Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

(Werk)stress, wie heeft er op zijn tijd niet mee te maken? In Nederland heeft op dit moment al 1 op de 7 medewerkers last van burn-out klachten door werkstress. In de week van de Werkstress, dit jaar van 11 tot en met 15 november, is er aandacht voor werkstress en wat je er aan kunt doen. Komende tijd zal er in de media de nodige aandacht aan besteed worden en ik doe daaraan mee.

Onlangs las ik een artikel over overspannen zijn ten tijde van de industriele revolutie, een periode waarin ook veel veranderde. Toen was het de introductie van de trein en de telefoon nu is het de digitalisering. Artsen maakten zich destijds ook zorgen of de mens wel was toegerust voor de toegenomen snelheid in denken en handelen. Destijds werd overspannen managers aangeraden om te ontprikkelen door een vakantie aan zee te houden, nu pleiten we voor het uitzetten van alle piepjes en bliepjes en het volgen van een mindfulness training (liefst in een zonnig oord).

Als 1 op de 7 medewerkers last heeft van burn-out klachten hoe krijgen die andere 6 op de 7 het dan voor elkaar om er geen last van te hebben? Vorig jaar oktober ging mijn nieuwsbrief over wat stress is, wat het met je doet en hoe je een teveel aan stress kunt signaleren.  Deze nieuwsbrief gaat, onder het motto van voorkomen is beter dan genezen, over stresspreventie. En in het kader van de week van de werkstress, heb ik een mooi aanbod voor je. Dat lees je verderop in deze nieuwsbrief. 

Onstpannen groet,

Anke Algera 
 

Stresspreventie


Wat doen de mensen die geen last hebben van burn-out klachten? Hoe gaan zij om met de werkstress? Natuurlijk allemaal op hun eigen manier, maar daar is wel een aantal patronen in te ontdekken. Hier volgen er een paar, geïnspireerd door de thema's die dit jaar in de week van de werkstress benoemd zijn.
Masterplan Maandag
Mensen die geen last hebben van burn-out klachten, hebben zicht op hun werkzaamheden. Ze nemen dagelijks en wekelijks even tijd om hun planning te bekijken. Daarmee hebben ze voor ogen wat er deze dag/week moet gebeuren en kunnen zo nodig schuiven zonder dat er paniek uitbreekt. 
Deadline Dinsdag 
Mensen die geen last van burn-out klachten hebben, vragen als ze een opdracht/klus krijgen wanneer die af moet zijn. Wat is de deadline? En als die niet haalbaar is in verband met ander werk, dat ook een deadline heeft, vragen ze of de deadline verzet kan worden of welke klus dan later opgeleverd kan worden. 
Work out Woensdag
Mensen die geen last van burn-out klachten hebben, zorgen goed voor zichzelf. Ze eten gezond en gevarieerd. Nemen tijd voor een lunchpauze en bewegen voldoende. En dat hoeft echt niet een sportschool work out te zijn. Tuinieren, wandelen , fietsen zijn ook prima mogelijkheden om in beweging te komen. 
Ditgital detox Donderdag
Mensen die geen last van burn-out klachten hebben, zijn niet altijd en overal, thuis en op het werk, bereikbaar. Zij weten dat dit funest is voor een goede werk-privébalans, dat de vele appjes, berichten en e-mails kunnen zorgen voor veel werkstress. Daarom leggen ze de mobiele telefoon regelmatig even weg. 
Vrolijke Vrijdag
Mensen die geen last van burn-out klachten hebben, lachen veel en geven graag complimenten. Ze voelen dat dit bijdraagt aan een goede werksfeer en dat dit stress vermindert. 

Samenwerking en aanbod

Samenwerking

Afgelopen zomer volgde ik een training van Kim Hoogland. Zij ontwikkelde het Stress Alert System® met het doel (latente) stress voortijdig te ontdekken en er mee aan de slag te gaan. Het is bedoeld voor medewerkers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, de Joris Goedbloed, Willem Warhoofd of Greet Chaoot (om maar wat types te duiden). Die medewerkers die in het algemeen goed werk leveren maar ergens wat stil lijken te blijven staan. De vaart is er uit. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals niet goed voor ogen hebben van de levensdoelen, of moeite hebben met prioriteiten stellen. Ervaring leert dat deze groep mensen de grootste kans loopt op het ontwikkelen van spanningsklachten en burn-out. 

In het kader van voorkomen is beter dan genezen is voor deze doelgroep het "In drie gesprekken Back-on-Track" programma ontwikkeld. De medewerker vult thuis (via een beveiligde omgeving) een online vragenlijst in. Deze vragenlijst bestaat uit drie onderdelen en vormt de basis voor een drietal gesprekken van 2 uur. De vragenlijsten geven inzicht in wat er speelt. In de gesprekken gaan we na wat er aan te doen is, waarbij er in de eerste twee gesprekken vooral aandacht zal zijn voor timemanagement en assertiviteit. Met de verkregen inzichten gaat de deelnemer aan de slag. Na een half jaar wordt de vragenlijst opnieuw ingevuld  en vindt een eindgesprek plaats. Daarin evalueren we de voorbij gegane periode en zetten de laatste puntje op de i. De kosten voor dit traject bedragen € 695,- (excl. btw)  per persoon. Voor grotere groepen geldt een staffel. Voor meer informatie bel me: 06 12 878 505.

Aanbod

In het kader van de week van de werkstress:
Een gratis traject voor degene die de origineelste omschrijving geeft waarom hij/zij, of een voorgedragen persoon, dit "In drie gesprekken Back-on-track"- traject kan gebruiken. Meld je hiervoor aan via: contact@briskadvies.nl voor 8 november a.s.  De winnaar krijgt in de week van de werkstress bericht.

Ter overweging

 
- Gebruik je het woord moeten regelmatig? Vraag je dan eens af van wie of waarom het moet. Kun je moeten vervangen door willen? Willen is veel fijner dan moeten. 

- Plan eens (of elke week) een avond waar je onbekommerd mag Netflixen/TV kijken en voel je de volgende dag niet schuldig. 

- Leg je kritische ik het zwijgen op met de zin: "Dat zeg je toch ook niet tegen een vriend/vriendin?".
 
 
Suggesties ter ontspanning


Adem in-Adem uit (bewust 5 x).
 
Neem een warm bad.

Lees een mooi boek.

Loop een blokje om. 

Staar een paar minuten naar buiten. 

Rek en strek achter je bureau.

Of doe eens even helemaal niets.

 

Meer weten?

Ondanks de tips toch nog behoorlijk gespannen?  Maak een afspraak met me en we kijken samen hoe jij door middel van timemanagement en het anders organiseren van je werk minder gespannen kunt zijn.


Wat doet Brisk Advies ook?
Stress omdat je al weer wat uitgesteld hebt, en nu te laat bent? Doe wat aan je uitstelgedrag en volg de workshop "Van uitstel naar actie" op woensdagavond 6 november te Zwolle. Meer informatie vind je hier. 

Stress is zeer persoonsafhankelijk. Waar jij gestrest van wordt hoeft bij een ander in het geheel geen stress te geven. Wil je meer weten over wat stress is en wat je er aan kan doen om het te verminderen?
Voor bedrijven heb ik de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" ontwikkeld. Voor meer informatie klik hier
Website
LinkedIn
Twitter
Email
Copyright © 2019 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp