Copy
Heritage+ novičnik | junij 2020

Težki situaciji navkljub so muzeji v tednih samoizolacije opravili dobro in pomembno vlogo, ugotavljajo v svojem poročilu Evropska mreža muzejskih organizacij (NEMO) ter rezultati ankete Skupnosti muzejev Slovenije.

Z digitalnim angažmajem in izrabo obstoječih digitalnih vsebin so uspeli ohranjati stik s publikami ter opravljati svojo pomembno družbeno in kulturno vlogo. Kar 80 % evropskih muzejev je povečalo svoje spletne aktivnosti. Tudi v Sloveniji je število tistih muzejev, ki svoje digitalne prisotnosti niso okrepili, zanemarljivo.

Posledično je spletni obisk rastel - 40 % evropskih muzejev tako poroča o povečanih spletnih obiskih. Ta rast variira od 10 % do 150 %, največji spletni obisk pa beležijo tisti muzeji, ki so uspeli spremeniti naloge zaposlenih in/ali dodati vire. Kot najbolj priljubljene so se izkazale objave na socialnih omrežjih ter digitalne video vsebine. 

V tednih, ko se razmere stabilizirajo in se zdi, da se počasi vračamo v prvotno stanje, ne smemo pozabiti, da sta digitalna kulturna dediščine in digitalni angažma združevala ljudi, spodbujala ustvarjalnost in nudila virtualni prostor za razvoj idej, opozarja Evropska mreža muzejskih organizacij (NEMO). To se mora odražati tudi v investiranju v digitalne storitve in infrastrukturo, v krepitvi digitalne pismenosti, ter pri vrednotenju dela dediščinskih institucij. 

Prav zato Skupnost muzejev Slovenije poudarja, da je potrebno v prihodnosti finančno podpreti digitalizacijo predmetov v zbirkah, razvoj projektov virtualnih muzejev in interaktivnih vsebin, ki jih lahko muzeji ponudijo obiskovalcem različnih starostnih skupin na daljavo.

Vključeni v Heritage+ aktivnosti se z ugotovitvami in predlogi strinjamo - ter dodajamo, da smo svoje digitalne izkušnje in veščine pripravljeni deliti z vsemi zainteresiranimi akterji.

V upanju na čimprejše okrevanje vam želimo: Srečno!
Iz sveta

Marčevska izdaja EuropeanaTech Insight o 3D digitizaciji

V nedavni izdaji EuropeanaTech Insight zbirke člankov vabljeni avtorji predstavljajo stanje na področju 3D digitizacije kulturne dediščine, glavne aktivnosti in ključne izzive. V ekipi Heritage+ spremljamo dogajanje z namenom sledenja trendom in deljenja izkušenj z evropskimi kolegi.
Preberite članke.

Europe Day Manifesto: Kulturna dediščina kot katalizator 

V Europe Day Manifestu, ki ga je pripravila koalicija 49 evropskih in mednarodnih mrež ter organizacij, pripravljalci in podpisniki poudarjajo pomen evropske kulturne dediščine za soočenje s COVID-19 krizo in nadaljnjo krepitev evropskega projekta - tako v gospodarskem kot družbenem smislu.
Preberite in podpišite manifest.

Anketa: uporaba digitalnih zbirk in orodij za delo s šolami

Europeanina skupnost za izobraževanje in delovna skupina evropske mreže muzejev (NEMO) vabita k sodelovanju v anketi na temo uporabe digitalnih zbirk in digitalnih orodij za vključevanje šol in učencov. Vaše izkušnje zbirata, ker načrtujeta več aktivnosti za krepitev kompetenc zaposlenih v dediščinskem sektorju.
Sodelujte v anketi.

Naše novice
3D digitizacija gradišča Debela Griža s 14 ha je verjetno eden največjih projektov digitizacije kulturne dediščine v Sloveniji.

Digitalne Idrijske klavže v časopisu Delo

Digitalna 3D podoba Idrijskih klavž, katerih upravljalec in naročnik digitizacije je Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, vzbuja zanimanje. O procesu digitizacije in razlogih za le-to je poročal tudi časopis Delo.
Preberite članek.

Dediščina, tehnologije in izobraževanje

V okviru projekta Dediščina v akciji, ki ga izvajamo z ZRC SAZU in v okviru Ciljnega raziskovalnega programa CPR-2019, smo pripravili pregled praks uporabe digitalnih rešitev v izobraževalne namene. Vabljeni k branju povzetka, testiranju rešitev ter posredovanju vaših mnenj in izkušenj.
Povzetek je dostopen tu.
 

Na lepše o digitalnih rešitvah za ponoven zagon turizma

Aprilska oddaja Na lepše na RTV Slovenija, ki tedensko ponuja vpogled v utrip slovenskega turizma, je predstavila tudi aktivnosti iniciative Tourism from Zero ter možnosti uporabe tehnologij za ponovem zagon turizma. 
Oglejte si oddajo.
 

Povejte svojim bližnjim
za Heritage+ novičnik


Pregled zadnjih trendov, priložnosti in potencialov na presečišču digitalnih tehnologij in kulturne dediščine.

 
Prijavite se na Heritage+ novičnik
Sledite nam na socialnih omrežjih.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tourism 4.0
Arctur
Imate idejo ali predlog?
Pišite nam!

Če še niste naročeni na novice, se lahko nanje prijavite tukaj.
Avtorske pravice © 2020 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.


This email was sent to <<Elektronski naslov>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp