Copy
Heritage+ novičnik | december 2021

Po letu dni, izjemnih prigodah, uspešnih projektih, novih spoznanjih in številnih izkušnjah se vam zopet javljamo - in sporočamo: leto 2021 je bilo dobro leto za digitizacijo kulturne dediščine!

Še nobeno leto doslej se o digitalizaciji kulturne dediščine ni toliko govorilo v medijih, na konferencah in strateških dogodkih kot v letošnjem letu.

Zasluga gre seveda predvsem vam, ki ste s svojimi projekti potrjevali potenciale in dokazovali smiselnost slednjega. In kot slišimo s terena - projekti digitalizacije kulturne dediščine so sprožili tudi nove aktivnosti in projekte, nova povezovanja in sodelovanja, ki presegajo digitalne tehnologije ali kulturno dediščino.

Digitalizacija kulturne dediščine je navsezadnje pomemben steber slovenskega načrta za okrevanje in odpornost, pa tudi v načrtih muzejev in zavodov za turizem, ki v COVID-19 časih spoznavajo pomen produkcije digitalnih vsebin.

Še več - izbrani projekti digitalnega inoviranja kulturne dediščine se od sredine decembra predstavljajo v videu (vabljeni k ogledu spodaj) na slovenskem paviljonu na EXPO v Dubaju! Tako smo delček naše bogate nepremične kulturne dediščine ponesli v svet!

Veseli nas, da se zavedanje o pomenu digitalizacije kulturne dediščine krepi in da skupaj skrbimo, da v napredno digitaliziranem svetu (npr. metaverse ) dediščina ne bo pozabljena!
 
Želimo vam čaroben december, mirne in kulture polne praznike!

Srečno!
Zgodbe digitalnega inoviranja

Posavje z digitalno sobo e-Gradovi

Sedem gradov, sedem edinstvenih preteklosti, sedem priložnosti za nepozabna doživetja - RRA Posavje vabi, da pričnete z raziskovanjem v digitalni sobi e-Gradovi Posavja, ki navdušuje s hologrami, VR očali, zasloni in spletno aplikacijo. 

VVV - Vinarstvo in vinogradništvo v Virštanju

Virštanj na destinaciji Podčetrtek je bogatejše za prenovljeno Banovino Virštanj, ki v vinski kleti nudi degustacije lokalnih vin, v nadstropju predstavlja zgodovino, vina in kulinariko območja, na podstrehi pa vabi, da z VR očali doživite trto in vinograd skozi štiri letne čase.

Spoznajte Plečnikove mojstrovine

Mojster Plečnik je s svojimi mojstrovinami zaznamoval Ljubljano - z novima AR aplikacijo in VR izkušnjo lahko zdaj njegova številna (pa tudi neuresničena!) dela spoznate na daljavo. Slednje je še posebej zanimivo za arhitekturo, ki turistom žal ni dostopna.
Vabljeni!

Izolski kanočal za pogled v preteklost

Turistično združenje Izola in Izolana - hiša morja sta bogatejša za videoprojekcijo izolske zgodovine na maketo. V devetih minutah se pred vami odvije več tisočletna zgodba tega nekoč otoškega mesta.

"Prenova in digitalizacija hiše Stare trte" in "Digitalno inoviranje kulturne dediščine" sta prejemnika nagrad za trajnostni kulturni turizem!

Zavod za turizem Maribor kot nosilec doživetja v virtualni resničnosti je prejel prvo nagrado v kategoriji digitalizacija in trajnostni kulturni turizem, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa kot pobudnik serije projektov s področja digitalnega inoviranja kulturne dediščine drugo nagrado.

Čestitamo!

Velika planina - v dolini

Zavod za turizem in šport Kamnik omogoča vsem, ki želijo izvedeti več o Veliki planini, da to storijo že pred vzponom v ta naravni raj. Interaktivni velikoformatni zaslon s kakovostnimi fotografijami in interaktivnimi 3D modeli ter VR prelet nad Veliko planino pričarata bogastvo planine - in vabita na obisk.

Potop k potopljenim vasem

Kjer so bile nekoč vasi, so danes jezera. Kaj se je zgodilo s hišami, šolami, cerkvami? V produktu Zavoda za turizem Šaleške doline odkrivajte neverjetne življenjske zgodbe z animiranimi videoprojekcijami, VR izkušnjo potopa v jezero ter pristnim vodenjem rudarja.
Vabljeni!

Tehnični dosežek zdaj v AR načinu

Izjemna tehnična dosežka iz Idrije - Idrijska kamšt in Rotacijska peč topilnice živega srebra Idrija - sta dobila digitalno rekonstrukcijo, ki jo bo mogoče ogledati v AR načinu (Idrijska kamšt) in kot VR izkušnjo (Rotacijska peč).

Po poti kamna

Kras vabi na kolesarsko doživetje vseh barv Krasa in Brkinov v treh dneh in treh etapah - spoznajte deželo mitov, podzemnih jam, lipicancev, pršuta, terana in kamna s spletno aplikacijo in digitalnimi vsebinami.

Biseri Vipavske doline in Goriške

Projekt Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina vabi k spoznavanju biserov Vipavske doline in Goriške, na odkrivanje skrivnostnih krajev in zgodb s serijo promocijskih videov, 5-zvezdičnih doživetij in spletne aplikacije.

Digitalna Baza 20

Globoko v gozdovih, daleč stran od dolenjskih vasi je v projektu digitizacije svojo digitalno različico dobila tudi Baza 20, kompleks barak, ki je bil glavna baza CK KPS in izvršnega odbora OF.

Gradovi, graščine in stolpi Zelenega krasa

Zeleni kras je poln izjemnih zgodb gradov, stolpov, graščin in izjemnih naravnih pojavov, ki so bodo v projektu RRA Zeleni kras dobile nove digitalne obogatitve - od igrificiranih izkušenj, filmov, do spletnih aplikacij.

V okviru projekta WEAVE mednarodni konzorcij partnerjev, v katerem tehnološki del vodi podjetje Arctur, razvija nova orodja, ki bodo na voljo raziskovalcem in interpretatorjem kulturne dediščine, med drugim tudi orodje za gostovanje in prikazovanje 3D modelov kulturne dediščine.
 
Povejte svojim bližnjim za Heritage+ novičnik

Pregled zadnjih trendov, priložnosti in potencialov na presečišču digitalnih tehnologij in kulturne dediščine.

 
Prijavite se na Heritage+ novičnik
Sledite nam na socialnih omrežjih.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tourism 4.0
Arctur
Imate idejo ali predlog?
Pišite nam!

Če še niste naročeni na novice, se lahko nanje prijavite tukaj.
Avtorske pravice © 2021 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.

ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

 Email Marketing Powered by Mailchimp