Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Het is deze week De Nationale Opruimweek in Nederland maar ook in het Verenigd Koninkrijk en in Italië, een initiatief van de landelijke beroepsverenigingen van professional organizers. Ik doe mijn best om Italiaans te leren en vind het erg leuk om de tweets van de Italiaanse beroepsvereniging te lezen. Het Italiaanse woord voor troep is cianfrusaglie, voor mij bijna niet uit te spreken.
Vaak gaat het in de tweets over opruimen van spullen, maar er valt veel meer op te ruimen, daarover meer in deze nieuwsbrief.

Het begint er een beetje naar uit te zien dat we na de zomer weer meer naar kantoor kunnen. Maar hoeveel meer? Uit een onderzoek van Ahrend (bedrijf voor kantoorinrichting) kwam naar voren dat 18 % van de werkgevers verwacht dat we na de lockdown weer volledig terug gaan naar kantoor. (Onderzoek is van juni 2020). De grote meerderheid verwacht dus dat we meer thuis blijven werken. Hoe? Lees hieronder wat ideeën daarover. 

Opgeruimde groet vanuit huis, 

Anke Algera 

Ruim eens wat anders op dan je spullen

Bij opruimen denken we meestal aan het opruimen van spullen. Maar er valt zoveel meer op te ruimen dan spullen. Op LinkedIn plaatste ik daarom tijdens de Nationale Opruimweek elke werkdag een stukje over het opruimen van achtereenvolgens :

  • Activiteiten, welke activiteiten heb je in Coronatijd helemaal niet gemist (lange vergaderingen, klusjes die helemaal niet bij je werk horen, "verplichte koffiepraatjes")? Zet ze op een NOT TO DO -lijst en ruim ze op. Heb je tijd voor de dingen die je wel wilt doen.  
  • Bestanden, je hebt er vast vele die je niet meer gebruikt. Denk aan hetzelfde document op 4 plaatsen, 7 versies van een document, artikelen die interessant leken. Haal de bezem er door! 
  • Beslissingen, ja ook die kun je opruimen. Al die beslissingen die je op een dag moet nemen kunnen stress geven. Beperk je beslissingenstress door bijvoorbeeld beslisregels te maken, het aantal keuzemogelijkheden te beperken en/of tevreden te zijn met goed is goed genoeg. 
  • Nieuwsbronnen, informatie is overal (internet, e-mail, nieuwsbrieven, social media, boeken, kranten, tijdschriften). Wat zijn jouw nieuwsbronnen? Gebruik alleen die nieuwsbronnen die actueel, volledig, controleerbaar, relevant, integer zijn en een hoge kwaliteit hebben. 
  • Netwerken, klinkt wat raar je netwerken opruimen. We hebben allemaal in meer of mindere mate behoefte aan waardevolle contacten. Contacten waarin we oprechte belangstelling tonen, open zijn en elkaar vertrouwen, elkaar inspireren door ook leuke, gekke dingen te doen. Alleen de contacten behouden die hier aan voldoen? 

Hierboven staat een verkorte weergave, wil je de LinkedIn teksten in zijn geheel, mail me dan:contact@briskadvies.nl 

Gaan we weer naar kantoor? 

 

Inmiddels zitten veel kantoorwerkers al meer dan een jaar thuis te werken. Al dan niet af en toe afgewisseld met een dagje kantoor. We kennen de nadelen van thuis werken: missen van contact met collega's, werk en privé lastig te scheiden, vereenzaming, ongemakkelijk om nieuwe mensen in te werken en afscheid te nemen van mensen, het is moeilijk om verbinding te houden. Maar ook de voordelen: digitalisering heeft een grote slag gemaakt, vergaderen via Zoom/Teams gaat sneller (al ben je afloop vaak wel vermoeider), er is minder reistijd, je kunt je werktijden gemakkelijker zelf indelen, geconcentreerder kunnen werken. Wat weegt het zwaarst, hoe kunnen we een optimale mix maken van thuis en op kantoor werken, als je vrije keuze hebt. 

Als eerste een paar algemene aandachtspunten:
- Accepteren we de realiteit van een veranderde wereld als gevolg van Corona?
- In welke mate gaan medewerkers binnen een organisatie mee in verandering?
- Wat zijn ervaringen en wat werkt wel en niet. Is dat bekend, geregistreerd? 

Waar moeten we naar kijken? Tanja van der Lippe geeft in haar boek  "Waar blijft de tijd" aan om een balans te vinden tussen meer en genoeg, zoals meer talenten ontwikkelen en mensen prikkelen, maar genoeg wanneer het gaat om altijd aan te staan. Het ontwikkelen van een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning hoort daar ook bij. Evenals hernieuwde aandacht voor een gezonde combinatie van individuele vrijheid en solidariteit. 

Waar zijn herstelwerkzaamheden nodig? Veel ging goed tijdens thuiswerken. Uit onderzoek komt naar voren dat op een aantal gebieden herstelwerk nodig is:
- Innovatie en delen van kennis, werken op afstand vermindert de contactmogelijkheden en dat heeft negatieve gevolgen voor innovatie en delen van kennis.
- Starten van nieuwe projecten, dat bleek in Coronatijd een stuk lastiger.
- Cultuur, neerzetten en onderhouden van bedrijfscultuur is virtueel lastig. Het gebrek aan een duidelijke cultuur levert vooral problemen op bij het inwerken van nieuwe mensen.
- Mentorschap en coaching, werknemers, vooral de jongeren/nieuwkomers krijgen minder begeleiding en steun wanneer ze thuis werken, minder dan toen iedereen nog gewoon op kantoor was. 

Teams is ingeburgerd. Het was ineens het middel om contact met elkaar te kunnen onderhouden, vergemakkelijkt de samenwerking en zorgt voor overzicht. Maar Teams werkt alleen prettig als het vooraf goed is ingericht. Zijn er afspraken gemaakt als bijvoorbeeld geen e-mails meer maar alleen Teams-berichten? Als je een Teams-bericht plaatst wanneer mag je dan reactie verwachten? Zijn er afspraken over de naamgeving van documenten en houdt iedereen zich daaraan? Verlaat je tijdig onnodige teamsgroepen om te voorkomen dat je overladen wordt met informatie die je niet nodig hebt? Niet alles kan in 1 keer goed gaan, monitor het proces van Teams (gaan) gebruiken. Test zo mogelijk vooraf in kleine groepjes en spreek elkaar aan als het een keer niet goed gaat. 

Veel mensen hebben de kortere duur van vergaderingen online als positief ervaren. In zo'n situatie kan de afspraak voor de toekomst zijn dat vergaderingen in principe alleen online zijn, tenzij het echt niet anders kan. 

Het zal de komende tijd van organisaties aandacht vragen hoe om te gaan met het hybride werken (thuis en op kantoor). Ik heb hierboven wat overdenkingen/suggesties neergezet. Iedere organisatie en ieder mens is anders en zal het op de eigen manier oppakken. Ik denk daar graag in mee. 
    

🌷 LADIES! We nodigen je van harte uit voor een bruisend, Online Lente Ladies Event: Get Inspired! 🌷 

Hét event voor een avond vol inspiratie, entertainment en gezelligheid. Lekker om even je zinnen te verzetten en je op te maken voor een vrolijk voorjaar. De presentatie is in handen van host/fashionista Jolanda Steendam en haar gasten zijn Maaike Gorter en Mascha Perquin en ik. We zullen ons op eigen wijze presenteren. Verder ontdek je tijdens een flitsende modeshow de zomercollectie van Buining Mode.

Op de dag voor het event krijg je een smaakvolle Surprise Box thuisbezorgd vol lekkernijen, kortingsvouchers en sfeermakers! Zin in een gezellige avond? Meld je dan aan voor deze online Zoom sessie op 4 maart van 19.30-21.00 uur.

⚠️ AANMELDEN! ⚠️

Voor het aanmelden van het online event gebruik je onderstaand inschrijfformulier. Geef jezelf op vòòr 1 maart en Vol = Vol.

De aanmeldlink: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdTVTJtUP7iaqfVk3IaZ7DBeCyWR_nXe6d-w2SV6gqqJ3MZwg/viewform

⚡️PERSOONLIJKE LINK⚡️

Het betalingsverzoek voor je deelname van €25,- ontvang je via een Tikkie, of je maakt het geld over. Na betaling krijg je een digitale, persoonlijke link om toegang te krijgen tot het event op 4 maart 2021. (deze link wordt 4 maart verstuurd)

Website
LinkedIn
Twitter
Email
Copyright © 2021 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp