Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Thuis werken gaat schuren. Zelf merkte ik dit afgelopen week toen ik voor mijn beroepsvereniging een paar uur in een virtuele stand op de beurs Duurzame Inzetbaarheid stond. Nou ja niet staan maar zittend achter de computer thuis. Een bijzondere ervaring, maar ik miste de spontane praatjes en de reuring, geef mij maar een beurs waar ik in levende lijve mag zijn.  

In deze nieuwsbrief 3 onderwerpen over dat schurende thuis werken. Als eerste ga ik in op de stress die zich langzaam maar zeker kan opbouwen in Corona tijd. Hoe blijf je daar alert op en monitor je het. 

Het tweede blok gaat over vergaderen en on line overleggen. Er is de afgelopen maanden een ware digitaliseringsgolf over Nederland gegaan. Toch mist er wat. Daarover meer, en tips om de schade te beperken.

"Kwart vrouwen overweegt baan op te zeggen vanwege Corona". De kop van dit artikel vond ik nogal schokkend, in het derde blok ga ik hier op in. Want laat het zover niet komen dames EN heren! 

Ontspan, houd vol en blijf gezond! 

Anke Algera 

Stress monitoren 

Elke zaterdagochtend weer hoofdpijn, geprikkeld reageren op een goed bedoelde opmerking van een collega, allerlei dingen vergeten. Het zijn een paar signalen die iemand kan laten zien als hij gestrest is. En wat is daarvan de oorzaak? Wie de achterliggende oorzaak van stress niet begrijpt, lost stress niet op en loopt zichzelf uiteindelijk voorbij. Met het StressAlertSystem® kan in een vroegtijdig  stadium de ontwikkeling van stress gesignaleerd worden. Dit online stressonderzoek ondersteunt mens en organisatie bij het bewaken van een gezond stressniveau. Halfjaarlijks wordt een online test ingevuld die vraagt naar stress situaties en stress klachten en naar de huidige levenssituatie. Wat speelt er of gaat er spelen. Op basis van de uitslag van die test vindt een gesprek plaats om na te gaan of, en zo ja, wat er aan de stressende factoren gedaan moet worden. 

Dit is de ervaring van Merel (niet haar echte naam). Merel is 47 en heeft op het eerste gezicht een prima leven. Uit de Stress Alert test komt naar voren dat het in haar relatie niet helemaal lekker loopt en ook dat ze op het werk tegen een aantal zaken aanloopt. Ze is vaak te laat met het opleveren van haar werk, ook zou ze graag een opleiding gaan volgen maar ze weet echt niet hoe ze daar tijd voor moet maken. Als stressklachten geeft ze rug-/nek/-schouderklachten aan. In ons gesprek maak ik haar duidelijk dat ik geen relatietherapeut ben, maar haar wel naar iemand kan verwijzen. Qua niet tijdig opleveren van haar opdrachten kan ik haar helpen. Op de vraag waar ze als eerste mee wil starten geeft Merel aan dat ze wil beginnen met het verbeteren van haar timemanagementvaardigheden. In een drietal gesprekken is ze daarmee aan de slag gegaan. Merel heeft met name veel beter leren plannen. Daarmee heeft ze nu ook tijd kunnen maken voor de opleiding die ze nog graag wil volgen. Nu ze weer wat beter in haar vel zit qua werk, loopt het thuis ook lekkerder. Het adres van de relatietherapeut bewaart ze voorlopig nog even. 

Wil jij zelf of gun je een medewerker ook een traject om de stress te monitoren en er wat aan te doen? Kijk dan eens naar het Back-on-Track traject, een kort coachtraject met een doorlooptijd van 6 maanden. Het bestaat uit deelname aan twee stress onderzoeken van StressAlertSystem® en drie coachgeprekken. Meer weten? Kijk hier.
 

Onverwachte gevolgen van virtueel vergaderen

 

In MT/Sprout kwam ik dit artikel tegen dat over groepsdenken gaat. Groepsdenken en online vergaderen, hoe zit dat? 

In grote lijnen zit het zo. Groepsdenken is een overdreven neiging om het met elkaar eens te zijn binnen een groep. We negeren belangrijk informatie, nemen alternatieven niet serieus en hebben geen oog voor slecht nieuws. In het artikel wordt gesteld dat digitale communicatietechnieken als Zoom de perfecte voedingsbodem zijn voor groepsdenken. Dat de kans op groepsdenken zelfs een stuk groter is dan tijdens traditionele vergaderingen. Zelfgenoegzaamheid, gesprekken die worden gedomineerd door een of twee mensen, en een soms onbewuste wens om dat virtuele gesprek zo snel mogelijk af te kappen.

Virtuele vergaderingen worden door veel mensen als lekker efficiënt gezien.
De mindere kant is: gehaastheid, ongemakkelijkheid van stilte, idee dat je nauwkeurig wordt bekeken door verre collega's en de fysieke uitputting doordat je de hele dag naar een scherm staart. Dit alles kan je ervan weerhouden om te zeggen wat je wilde zeggen in de vergadering. Omdat de host die de regie kun je je gemakkelijk verschuilen en je niet uiten. Dat kan als resultaat hebben dat er besloten wordt wat degenen met de grootste mond zeggen en vinden. Het is de vraag of dan de juiste besluiten worden genomen omdat lang niet alle invalshoeken besproken zijn. Herken jij je in die "stille" kijk dan eens naar de tips die hieronder staan of bel voor een afspraak, gaan we samen kijken hoe jouw zicht op zaken en taken ook kan worden ingebracht in de onlinevergadering.

Virtueeel vergaderen 


1) Zorg tijdig voor een goede agenda. 
2) Kies het juiste platform.
3) Rouleer de hosts.
4) Bereid je als deelnemer voor en claim spreektijd. 
5) Vind je spreektijd claimen echt vervelend, geef dan vooraf aan de host je commentaar per e-mail. 
Actief in beeld1) Volg minister Hugo de Jonge (zie foto onderaan) en ga staand vergaderen.
2) Afgeleid door je eigen foto? Plak hem af met een post-it.
3) Trek "werkkleding" aan, ook voor wat niet in beeld is.
4) Plan pauzes in tussen overleggen, kom je weer fit voor de camera.
 
Kwart vrouwen overweegt baan op te zeggen vanwege Corona  

Ik ben groot voorstander voor gelijke verdeling van betaald en onbetaald werk tussen mannen en vrouwen. Een artikel met als kop "kwart vrouwen overweegt  baan op te zeggen vanwege Corona" heeft dan ook mijn onmiddellijke aandacht. Lean In en McKinsey & Company hebben onlangs een rapport gepubliceerd waarin dit een van de conclusies was. Het is een Amerikaans onderzoek onder ca. 250.000 mensen in bijna 600 bedrijven. Het onderzoek wordt jaarlijks gedaan en voor het eerst in 6 jaar dat ze dit onderzoek doen zien de onderzoekers dat vrouwen vaker hun baan opzeggen dan mannen, en de arbeidsmarkt verlaten. De onderzoekers geven als verklaring hiervoor dat vrouwen overwegen te stoppen vanwege de aanhoudende zorgtaken die vrouwen moeten vervullen, en dat in combinatie met scholen en kinderopvang die vaker of onregelmatig sluiten. Hun cijfers laten zien dat moeders 3x vaker dan vaders de totale verantwoordelijkheid dragen voor het huishouden en de kinderen. En, moeders zijn ook dubbel zo vaak bang dat de beoordeling van hun werk negatief beïnvloed wordt vanwege hun zorgtaken gedurende de pandemie. Het zijn Amerikaanse gegevens, en de situatie in Nederland is anders, maar ook hier zijn signalen dat in Corona tijd het vaker vrouwen zijn die de verantwoordelijkheid op zich nemen als het gaat om zaken zoals online lesgeven. Mocht je nu het gevoel hebben dat je in deze tijd wel wat steun kunt gebruiken om het thuis lekkerder te laten lopen, kijk dan eens hier.  En dat geldt niet alleen voor vrouwen.  

Website
LinkedIn
Twitter
Email
Copyright © 2020 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp