Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

De afgelopen weken werd ik me pijnlijk bewust hoe belangrijk onze ogen zijn. Een netvliesloslating in mijn goeie oog zorgde ervoor dat ik een poosje vrijwel niets kon zien. De oogarts handelde snel en opereerde meteen. Dat maakt dat ik nu gelukkig weer aardig zie. In de tussentijd heb ik geleerd veel beter gebruik te maken van de spraakfunctie van mijn telefoon. Met bellen en spraak whatsappen kom je een aardig eind. 

Ik was niet de enige met oogproblemen. Een collega professional organizer met wie ik samen een training geef en met wie ik wilde overleggen, gaf aan: "ja graag gewoon bellen, ik heb last van computerogen". Een andere collega liet me weten dat ze  moe was van al dat videobellen. Ook hier spelen de ogen een belangrijke rol. Daarom deze nieuwsbrief over computerogen en vermoeidheid door videobellen (zoomvermoeidheid). 

Ik help je graag met goed zicht op jouw zaken en taken.


Anke Algera 

Computerogen 


Zit je ook hele dagen achter de computer? Te kijken naar dat scherm, waar de e-mails, videocalls, stukken tekst, excell sheets en ga zo maar door langs komen? Op je thuiswerkplek is er geen collega die langs loopt met een vraagje waardoor je op moet kijken. Je hoeft niet op te staan om naar de vergaderruimte te lopen. Het enige wat je moet doen is naar het scherm kijken. Toch niet gek dat je daar zere ogen van krijgt? 

Het kan helpen om eens naar de planning en organisatie van je werk te kijken. Kun je variatie en spreiding aanbrengen?
* Contact met die collega, gewoon met de telefoon, zonder beeld?
* Overleggen met je team, elke dag een kwartier, i.p.v. een uur per week?
* Je werkuren over de dag wat meer spreiden en tussendoor een stuk gaan lopen of fietsen? 
* Jezelf niet schuldig voelen als je tussen je werkzaamheden door een wasje in de wasmachine stopt of de planten water geeft? 
* Wat minder e-mailen en wat meer bellen? 

Begin je last te krijgen van zere ogen en een stijve nek en schouders? Ik help je graag om te kijken hoe jij je werk anders kunt organiseren om dit te voorkomen. 

Zoomvermoeidheid 


De coronacrisis brengt ook nieuwe woorden in onze taal, waaronder zoomvermoeidheid. Vermoeidheid die optreedt bij langere tijd vergaderen en overleggen via Zoom (of een andere online vergaderfaciliteit). Video vergaderen  wordt door veel mensen als vermoeiender ervaren dan gewoon vergaderen. Sommigen vinden het ronduit vreselijk. Hoe komt dat? 

 

Bij video bellen en video vergaderen mis je vrijwel altijd het "echte" contact. Alleen als je allebei heel goed in de camera kijkt, is er echt contact. Meestal zit er een scheiding tussen de deelnemers omdat je niet goed in de camera kijkt. Het directe oogcontact ontbreekt, en juist dat directe oogcontact is nodig om je spiegelneuronen te activeren.  

De spiegelneuronen stellen ons in staat om ons in te leven in degenen die ons omringen. Ze zijn de brug die ons met elkaar verbindt. Ze maken het mogelijk om te weten en te begrijpen wat de persoon die voor ons staat voelt of ervaart (cognitieve component), en om te ‘voelen’ wat die persoon voelt (emotionele component).  Een goed voorbeeld van wanneer spiegelneuronen actief zijn: als er iemand naast je zit die gaapt, ga jij ook gapen. 

 

Het ontbreken van die spiegelneuronen maakt dat de echte verbinding in een vergadering ontbreekt, dat maakt goed communiceren lastiger en vermoeiender. 

 

Wat ook niet bijdraagt aan je concentratie tijdens deze vergaderingen is dat je steeds jezelf ziet. Dat leidt vreselijk af (zit mijn haar wel goed, had ik die bloes de vorige keer ook niet aan, wallen onder mijn ogen etc.). Kijk vooral in de camera (meer kans op oogcontact) en niet naar jezelf. Bij o.a. Skype en Zoom kun je het beeld van jezelf wegklikken.  
 

Aangezien het credo voorlopig blijft: "werk zoveel mogelijk thuis", zullen we de komende tijd blijven videobellen en vergaderen. De enige manier om daar niet al te vermoeid van te worden, is het beperken van de duur en het aantal vergaderingen. Kijk naar andere mogelijkheden en houd vol. 

Computerogen? 


1) Zorg voor goede verlichting van je werkplek. 
2) Knipper regelmatig met je ogen.
3) Kijk naar je toetsenbord, i.p.v. naar je scherm als je typt.
4) Zet iets moois op je bureau/werktafel, en kijk daar af en toe naar. 
5) Neem regelmatig pauzes en kijk dan ver weg. 
 
Zoomvermoeid?


1) Plan een ruime pauze tussen je overleggen. 
2) Kijk in de camera en niet naar jezelf. 
3) Ga niet multi-tasken tijdens een overleg.
4) Wees kritisch t.a.v. de vergaderingen waaraan je deelneemt. 
5) Onderzoek of een andere vorm van contact mogelijk is. 
 

Grip op stress
 

Covid-19 brengt grote veranderingen met zich mee en veranderingen kunnen stress geven. Als je de laatste tijd meer stress ervaart , kan het back-on-track programma  je helpen. Met behulp van het StressAlertSystem© spoor je op wat jouw  grootste (vaak niet expliciete) stressfactoren zijn en daar ga je mee aan de slag. Het resultaat is minder stress: je weet wat jouw stress veroorzaakt en wat je er aan kunt doen. Bel me voor meer informatie (06-12 87 85 05) 

Website
LinkedIn
Twitter
Email
Copyright © 2020 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp