Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

2018 is bijna teneinde. Een jaar waarin Leeuwarden culturele hoofdstad was en mijn bedrijf 10 jaar bestond. In dit jaar heb ik 10 nieuwsbrieven verstuurd met elke keer een prijsvraag, diverse mensen hebben een boek of een 1 op 1 coaching gewonnen. Alle andere nieuwsbrieflezers denk ik geïnspireerd te hebben met tips en suggesties. Daar ga ik de komende tijd mee door. Als je nu denkt, het is mooi geweest, ik ben op het terrein van timemanagement, en het organiseren van mijn leven/studie/werk vaardig genoeg, zeg dan deze nieuwsbrief op. Scrol naar beneden, daar staat de link waarmee je deze nieuwsbrief opzegt. Alle anderen houd ik de komende tijd graag maandelijks op de hoogte met weetjes en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van timemanagement.
Deze nieuwsbrief gaat in het bijzonder over  oosooji (大掃除) en ook over voornemens, gewoontes en routines. 

Voor 2019 wens ik je veel goeds en mooie ontwikkelingen. 

Anke Algera 
 

OOSOOJI 

Ook voor jou op oudejaarsdag oosooji? Als voorzitter van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) heb ik een paar keer per jaar een vergadering per ZOOM met de voorzitters van onze beroepsverenigingen wereld wijd. Van Amerika tot Japan. Het vak professional organizer heeft zijn wortels in Amerika, maar in Azie (Japan, Korea) neemt het ook een grote vlucht. Zo komt uit Azie het begrip Oosooji 大掃除 . Het staat voor het op oudejaarsdag zeer grondig opruimen van je bedrijf en/of je huis. Medewerkers van bedrijven maken het hele bedrijf schoon, weg met alle overbodige zaken en documenten. In huishoudens vindt een soort van voorjaarschoonmaak plaats om fris en schoon met het nieuwe jaar te kunnen starten.
Misschien nog een idee voor je om dit op oudejaarsdag te gaan doen? 

Voornemens, gewoontes, en routines 
Oosooji is een mooi voorbeeld van een gewoonte die al jarenlang gehanteerd wordt. Ik vergeleek het al met de voorjaarsschoonmaak. Dat laatste is een gewoonte die onderhand aardig in de vergetelheid is geraakt. En ook het  twee keer per jaar (in de zomervakantie en in de Kerstperiode) opruimen van je bureau, kom ik steeds minder tegen bij mijn klanten. Gewoontes veranderen in de loop der tijd, en dat is maar goed ook. Vasthouden aan routines en gewoonten die niet meer efficiënt en effectief zijn, heeft geen zin. Houd daarom je routines en gewoontes regelmatig tegen het licht. Is dat 2 x per jaar opruimen zinvol en moet het op die momenten? Misschien is er inmiddels een heel ander natuurlijk moment gekomen. De laatste dag van het oude jaar (Oosooji) i.p.v. in de week voor Kerst? Of niet twee keer per jaar, maar elke week weg doen wat je niet meer nodig hebt?
Wellicht een voornemen voor 2019 om je gewoontes en routines eens tegen het licht te houden? 

Rijst natuurlijk wel de vraag wat het moment voor goede voornemens is. Op internet kom ik meerdere artikelen tegen waaruit naar voren komt dat bijna 90 % van alle goede voornemens voor het begin van het nieuwe jaar, niet gerealiseerd wordt. Wanneer is het dan het juiste moment? Als je niet echt wilt, is er nooit een goed moment, dan vind je altijd wel een excuus om toch maar niet aan het goede voornemen te beginnen of je er aan te houden. Het goede moment is het moment waarop je er zelf van overtuigd bent dat je iets wilt veranderen, je daar een plan voor hebt, en zorgt voor ondersteuning bij moeilijke momenten. En wat ik daarbij belangrijk vind: wees niet te streng voor jezelf. Als je iets al 10 jaar op een bepaalde manier hebt gedaan, dan kun je niet verwachten dat je dat binnen 2 weken anders doet. Gun jezelf de tijd om te veranderen. En verander 1 ding tegelijk. 

De boeken die je onder inspiratie vindt, kunnen je helpen bij je goede voornemens om routines en gewoonten te veranderen. Het eerst boek is een leidraad waarmee je uitzoekt wat echt belangrijk voor je is. Wat wil je veranderen, maar ook wat wil je behouden. Het tweede boek geeft je inzicht in hoe je jouw gedrag kunt veranderen en het derde boek geeft tips om het in kleine stapjes te doen. 

Algemene Tips
 

1. Meerdere goede voornemens? Begin met de belangrijkste, als je dat veranderd hebt, start je met de volgende. 

2. Formuleer je voornemen positief. Dus i.p.v. " Ik wil niet meer overal ja op zeggen" bijvoorbeeld;  "Ik zeg minimaal 2 x per week nee tegen..... ". 

3. Beloon jezelf, niet alleen op het einde maar ook tussendoor. 
Inspiratie

Boeken:

Henk Steenhuis & Bert Bukman
Volgens Proust, leer jezelf kennen in 61 vragen. 


Ben Tiggelaar
De Ladder. Waarom veranderen zo moeilijk is én... welke 3 stappen wel werken. 


Robert Mauer
De kunst van Kaizen, met kleine stappen naar grote doelen. 

Doe jezelf een plezier!

Het begin van het nieuwe jaar is voor velen het moment om weer nieuwe goede voornemens te hebben. Neem jij je dit jaar voor de zoveelste keer voor om te stoppen met of om juist te beginnen met? Denk dan eens aan het volgende: "Als willen moeten wordt, kun je beter stoppen". Kun jij komend jaar stoppen met al die zaken die je ooit graag wilde doen, maar die nu voelen als moeten?   

Wat doet Brisk Advies ook?
Veel spullen kan leiden tot stress, evenals iets moeten veranderen. Stress is zeer persoonsafhankelijk. Waar jij gestrest van wordt hoeft bij een ander in het geheel geen stress te geven. Wil je meer weten over wat allemaal stress kan geven en wat je er aan kan doen om het te verminderen? Voor bedrijven heb ik de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" ontwikkeld. Voor meer informatie klik hier
Copyright © 2018 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp