Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

De zomer is voorbij, ik hoop dat je hebt kunnen genieten van een vakantie die waarschijnlijk anders was dan in voorgaande jaren. Anders zal het de komende tijd  blijven, Corona is niet weg. Voorlopig blijft 1,5 m afstand de norm en werken we zoveel mogelijk thuis.

Op dat thuis werken krijg ik verschillende reacties. Een bekende die roept dat we wat hem betreft nooit meer naar kantoor gaan, heerlijk dat thuis werken en overleggen online gaat prima. En aan de andere kant deelnemers aan trainingen
die aangeven blij te zijn om nieuwe dingen niet via een beeldscherm te moeten leren, maar "gewoon" met elkaar in een groepje. 

Door Corona zijn we op een andere manier gaan werken, is het omgaan met de werk-privé balans, evenals het in contact blijven met collega's op het werk, veranderd. Daar gaat deze nieuwsbrief over. 

Blijf gezond!

Anke Algera 

De balans tussen werk en privé verstoord?


Verstoort het thuis werken als gevolg van de Corona crisis de balans tussen werk en privé? Uit een Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden komt naar voren dat voor 6 van de 10 werknemers het werk veranderd is in de afgelopen 3 maanden. Ondanks deze verandering is het aantal gerapporteerde burn-out klachten van hetzelfde niveau als voor de crisis (dat is al best hoog, 1 op 7 werknemers heeft last van burn-out klachten). Ook de werk-privé  balans lijkt drie maanden in de crisis niet verslechterd: 9 op de 10 werknemers geeft aan dat de werk-privé balans op orde is. Dat is vergelijkbaar met 2019. 

Dit zijn algemene resultaten van een onderzoek onder een steekproef van de gehele bevolking. Op individueel niveau kan dit heel anders liggen. Alleen thuis zijn kan tot isolatie en demotivatie leiden. In een huis vol mensen waarbij zorg- en werktaken door elkaar heen lopen, kan dat ook. Hoe herken je een goede en verstoorde werk-privé balans? Dit is het antwoord dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft:Herken je signalen van een verstoorde werk-privé balans bij jezelf of een werknemer? Neem contact met me op (contact@briskadvies.nl). Ook de workshop "Ontspannen naar het werk" kan je goede handvatten bieden. 

 

Wat we missen met thuis werken   


Ooit gehoord van "incidental information"? Ik kwam de term tegen in dit artikel . Incidental information is informatie waarvan je niet wist dat je het nodig hebt. Informatie die je bij toeval hoort en die je aan het denken zet, die een ander licht op de zaak werpt. Informatie waar jezelf niet aan gedacht had. Als je weet welke informatie je nodig hebt, kun je die zoeken op het internet of in de database van je organisatie. Incidental informatie komt "toevallig" langs. Hoeveel incidental information je voor je werk nodig hebt, verschilt per persoon. Weet je van jezelf dat je inspiratie krijgt bij onverwachte ontmoetingen, tijdens het praatje bij het koffieapparaat? Regel dan contact met anderen: gun jezelf ook een "kletspraatje" aan de telefoon als je thuis werkt, ga lunchwandelen met een collega die in de buurt woont of spreek toch zo nu en dan op een veilige manier op kantoor af. Op die manier kun je ook de incidental information krijgen. 

Uit onderzoek van de Open Universiteit komt naar voren dat veel ondervraagden vooral de informele contacten op de werkvloer missen. Eén op de zeven respondenten geeft zelfs aan zich sociaal geïsoleerd te voelen. De onderzoekers raden organisaties aan om na te denken hoe de onderlinge verbinding te stimuleren met een mix van online en face-to-face ontmoetingen en activiteiten. En zeggen daarbij dat het belangrijk is om te kijken naar de behoefte van de individuele medewerker. Voor de ene persoon is het thuis werken een zegen en hoeft het sociale contact niet, terwijl anderen dit als een groot gemis beschouwen. We blijven natuurlijk menselijke wezens. 
Ben je voor jezelf of voor een medewerker op zoek naar een balans tussen thuis en op kantoor moeten of mogen werken? Kijk dan eens naar mijn traject in 5-stappen weer grip op je werk. Dat geeft inzicht in wat je nodig hebt en hoe je dat kunt realiseren. 

Blijf in contact op je thuiswerkplek

- Maak afspraken met collega's wanneer je bereikbaar bent.
- Communiceer over wat je taken zijn, waar je mee bezig bent.
- Maak af en toe een afspraak om op 1,5 m een wandeling te maken en bij te praten met een naaste collega.
- Nieuwe collega? Neem contact op om (on line) kennis te maken. Wacht niet tot je hem/haar nodig hebt voor het werk. 
 
Blijf fit op je thuiswerkplek

- Plan blokken tijd in je agenda om te ontspannen (uur de hond uitlaten).
- Werk zoveel mogelijk op vaste tijden. 
- Neem pauze op een andere plek dan je werkplek.
- Let op je houding achter je pc (heb je een goede werkplek thuis?).
- Maak meer gebruik van je telefoon en bel staand.
- Zet buiten werktijd de niet storen functie van je mobiel aan.

Grip op stress
 

Covid-19 brengt grote veranderingen met zich mee en veranderingen kunnen stress geven. Als je de laatste tijd meer stress ervaart, kan het back-on-track programma je helpen. Met behulp van het StressAlertSystem© spoor je op wat jouw  grootste (vaak niet expliciete) stressfactoren zijn en daar ga je mee aan de slag. Het resultaat is minder stress: je weet wat jouw stress veroorzaakt en wat je er aan kunt doen. Bel me voor meer informatie (06-12 87 85 05). 

Website
LinkedIn
Twitter
Email
Copyright © 2020 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp