezelligheid. Lekker om even je zinnen te verzetten en je op te maken voor een vrolijk voorjaar. De presentatie is in handen van host/fashionista Jolanda Steendam en haar gasten zijn Maaike Gorter en Mascha Perquin en ik. We zullen ons op eigen wijze presenteren. Verder ontdek je tijdens een flitsende modeshow de zomercollectie van Buining Mode.

Op de dag voor het event krijg je een smaakvolle Surprise Box thuisbezorgd vol lekkernijen, kortingsvouchers en sfeermakers! Zin in een gezellige avond? Meld je dan aan voor deze online Zoom sessie op 4 maart van 19.30-21.00 uur.

AANMELDEN! 

Voor het aanmelden van het online event gebruik je onderstaand inschrijfformulier. Geef jezelf op vòòr 1 maart en Vol = Vol.

Dit is de aanmeldlink

TOEGANGS LINK

Het betalingsverzoek voor je deelname van €25,- ontvang je via een Tikkie, of je maakt het geld over. Na betaling krijg je een digitale, persoonlijke link om toegang te krijgen tot het event op 4 maart 2021. (deze link wordt 4 maart verstuurd)

Website
LinkedIn
Twitter
Email
Copyright © 2021 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp