Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Kantoortuinen, een veel besproken onderwerp. Zijn ze prettig omdat er meer interactie mogelijk is of zijn ze vervelend omdat je er niet geconcentreerd kunt werken?

De redenen om kantoortuinen te maken, variëren. Om er een paar te noemen: beter gebruik van ruimte; keuze uit verschillende soorten werkplekken; meer interactie mogelijk.
De meningen van gebruikers lopen ook uiteen: mooie werkomgeving en goeie koffie, tot niet meer geconcentreerd kunnen werken door te veel lawaai, te veel afleidingen en te veel verstoringen. Onderzoeken (m.n. in Amerika) laten zien dat in een kantoortuin de mensen meer bewegen (is gezonder), dat contact verschuift van persoonlijk naar per e-mail communiceren en dat de verwachte grotere samenwerking niet gerealiseerd wordt.

Kortom over de kantoortuin is het laatste woord nog niet gezegd. 
Bij die onderzoeken wordt de terechte aantekening gemaakt dat menselijke interactie niet zo voorspelbaar is als bijvoorbeeld een chemisch proces. Hoe je met werken in de kantoortuin omgaat verschilt per mens.

In deze nieuwsbrief een paar ideeën en tips over het werken in een kantoortuin. 

In de zomermaanden juli en augustus stuur ik geen nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrief komt eind september. Mooie zomer toegewenst! 

Zonnige groet, 

Anke Algera 

Benut de voordelen


Werken in een stille omgeving maakt je minder gestresst. Maar werken zonder verstoringen kan ook slecht voor de productiviteit zijn. Als je weet dat je niet gestoord zult worden, ga je juist langer over je werk doen. Als je de hele dag hebt om iets af te krijgen, neem je er ook de hele dag voor. Als je weet dat er dingen zullen zijn die je kunnen afleiden, zul je meer een gevoel van urgentie hebben. Je gaat opschieten om genoeg af te krijgen voor dat die afleidingen komen. 

Maak gebruik van groepsdruk door het creëren van een gezamenlijke stilteruimte. Vergelijk het met de universiteitsbibliotheek. Studenten gaan daar studeren in plaats van in hun eigen stille kamer. De meerwaarde van de bibliotheek zit er in dat je er met z'n allen zit, iedereen is aan het leren dus jij ook. Je gaat niet even wat anders doen. Na verloop van tijd verlaat je die stilteruimte weer omdat je ook nog telefoontjes wilt doen en moet overleggen met een collega. Dan is het tijd voor een andere werkplek. 
 

Beperk de nadelen

Uit een onderzoek van de Harvard Business School komt naar voren dat mensen die in een kantoortuin gaan werken minder face-to-face contact hebben en meer gaan e-mailen. Dit in tegenstelling tot de verwachting dat mensen meer onderling contact zouden hebben in de kantoortuin. Dat meer e-mailen leidde ook tot vermindering van productiviteit. Direct overleg met een collega is vaak efficiënter dan een aantal keren heen en weer e-mailen. Zoek elkaar op en overleg op een plek die daarvoor bestemd is. 

In sommige kantoortuinomgevingen zijn de stiltehokjes 's ochtends vroeg al bezet door die mensen die graag alleen en ongestoord willen werken. Dat houd je alleen niet een hele dag vol. Maak afspraken over de maximale aaneengesloten tijd dat je in een stiltehok mag en kunt werken. 

Tips voor minder verstoringen


Zet je notificaties (de piepjes bij nieuwe mail/app berichten) uit en vraag je buren in de kantoortuin dat ook te doen. 


Maak gebruik van een vlaggetje op je computer waarin je aangeeft of je gestoord mag worden (groen vlaggetje wel; rood vlaggetje niet). Zie foto hieronder. 


Maak gebruik van een koptelefoon (noise cancelling). Je hoort je omgeving niet en laat zien dat je niet gestoord wilt worden.  

Tips voor meer concentratie 


Werk met stilteblokken. Spreek met je collega's tijdsblokken af waarin jullie elkaar niet storen of afleiden. 


Zorg voor prikkelende taken. Daar heb je meer focus voor nodig en vaak heb je dan minder last van je omgeving. Je kunt saai werk prikkelend maken door bijvoorbeeld zo kort en krachtig mogelijk te schrijven of het sneller te willen doen dan gister. 

Maak een goede planning van je werk en wissel je werkzaamheden en daarmee je werkplek af. 


 
Meer weten?

Wil je tips over hoe jij optimaal kunt werken in je kantooromgeving? Of wil je met je team afspraken maken zodat jullie allemaal lekker kunnen werken? Maak een vrijblijvende afspraak met me om samen te kijken wat jij en/of je team nodig hebben en hoe je dat kunt realiseren.


Wat doet Brisk Advies ook?
Is je werkomgeving wel oké? Maar heb je moeite met het stellen van prioriteiten en het plannen van je werkzaamheden? Zet een eerste stap en volg de workshop "Timemanagement" die ik op 4 september in Zwolle geef voor de Open Universiteit. Meer informatie daarover vind je hier.

Stress is zeer persoonsafhankelijk. Waar jij gestrest van wordt hoeft bij een ander in het geheel geen stress te geven. Wil je meer weten over wat allemaal stress kan geven en wat je er aan kan doen om het te verminderen? Voor bedrijven heb ik de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" ontwikkeld. Voor meer informatie klik hier
Copyright © 2019 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp