Copy
View this email in your browser
Poletje tega posebnega leta se zaključuje. Veliko je govora o spremembah, ki zelo vplivajo na naše doživljanje sveta, na kakovost našega življenja. Ravno v vrtincu tega novega je potrebno pozornost nameniti temu, da ne izgubimo povezave z našimi koreninami. Ustvarjanje prihodnosti za našo preteklost je torej izziv, ki ga imamo.

Če karkoli, potem je zagotovo izbruh COVIDa-19 in zaprtje krajev, kjer se zbiramo, družimo in mrežimo, pokazal potrebo in potencial digitalizacije kulturne dediščine. Naša kultura in kulturna dediščina sta se bolj kot kdaj koli poprej izkazali za nepogrešljivi del našega življenja, tudi v digitalnem svetu. Z velikim veseljem opazujemo nastajanje novih pobud na tem področju! Poglejmo si jih nekaj.
Most na Soči in dolina Soče ležita na križišču pomembnih poti, ki povezujejo jug s severom in vzhod z zahodom, zato imata raznoliko zgodovino. Prazgodovinsko naselje spada med najbolj ugledna najdišča te vrste na svetu. Cilj projekta zavoda Turizem doline Soče je 3D rekonstrukcija halštatske in rimske hiše, ki se nahaja na Mostu na Soči ter digitalna rekonstrukcija globoke soteske na sotočju Soče in Idrijce, kjer se reki izlivata v slikovito (umetno) jezero. 3D gradiva bodo združena z obstoječimi arhivskimi fotografijami in dokumentacijo ter predstavljena preko spletne aplikacije. Ta bo delovala kot pripomoček za samostojni ogled ali pa bo dopolnjevala vodene oglede bogate arheološke zgodovine teh krajev.
Na Zelenem krasu nastaja projekt, ki vodi do gradov, trdnjav in dvorcev ob trgovskih poteh med Ljubljansko kotlino in morjem. RRA Zeleni Kras želi predstaviti bogato zgodovino gotskega Ravbarjevega stolpa, renesančnega gradu Prem, dvorca Rovne iz 17. stoletja in Predjamskega zaklada ter požiralnike presihajočega Cerkniškega jezera. Vsaka od teh enot kulturne dediščine je sama po sebi edinstvena in polna bogate zgodovine. Interpretirane bodo preko videoposnetkov, holografskih projekcij in spletnih aplikacij, kar bo obiskovalcem pomagalo spoznati nekdanje grajsko življenje.

Na drugem koncu Slovenije, natančneje v Podčetrtku, Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje GIZ pripravlja projekt, katerega namen je predstaviti zgodbo apotekarstva in vinarstva s pomočjo zaslonov na dotik in video projekcij. Tu se digitizira tudi slikovit samostanski dvorec z eno najstarejših lekarn v Evropi ter viteška in vinarska klet Banovina Virštanj s 120 let staro trto.
In takih projektov je še veliko. Če sami pripravljate zanimiv, inovativen projekt ali pa take projekte poznate, nam sporočite. Z veseljem bomo delili zgodbe o uspehu po naših komunikacijskih kanalih!
V aprilu je Univerza v Surreyju gostila spletni hackathon s poudarkom na gostoljubju, tehnologiji in krizi Covid-19. V luči Turizma 4.0 so bili predstavljeni glavni izzivi, s katerimi se danes srečuje turistični ekosistem. Več.
The Slovenia je med karanteno organizirala spletna izobraževanja, ki so zajemala različne tematike in odkrivala takratno stanje turističnih in gostinskih storitev tako doma kot tudi po svetu. Dr. Urška Starc Peceny in Tomi Ilijaš sta razložila, kako izkoristiti 4.0 tehnologije v turistični industriji. Več
Turizem 4.0. je bil prisoten tudi v oddaji Na Lepše, ki je bila na sporedu na TV programu SLO 1. V oddaji (med 1:30 in 7:40 min.) dr. Dejan Križaj, predstavnika podjetja Arctur in tuji strokovnjaki delijo svoje misli.
Konec maja je ekipa Idrija 2020 + D20 iz Idrije izpeljala trodnevni HeritageHack izziv. 50 udeležencev je poskušalo rešiti dva izziva, ki ju je doživel sektor dediščine in predlagati nove poslovne ideje. Več.
Ministrstvo za javno upravo, Tehnološki Park Ljubljana in Gospodarska zbornica Slovenije so v maju so-organizirali spletno konferenco na temo odprtih podatkov kot eno izmed priložnosti za razvoj gospodarstva. Kakšna je vloga odprtih podatkov za razvoj Turizem 4.0 ekosistema? Video konferenco si lahko ogledate tukaj.
S pomočjo TIM-a, digitalnega orodja, s katerim lahko merimo učinek turizma, bodo v sklopu projekta “Tourism for the Black Sea” destinacije ob Črnem morju prve izvedle načrtovanje trajnostnega turizma. V maju sta bili organizirani delavnici v Ukrajini in Gruziji. Oglejte si posnetek video spletne delavnice v Gruziji, ki jo je organizirala Ukraine Agricola NGO.
O podatkih in orodjih, ki jih potrebujejo destinacije za razvoj učinkovitih strategij, je bilo govora tudi na spletnem seminarju Odprti podatki in sodelovanje v turizmu 4.0., pa tudi na Buzz Travel Expo in na spletni delavnici, ki so jo organizirali International Centre for Black Sea Studies, BSEC, and EU Maritime & Fish.
Academica Turistica, Revija za turizem in inovativnost, je objavila študijo o izogibanju turističnih potovanj v prihodnosti. Študija je bila opravljena v zgodnjih dneh zaprtja, ki ga je v marcu in aprilu sprožil izbruh COVID-19 v Sloveniji, ter ponuja vpogled v dojemanje slovenskih turistov v zgodnjih dneh karantene zaradi Covida-19. Več.
Skupnost občin Slovenije je k spletnemu posvetovanju o turizmu v luči Covid-19 povabila različne strokovnjake in predstavnike občin ter njihovih zavodov s področja turizma. Dr. Urška Starc Peceny in dr. Emil Juvan sta predstavila, kako nam tehnologije lahko pomagajo pri načrtovanju turizma prihodnosti. Več.
Z junijem 2020 je vodenje Fakultete za turistične študije - Turistice, Univerze na Primorskem, prevzela dr. Marijana Sikošek. »Cilj Turistice je ostati vodilna visokošolska ustanova na področju turizma v Sloveniji, ki bo izobraževala za potrebe turističnega gospodarstva«, je v svojem načrtu dela poudarila dr. Sikoškova. Več
Turistično gostinska zbornica Slovenije že dolga leta pripravlja Analize finančnih kazalnikov poslovanja gospodarskih družb dejavnosti gostinstva in turizma. Namen analiz je pomagati gospodarskim družbam, da lažje ocenijo uspešnost lastnega poslovanja v primerjavi s povprečjem poslovanja podobnih podjetij v panogi. Več
Damjan Vavpotič idr. so v sklopu študije predstavili razumevanje vzorcev turističnih obiskov, ki je ključno za odločevalce, da lahko ustvarjajo t.i. "smart tourism". V tem članku je predstavljen nov pristop, ki je temeljil na analizi tržne košarice. Uporabljeni so bili podatki o geolokacijah, ki jih turisti delijo na turističnih platformah, preizkušeni pa so bili na primeru Dunaja. Več
Raziskovalec na raziskovalno razvojnem projektu Turizem 4.0 TRL 3-6, dr. Miha Lesjak, je bil govorec na mednarodni spletni video konferenci z naslovom: Turizem v regiji v letu, ki ga je “pojedel korona virus”. Video posnetek konference najdete tu.
V podjetju VITASIS so razvili lasten razpoznavalnik in sintetizator slovenskega govora, s katerima je moč izboljšati uporabniško izkušnjo gosta s pametnimi napravami. Obe komponenti bosta na voljo v okviru rešitve "Vitabits pametni asistent", ki jo v projektu Demo Pilot Turizem 4.0 prilagajajo za potrebe aktivnega in zdraviliškega turizma.

#TourismFromZero raste

V prejšnjem novičniku smo pisali o zagonu iniciative #TourismFromZero in iskanju novih rešitev, kako graditi turizem ‘’iz nič’’. Z uresničitvijo dveh izmed več kot 200 prejetih idej ekipa zagnanih mladih - večinoma študentov, ki so del ekip sTOUdio Turistica in AIRTH - pod mentorstvom akademskih in strokovnih mentorjev že izvaja delo na terenu in pomaga graditi še boljši in pravičnejši turizem za vse deležnike.
Gre za rezervacijsko platformo avtentičnih doživetij, ki vključuje strokovno pomoč manjšim lokalnim ponudnikom, da postanejo vidnejši in še bolj privlačni za obiskovalce. Platforma uvaja novo posredniško vlogo t.i. skavtov, ki v svojih lokalnih okoljih prepoznajo manj znane ponudnike in jim nudijo pomoč pri rezervacijah, administrativnih delih in drugih področjih, kjer potrebujejo pomoč.


»Vsi turistični deležniki, mali ali veliki, zaslužijo enako obravnavo. Povsod. Vsi bi morali imeti enake možnosti in enako pozornost, namenjeno njihovemu napredku in promociji.’’ 

Tadej Rogelja, doktorski študent na UP FTŠ Turistici
pogovori z zanimivimi turističnimi akterji, ki delijo svoje turistične izkušnje o tem, kako uspešno premikajo turizem "from zero to hero". Prvih 7 epizod


»Edini način za resnično spremembo v turizmu je ukrepanje.’’ 

Rudi Medved, magistrski študent UP FTŠ Turistice

Tourism From Zero v številkah
Pridružite se nam, delite svoje ideje, delite svoje navdušenje!

 
Deli svoje ideje
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Avtorske pravice © 2020 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.

ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

 Email Marketing Powered by Mailchimp