Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Als je iemand wilt bereiken, bel, Skype, Facetime je dan? Of schrijf je liever een berichtje per mail, per WhatsApp dan wel stuur je nog een kaartje per post? 
Welk kanaal kies je? Keuze te over. Je hebt vast een voorkeur en de mensen met wie je in contact bent zullen dat ook hebben. Is dat op elkaar afgestemd? En is het inderdaad de meest efficiente manier om in contact te komen en te blijven? Het kan handig zijn om je kanaal af te stemmen op de ontvanger. Als je weet dat iemand wel meteen zijn WhatsApp berichtjes leest, maar de telefoon vaak niet opneemt, kun je deze persoon het best via WhatsApp benaderen.
Omgekeerd kun jij aan oude en nieuwe relaties ook aangeven hoe ze jou het meest effectief kunnen bereiken. Liever WhatsApp-berichtje dan WhatsApp-telefoon? Liever Facetimen boven Skype? Laat weten hoe je bereikbaar bent. 

Ik wens je goede en mooie contacten. 

Anke Algera 
 

Alles tegelijk?


Heb je e-mail als kanaal gekozen en ben je daar mee bezig, ga dan niet ook nog bellen. Tegelijk bellen en een e-mailtje beantwoorden, lijkt efficiënt en snel, maar dat is het niet. Multitasken bestaat niet. Afgelopen vrijdag, 22 februari was het singletasking day. Blijkbaar wordt de aandacht voor singletasking al zo groot dat er een speciale dag voor is. We kunnen niet multitasken, we hebben maar 1 brein en dat kan geen 2 of meerdere taken uitvoeren die niets met elkaar te maken hebben. Paul Kirschner, hoogleraar bij de Open Universiteit, deed er onderzoek naar en kwam tot deze conclusie. Als we aan het multitasken zijn switchen we, soms heel snel, van de ene taak naar de andere. Het grote probleem bij dat geschakel is dat die taken elkaar beïnvloeden, dat kost tijd en brengt fouten met zich mee. Zoals een appje naar een verkeerde persoon sturen. Of een vervelende opmerking over je baas per ongeluk met de "allen beantwoorden"-knop naar iedereen in plaats van die ene collega te mailen. 

Wat wel samen kan gaan zijn geautomatiseerde dingen en niet-geautomatiseerde dingen. Iets is geautomatiseerd als ons brein er niet meer over hoeft na te denken, zoals eten en lopen. Dat kan heel goed en probleemloos tegelijkertijd met een niet-geautomatiseerde taak. Je kunt dus wel met een collega koffie drinken (geautomatiseerd) en tegelijkertijd de nieuwe strategie van je bedrijf bespreken (niet-geautomatiseerd). 

E-mail naar een verkeerd adres?

Ok, omdat je toch even aan het multitasken was ging er wat mis. Je leidinggevende heeft aan het hele team een e-mail gestuurd die bij jou echt verkeerd gevallen is. Je verontwaardiging uit je in een e-mail bestemd voor je collega die er waarschijnlijk net zo overdenkt. Maar in plaats van de e-mail alleen naar die collega te sturen, gebruik je per ongeluk de "allen beantwoorden"- knop. Wat kun je doen? 
Binnen Gmail, Microsoft Outlook en WhatsApp is het mogelijk om een bericht tot 30 of 60 seconden na het verzenden te annuleren. Je moet het dus wel meteen doen. Als de e-mail door de ontvanger al gelezen is, lukt het niet meer. Als je verwacht dat dit je (nog) wel eens zou kunnen overkomen, zoek dan nu uit hoe je met jouw e-mailprogramma een e-mail terug kunt halen. En voor wat betreft die "allen beantwoorden"-knop, zet hem zover mogelijk weg in je lint en vermijd hem.

En wat als je de e-mail niet meer terug kunt halen? Stilte in het geval van een verkeerd verstuurd bericht is niet de beste oplossing. Als het om een groepsmail gaat, doe je er verstandig aan de mail snel op te volgen met een luchtig, kort en -indien gepast- grappig bericht. Geef niet de schuld aan een virus, maar steek de hand in eigen boezem en bied je excuses aan. 
Een andere mogelijkheid kan zijn om een bevriende collega op je e-mail bericht te laten reageren. Een grappige reactie kan de spanning verlichten en haalt de aandacht voor jouw bericht weg.
Als je verkeerde informatie per groepsmail hebt verstuurd, stuur dan opnieuw de juiste informatie en geef aan dat jouw vorige e-mail gedeletet kan worden.

Heb je een negatief bericht over iemand per ongeluk naar de verkeerde persoon gestuurd, dan kun je dit niet vanachter je scherm oplossen. Ga naar die betrokken persoon toe en bied je excuses aan. Leg ook uit waar je frustratie wegens hem of haar vandaan komt, zodat je het de kans geeft om een wellicht lang sluimerend conflict goed uit te praten. 

 

Praten


Praten van mens tot mens is de meest directe en volledige manier van communiceren. 

Wil je met collega's, kennissen, vrienden overleggen en is afstand/reistijd een probleem dan heb je meerdere digitale mogelijkheden: Skype, FaceTime, WhatsApp, video conferencing. 

Houd er in je planning rekening mee dat het installeren van het programma tijd kost, en dat je een goede internet verbinding hebt.
Schrijven 


Een kaartje? Bijna niemand doet het meer, dus als jij het doet valt het extra op! En er hoeft niet altijd een reden voor te zijn, zomaar is ook leuk.

Typen met een paar of met 10 vingers? Leer jezelf met 10 vingers blind typen. Dat scheelt je echt veel tijd.

En is het je wel eens opgevallen dat millennials met hun duimen op de smartphone tikken en babyboomers dat met 1 of 2 wijsvingers doen? 

 

Meer weten?

Heb je het gevoel dat je niet alles uit de communicatiekanalen haalt, en dat je niet de voor jou handigste manier (en) inzet? Mail, bel of app me (in die volgorde :-)) en dan maken we een afspraak om uit te zoeken welke kanalen jij het beste kunt gebruiken. 

Wat doet Brisk Advies ook?
Stress is zeer persoonsafhankelijk. Waar jij gestrest van wordt hoeft bij een ander in het geheel geen stress te geven. Wil je meer weten over wat allemaal stress kan geven en wat je er aan kan doen om het te verminderen? Voor bedrijven heb ik de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" ontwikkeld. Voor meer informatie klik hier
Copyright © 2019 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp