Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Wat is de allerbeste timemanagement tip die je voor me hebt? Dat wordt me nog wel eens gevraagd. Mijn antwoord daarop is: "Die bestaat niet", iedereen is verschillend. Wat voor jou een super tip is hoeft voor mij niet te werken. Maar als die ultieme tip al zou bestaan is het  "Nee zeggen." Want als je tegen alles wat je wordt gevraagd of wat je zou willen doen, nee zegt.... Tja dan hoef je helemaal niets meer te doen. Maar of dat nou de bedoeling is? Toch zit er wat in, in dat nee zeggen. Het betekent dat je keuzes maakt om bepaalde zaken niet te doen, of wellicht nu nog niet te doen. Vaak hoor ik dat je het niet kunt maken om nee te zeggen, dat mensen het lastig vinden. Daarom in deze nieuwsbrief informatie over het wat en hoe van nee zeggen. Zodat ook voor jou kan gelden: Nee als het moet, en Ja als het kan. 

Groetjes, 

Anke Algera 
 

Waarom we niet Nee zeggen


Wij mensen zijn sociale dieren en hebben elkaar nodig. Om bij je groep (gezin, familie, team, organisatie, vereniging) te horen wil je best loyaal zijn en helpen. We willen graag aardig gevonden worden. Dat maakt het lastig om nee te zeggen. Maar als dat betekent dat het belang van een ander altijd voor je eigen belang gaat, dat je eerst de ander helpt en dan pas jezelf, doe je jezelf tekort. Accepteer voor jezelf dat niet iedereen jou aardig hoeft te vinden en dat je best voor jezelf op mag komen door ook nee te zeggen op een vraag. Als je nee tegen iemand zegt, wil dat nog niet zeggen dat je daarmee ook meteen de relatie met die ander verstoort. 

Lange tijd heb ik nee gezegd tegen het lezen van het boek "De edele kunst van not giving a f*ck"van Mark Manson. Het gebruik van het woord f*ck staat me tegen. Ik heb dit nee niet vol kunnen houden, deze invalshoek voor timemanagement moest ik toch lezen. Na lezing concludeer ik dat dit boek ook als titel had kunnen hebben: "Zeg nee tegen de dingen die je niets opleveren. Kies en vecht voor wat je belangrijk vindt.". Zijn boodschap voor een goed leven: maak je niet druk over meer, maar juist over minder. Besteed alleen aandacht aan wat waar, nabij en belangrijk is. Een mooie boodschap en het boek leest lekker met veel voorbeelden. 

Nee zeggen op een ja-manier

Kan dat? Nee zeggen op een ja-manier. Jazeker. Maar eerst even dit. Realiseer je dat als jij nee kunt zeggen, de ander er op mag vertrouwen dat jouw ja ook echt een ja is. Anders had je wel nee gezegd. 
Nee zeggen op een ja-manier doe je in drie stappen:
1. Nee zeggen
2. Gevoel van de ander verwoorden
3. Met een oplossing komen. 
Begin met nee zeggen, klinkt als een open deur, maar let er eens op hoe vaak je dingen zegt als: eh, ja maar, eigenlijk, … en dat is geen nee. 
Om tegemoet te komen aan het aardig gevonden worden kun je aangeven dat je best wel snapt dat jouw nee de ander niet helpt of misschien zelfs in de problemen brengt. 
En als laatste kun je met een oplossing komen zoals:
- Het kan niet nu, maar morgen/ volgende week wel.
- Je vindt een voorbeeld in onze teamdirectory.
- Op YouTube staat een filmpje hoe je dat moet doen.

Een andere oplossing kan zijn dat je bedenktijd vraagt. 
Overigens hoef je niet altijd een verklaring voor een nee te geven. De zin "Nee, het spijt me dan kan ik niet." kan ook voldoende zijn.  
En als je niet gewend om "nee" te zeggen, ga het oefenen.

 

Inspiratie


Luister naar dit kinderliedje

TED-talk over nee zeggen:
The art of saying No

Een beetje flauw filmpje:
Nee zeggen 
 
Verder lezen 

Mark Manson: The edele kunst of not giving a f*ck.
De tegendraadse aanpak van een goed leven. 

Marshall B. Rosenberg: Geweldloze Communicatie.
Ontwapend en Doeltreffend. 
Meer weten?

Wil jij op je werk goed beargumenteerd nee kunnen zeggen? Dan is de eerste voorwaarde dat je goed weet wat je doelen en je prioriteiten in je werk zijn. Heb je moeite met prioriteiten stellen, en helpen de tips uit deze nieuwsbrief onvoldoende om nee te zeggen als het nodig is? Maak een vrijblijvende afspraak met me om samen te kijken wat jij nog meer nodig hebt. 

Wat doet Brisk Advies ook?
Stress is zeer persoonsafhankelijk. Waar jij gestrest van wordt hoeft bij een ander in het geheel geen stress te geven. Wil je meer weten over wat allemaal stress kan geven en wat je er aan kan doen om het te verminderen? Voor bedrijven heb ik de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" ontwikkeld. Voor meer informatie klik hier
Copyright © 2019 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp