Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Antoine de Saint-Exupery schreef ooit: "Een doel zonder plan is slechts een wens." Mocht je goede voornemens hebben voor 2020, dan geldt hetzelfde. Voor het realiseren van goede voornemens heb je een plan nodig. Het begin van het nieuwe jaar is een moment om met je goede voornemen te starten. Mocht je dat willen gaan doen, maak dan nu alvast een plan daarvoor. In deze nieuwsbrief vind je informatie over hoe je zo'n plan kunt maken. Hoe je de stappen zet om je goede voornemen tot een succes te maken. Daar hoef je natuurlijk niet per 1 januari mee te starten, elk moment is goed als je maar een plan en een strategie hebt. Dan kun je jouw voornemens ook daadwerkelijk realiseren. 

Een geïnspireerd, goed en gezond 2020 waarin jij jouw doelen haalt, dat wens ik je! 

Anke Algera 

De ladder van Ben Tiggelaar


Ben Tiggelaar gaat in zijn boek "De Ladder" in op waarom het zo moeilijk is om te veranderen, om ander gedrag te vertonen dan je gewend bent. Goeie voornemens zijn daarvoor niet genoeg, je zult in actie moeten komen. Om tot een verandering te komen gebruikt hij een praktisch, eenvoudig model: een ladder met drie treden.
1. De bovenste tree is het doel dat je nastreeft. Wat wil je bereiken, wat wil je ontwikkelen.
2. De middelste tree is het gedrag dat nodig is om dat dichterbij te brengen. Gedrag dat je zoals hij dat noemt kunt voordoen en kunt nadoen.
3. De onderste tree is de support, de ondersteuning die je nodig hebt om je gedragsvoornemens ook echt uit te voeren. 
Hoe werkt dit model? Het start met het formuleren van je doel. Als voorbeeld: ik wil deze zomer op vakantie in Frankrijk mijn boodschappen en gesprekjes op de camping in het Frans kunnen doen. Het gedrag om dit doel te bereiken is dat je Franse woordjes en grammatica moet gaan leren. Om dit gedrag te kunnen laten zien moet je voldoen aan 3 dingen: heb je de motivatie, de capaciteit en de mogelijkheid om het te doen. Je wilt het, daarmee ga ik ervanuit dat je gemotiveerd bent. Als je in het verleden op school Engels geleerd hebt, heb je de capaciteit om Frans te leren. En heb je mogelijkheid? Heb je tijd om woordjes en grammatica te leren. Als dit driemaal ja is, kun je aan de slag. Waar je nu nog voor moet zorgen is dat je support krijgt. Wat en wie gaat jou helpen om het vol te houden. Dat zijn zaken als: wekelijks naar franse les, vaste momenten voor huiswerk, een whatsapp-groep met je mede cursisten. Duolingo (een app om een taal te leren) scores bijhouden met mede cursisten, enz. Zorg dat je minimaal 3 supporttechnieken hebt. 
Als je op deze manier met je voornemen aan de slag gaat, moet het lukken. Wil je hier uitgebreider over lezen, lees dan het boek van Ben Tiggelaar. Wil je praktische ondersteuning, bel me. 
 

Ontwikkel nieuwe gewoonten 
 

Petr Ludwig schreef het boek "Een einde aan uitstelgedrag", met als ondertitel "negen concrete tools om nieuwe gewoonten te ontwikkelen". Hoewel het boek zich vooral richt op wat je aan uitstelgedrag kunt doen, geeft het ook goede handvatten voor het realiseren van nieuwe gewoontes. De schrijver gaat dieper in op zaken als motivatie, discipline, resultaten en objectiviteit. Twee mooie handvatten uit dit boek die je helpen om je goede voornemens waar te maken:
1) Bij het aanleren van nieuwe gewoonten is het zaak de lat zo laag mogelijk te leggen. Zodra je een nieuwe gewoonte onder de knie hebt, kun je beginnen de kwantiteit langzaam op te voeren. Dit zal je helpen je wilskrachtsspier te trainen. En met geleidelijke verandering gaat dat prettiger. Als je vroeger wilt beginnen op het werk, kun je dit opbouwen door elke week 5 minuten eerder te beginnen. Na 12 weken begin je dan een uur vroeger en waarschijnlijk is dit beter te realiseren en vol te houden dan meteen een uur vroeger te beginnen. (Al kan dat bij sommige mensen ook werken en houden ze dat vol). 
2) Als je iets wilt veranderen, betekent dit vaak het verlaten van je comfortzone. (Je lekkere warme bed waar je eerder uit moet, omdat je vroeger op je werk wilt zijn). Je hebt heroïek nodig. Heroiek is bij hem de benaming voor de mate waarin je in staat bent je comfortzone te verlaten. Deze heroische vaardigheden zijn eveneens te trainen. Ludwig haalt daarvoor als voorbeeld aan dat je een dag met een zwarte stip op je voorhoofd gaat lopen. Als je de hele dag met die stip blijft rondlopen zul je je er steeds minder van aantrekken dat je door anderen wordt aangegaapt. Het anders-zijn went. Dat geldt ook voor het iedere ochtend nemen van een koude douche. Ook dat kan wennen. 

Wat tips:


1) Kies je doel vanuit je hart. 


2) Neem de tijd en zet kleine stappen.


3) Gun jezelf een terugval (en pak het daarna weer op).


4) Houd je ontwikkeling bij; noteer wat er goed en soms ook fout gaat.


5) Vier tussentijds jouw successen ! 


 
Wist je dat: 


25 % van de Nederlanders 1 januari een goed moment voor goede voornemens vindt *.

De top 3* van goede voornemens voor 2019 was:
1) Minder druk maken (27 %);
2) Meer bewegen, sporten (26 %);
3) Afvallen (24 %). 

De derde maandag van januari, blue monday, de meest deprimerende dag van het jaar is, o.a. omdat de goede voornemens al weer mislukt zijn. 


* Onderzoek van ING naar goede voornemens voor 2019

Jouw doel voor 2020: minder stress?
 

Had je in 2019 regelmatig het gevoel dat je wat uit balans was, dat je nog al eens achter de zaken aanliep? Zonder nu meteen aan te kunnen wijzen waar het van kwam? En wil je daar in 2020 van af? Dan is het back-on-track programma wat voor jou. Met behulp van het StressAlertSystem© spoor je op wat jouw  grootste (vaak niet expliciete) stressfactoren zijn en daar ga je mee aan de slag. Het resultaat is minder stress: je weet wat jouw stress veroorzaakt en wat je er aan kan doen. 

Wat doet Brisk Advies ook?

Ik werk met meerdere bedrijven samen. Eén van die bedrijven is Building Human Talent (BHT). Zij hebben in samenwerking met TNO een programma opgesteld voor vitaal vakmanschap. Hoe houd je werknemers vitaal en duurzaam inzetbaar. Timemanagement is één van de daarvoor in te zetten instrumenten. Meer informatie over dit vitaal vakmanschap programma, vind je hier .
Website
LinkedIn
Twitter
Email
Copyright © 2019 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp