Copy
EK©-nieuws april 2020

EK© gaat door én meer...

Beste EK©-partner,
 
Het is een tijdje geleden dat jullie nieuws van ons ontvingen. Het leek misschien alsof onze werking sinds de lock-down stillag maar niets is minder waar!
Meer dan ooit wordt nu een beroep gedaan op solidariteit, verbondenheid, medewerking, bereidwilligheid, begrip, empathie en creativiteit. Laat dit nu toevallig begrippen zijn die EK©-vrijwilligers niet vreemd zijn. Meer nog, ze zijn inherent aan onze werking omdat ze aan de basis liggen van het besluitvormingsmodel dat we uitdragen. 

NIEUW: Telefonische ondersteuning t.e.m. augustus

Hoewel de meeste conferenties in deze periode worden uitgesteld omdat ze niet fysiek kunnen doorgaan, worden er nog steeds netwerken geactiveerd en mensen digitaal en telefonisch met elkaar in verbinding gebracht. Daarnaast komen er ook nog iedere week weer nieuwe aanmeldingen binnen die we vlot opstarten. Uitnodigen en voorbereiden van deelnemers kan namelijk ook telefonisch. Vrijwilligers van Antwerpen en Limburg nemen trajecten op in West-Vlaanderen. Omdat het kan, dat deden we onder andere omstandigheden ook. Omdat het soms nodig was. Omdat burgers er voor burgers zijn.

Lees zeker het verhaal van Liza onderaan

De nood blijft hoog!
We weten dat ook bij jullie de aanmeldingen blijven binnenkomen.  We willen dan ook graag ons steentje bijdragen door zoveel mogelijk gezinnen telefonisch te ondersteunen, ook zij die niet zijn aangemeld voor een Eigen Kracht-Conferentie maar het even moeilijk hebben.
Een luisterend oor kan het verschil maken. Vanuit hun opleiding weten onze vrijwilligers hoe ze krachtgericht in dialoog kunnen gaan, zonder te sturen, in te vullen of te oordelen, met respect voor de eigen regie van het gezin. Een vrijwilliger kan een hulpverlener niet vervangen maar kan zowel het gezin als de overbevraagde jeugdhulp de nodige ademruimte bieden.
Voorlopig zetten wij deze telefonische ondersteuning in vanaf nu tot eind augustus. Net als voor een Eigen Kracht-Conferentie kan je hiervoor aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website, mits akkoord van het gezin. Vermeld wel duidelijk dat het over een aanvraag voor telefonische ondersteuning gaat. Zodra een vrijwilliger met het gezin van start gaat, stellen we je op de hoogte.

Ook de komende weken kunnen net als altijd Eigen Kracht-conferenties worden aangevraagd. Een opgeleide vrijwilliger zal gezinnen bij deze organisatie ondersteunen. We hebben samen gezocht hoe we toch iets voor hen kunnen betekenen op korte termijn, om de tijd tot de conferentie te overbruggen.

Voor meer info, kan je mailen naar: info@eigenkrachtcentrale.be 
We wensen je alvast een zonnige en gezonde lente!

Het EK©-TEAM
 
Eigen Kracht Centrale vzw wil samenredzaamheid meer mogelijk maken in onze maatschappij en wil hiertoe inspireren en motiveren.
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat jij, een van je collega's of je organisatie met ons contact opnam voor overleg,  info of opleiding. We willen je dan ook uitnodigen om met Eigen Kracht-conferenties aan de slag te gaan. Je kan je onderaan steeds uitschrijven voor deze berichten. Veel leesplezier!

Op afstand

Een telefonisch traject

Op een ochtend kreeg ik een oproep van Liza, zij vroeg informatie over Eigen Kracht Senioren, een project dat op dat ogenblik liep binnen de Burgerbegroting van een Vlaamse stad. Lisa vertelde: "ik ben bijna 80, en nog héél goed, maar mijn dochter vind dat ik naar een home moet en ik wil dat niet, kunnen jullie me helpen?" Ik gaf wat uitleg over EK©, dat vond ze wel interessant, maar toen ik zei dat er een van onze vrijwilligers bij haar kon langskomen om wat meer uitleg te geven, zei Liza dat het niet nodig was en haakte in.
Een paar dagen later belde Liza terug, ze had er nog eens over nagedacht en had nog wat vragen. Ze vertelde ook hoe haar dochter volgens haar zou reageren Ze zou waarschijnlijk met een heleboel bedenkingen komen. Op een paar van de bedenkingen ging ik in zoals we dat bij elk traject zouden doen: zoeken naar de verbinding, de vraag omkeren, ingaan op kansen…  Ik zei dat het best mogelijk was om geheel vrijblijvend een vrijwilliger te laten komen die wat meer uitleg kon geven en dat dat dan eventueel ook samen met haar dochter kon. Waarop Liza rechtuit antwoordde: “ik laat geen vreemden in mijn huis, ‘k heb al genoeg ellende gezien” en weer haakte ze in.
Een week later belde Liza weer, ze had met haar dochter gesproken en die had inderdaad een aantal bedenkingen. Omdat ik inmiddels wist dat Liza ons niet zomaar in haar huis zou toelaten, ging ik met de bedenkingen van Liza’s dochter telefonisch aan de slag zoals we dat doen als we drempels willen verlagen voor mensen die twijfelen over EK-conferenties… Het werd een lang gesprek. Ik had er pen en papier bij genomen omdat Liza in haar antwoorden nog mensen noemde, mensen van vroeger, een overbuurvrouw, en enkele namen van bekenden…  Nog steeds wilde Liza niet zeggen waar ze woonde, ze wilde geen mensen over de vloer…  Maar Liza bleef me bellen, noteerde wat ik ‘adviseerde’ om te zeggen tegen mensen als  ze zich schaamde of als ze dacht dat die toch niets zouden kunnen doen….  En zo ontstond langzaam maar zeker een volledig telefonisch ondersteund EK-traject. Ik heb Liza nooit gezien, weet niet waar ze woont, ik heb haar ook beloofd dat ik dat aan niemand zou vragen toen ik na een paar weken toch het telefoonnummer van haar dochter kreeg en van twee mensen die ook eens met mij wilden bellen. Verder ondersteunde ik Liza gedurende een 10 tal weken….  Tot ze plots niet meer belde. Omdat ik het niet zomaar wilde lossen heb ik toen zelf contact gezocht….  Liza vertelde dat haar dochter samen met een nichtje uiteindelijk 9 mensen bij elkaar had laten komen om te bespreken hoe ze Liza konden ondersteunen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Er waren veel afspraken gemaakt.  Ik was blij voor Liza, bedankte haar voor de informatie en beschouwde het ‘traject’ als afgerond…. 
 
Dit traject deed mij toen al vermoeden dat er met de aanpak van EK-conferenties nog veel meer mogelijkheden zijn, mogelijkheden waarvan we nu, in de huidige omstandigheden, volop gebruik kunnen maken.
Copyright © 17.04.2020 - Eigen Kracht Centrale vzw
Gelbergenstraat 48, 3471 Kortenaken
ekconferenties@gmail.com
tel.:0489 45 54 13

Waarom krijg je deze mail?
U bent ingeschreven op onze nieuwsbrief.
Wil je deze mails niet meer ontvangen?
Klik hier om uit te schrijven als ”<<Email Address>>"

Email Marketing Powered by Mailchimp