Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

In een blog van de inspirerende landschapsfotograaf Annemarie Hoogwoud schrijft ze over haar worsteling met chaos. Haar foto's stralen rust en leegte uit. Met haar landschapsfoto's probeert ze chaos en ook twijfel te vermijden. Dat staat in schril contrast met haar manier van leven waar dikwijls wel een zekere chaos aanwezig is. Een vol bureau, veel ideeën en een planning die niet altijd klopt.... Die worsteling tussen chaos en orde is niet alleen van deze fotograaf. Het houdt velen bezig en leidt tot mooie uitspraken. Van Oscar Wilde is de uitspraak: "Zonder orde kan niets bestaan; zonder chaos kan niets evolueren". En de Amerikaanse komiek Steve Marten zei ooit: "Chaos temidden van chaos is niet grappig, maar chaos temidden van orde is wel grappig". En voor Annemarie de uitspraak van Bob Dylan:" chaos is mijn vriend". 

Ik ben ervan overtuigd dat chaos op zijn tijd weer leidt tot nieuwe dingen. Maar in mijn vak van professional organizer help ik graag mensen die een teveel aan chaos ervaren, en daarin meer orde willen scheppen. 

Opgeruimde groet, 

Anke Algera 

Hoe erg is (jouw) chaos?


Einstein had geen last van chaos, die werkte het liefst in een omgeving met van alles om zich heen. Een genie die in vele opzichten afweek van de gemiddelde mens. Hoe is dat bij jou? Wat is voor jou chaos, wanneer heb jij last van te veel spullen en te weinig planning? Komen onderstaande situaties regelmatig bij je voor en heb je daar last van? 
 1. je huissleutels zijn zoek 
 2. de schaar ligt niet op de plek waar hij hoort
 3. de informatie over de klant, nodig voor je bespreking even onvindbaar
 4. het aanrecht staat vol met afwas
 5. je bureau ligt vol met van alles en nog wat
 6. in de garage is geen ruimte meer voor de auto
 7. het bureaublad van je computer lijkt wel een kunstwerk met al die programma's
 8. je nieuw gekochte kleding past niet meer in de kledingkast 
 9. je kunt geen e-mail meer versturen omdat je de maximale capaciteit hebt bereikt
 10. je komt te laat op een afspraak omdat die op een andere locatie was dan je dacht
 11. je bent een afspraak vergeten omdat hij niet in je agenda stond
De punten 1 t/m 3 kun je oplossen door je spullen een vaste plek te geven en ze daar ook consequent op te bergen.  
Vooral voor de punten 4 t/m 9 geldt dat mensen daar in verschillende mate last van hebben. De een ergert zich aan een vol aanrecht, een ander aan een overvolle kledingkast. Stoort het je, dan zit er niets anders op dan te gaan opruimen.  
Punten 10 en 11 voorkom je door een betere planning. 

Hoe je chaos kunt verminderen

Heb je last van chaos? Hieronder vind je wat mogelijke oplossingen. 

Vaste plekken
Het klinkt zo voor de hand liggend* , vaste plek voor je sleutels, je sportspullen, je paspoort; je werkdocumenten systematisch ingedeeld. Als je regelmatig wat kwijt bent, bedenk dan waar je datgene wat je kwijt bent zou gaan zoeken. Berg het op, op die zoekplaats. Die zoekplaats is voor jou een logisch plek.

Minder spullen
Last van die overvolle kledingkast of garage? Dan zul  je moeten gaan opruimen, of zoals dat tegenwoordig zo mooi wordt genoemd: ontspullen. Plan een dagdeel of dag om in 1 keer de ruimte aan te pakken. Vind je dat teveel, doe dan iedere week een stukje. Dan kom je er ook. Is het moeilijk om afstand te nemen van kleding die je niet meer draagt, spullen die je niet meer gebruikt, rapporten die je nooit meer inziet maar wel met hart en ziel hebt gemaakt? Vraag je dan af wat je er vandaag de dag nog mee kunt en wilt. Heeft het geen functie meer in je huidige leven, neem dan afscheid. Daarna heb je ruimte!

En wat ook helpt:
* Ruim eerst de rommel van vandaag op. Dan wordt het in ieder geval niet meer. 
* Verminder je instroom, koop niet meer dan je echt nodig hebt. Vraag je niet alleen af waar je het voor nodig hebt, maar ook wanneer je het gaat gebruiken, waar je het neer gaat zetten en of je tijd hebt om het te onderhouden. 
 
Goede planning
Wat gaat er mis met je planning?
Altijd te laat? Houd je voldoende rekening met reistijd? Zet de reistijd ook in je agenda.
Begin je 5 minuten voor dat je naar een afspraak moet nog met iets nieuws? Stop daarmee, je kunt die klus niet afmaken en je komt gestresst op je afspraak. Gebruik die 5 minuten liever om je te concentreren op de volgende afspraak. 
Komen verzoeken om een afspraak op verschillende plekken binnen (e-mail, telefoon, whatsapp, in de wandelgangen) waardoor je ze niet altijd noteert, en dus vergeet? Als je agenda in je telefoon zit, zet de afspraak er dan meteen in. Maak dat tot een gewoonte. Heb je je agenda niet bij de hand? Vraag dan de degene die de afspraak wil maken, om je een berichtje te sturen. Geef daarbij het kanaal aan dat voor jou werkt! 

Tips  


Begin met dat wat je het meest stoort.

Maak een plan om het aan te pakken.

Pas als dat je gemakkelijk lukt, begin dan met het volgende wat je stoort.

Zet kleine stapjes, dan bereik je beter je doel. Meer hierover in het boek van Robert Mauer. 
 
Verder lezen 


Eric Abrahamson en David H. Freedman: De Wet van de Stimulerende Wanorde 

Marie Kondo: Opgeruimd

James Wallman: Ontspullen, meer leven met minder 

Robert Maurer: De kunst van Kaizen, met kleine stappen naar grote doelen

 
Meer weten?

Krijg je na het lezen van deze nieuwsbrief het gevoel dat je wel iets meer orde in je dagelijkse leven, thuis of op het werk wilt? Wat meer structuur, wat meer overzicht en wat ruimte zowel voor je spullen als je activiteiten? Maak een vrijblijvende afspraak met me om samen te kijken wat jij nodig hebt en hoe je dat kunt realiseren. 

Wat doet Brisk Advies ook?
Stress is zeer persoonsafhankelijk. Waar jij gestrest van wordt hoeft bij een ander in het geheel geen stress te geven. Wil je meer weten over wat allemaal stress kan geven en wat je er aan kan doen om het te verminderen? Voor bedrijven heb ik de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" ontwikkeld. Voor meer informatie klik hier
Copyright © 2019 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp