Copy
Heritage+ novičnik | November 2022

Po štirih letih od evropskega leta kulturne dediščine (2018), ko so bile na evropski ravni pričete številne strateške in dolgoročno usmerjene aktivnosti, vidimo, kako močan pečat je to leto pustilo. Opažamo lahko, kako želi Evropska unija usmerjati prihodnji razvoj predvsem digitalne dediščine ter skozi številne projekte podpira evropsko razumevanje digitalne kulturne dediščine kot javne dobrine, ki bo tudi vir za razvoj drugih, povezanih sektorjev (turizem, kreativne in kulturne industrije, novi mediji ...).

T.i. skupni evropski podatkovni prostor za kulturno dediščino ("common European data space for cultural heritage") dobro ponazarja to široko razumevanje digitalne kulturne dediščine. Ne govorimo več le o digitizaciji in digitalnih zajemih naše dediščine, temveč o medsebojnem bogatenju zbirk digitalne dediščine (in o uporabi strojnega učenja in umetne inteligence, ki to lahko podpirata), o novih orodjih za razširjanje in aktivno vključevanje javnosti, o ponovni uporabi v drugih sektorjih

V dokumentu, ki smo ga leta 2018 oblikovali ob iniciaciji programa Heritage+ z imenom "Roadmap to Heritage+", se tako pomikamo proti desni - posamične projekte (3D) digitizacije nadgrajujejo povezave med njimi, enotne dostopne točke, novi mediji. S tem so zahtevana nova znanja in veščine, da bomo naše nove vloge kot skrbniki digitalne dediščine sploh do polnosti udejanjili.

Ponosni smo lahko na številne nagrade, ki jih v zadnjih tednih prejemajo vodilne turistične destinacije. Upamo, da ste med njimi tudi vi. Slovenija več kot očitno postaja ena vodilnih držav v digitalno obogatenih turističnih izkušnjah kulturne dediščine - ta angažma moramo nadaljevati, se povezovati in ustvarjati nadaljnji preboj. Prijetno prebiranje novičnika vas želim!

Srečno!
Sveže!

Zaživel je portal www.dikd.si !

Portal Digitalnega inoviranja kulturne dediščine na enem mestu združuje in predstavlja rezultate večletnih aktivnosti slovenskih turističnih destinacij, ki so v svojih projektih digitizirale kulturno dediščino ter jo skozi nove digitalne medije prezentirale v novih turističnih produktih.
Več na www.dikd.si .

Digitalne rešitve za Kozlov rob

Za grad na Kozlovem robu je bil v sodelovanju s Tolminskim muzejem in Občino Tolmin izdelan poskus 3D rekonstrukcije iz začetka 17. stoletja. Razviti sta bili tudi spletna aplikacija in VR izkušnja, v kateri se virtualno podamo skozi zgodbe te markantne utrdbe.
Prizori iz VR izkušnje so vidni tukaj.

Koroška ponosna na železarsko, mitično in grajsko dediščino

RRA Koroška je v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem lansirala vrsto digitalnih rešitev - od mize na dotik za raziskovanje železarske in rudarske dediščine, VR doživetja na temo skladatelja Huga Wolfa, videomapping projekcije v cerkvi sv. Jurija do spletne aplikacije.
 

Vabljeni k ogledu dopolnjenega predstavitvenega videa o izbranih projektih "digitalnega inoviranja kulturne dediščine".

Iskanje potopljenih vasi je 5-zvezdično doživetje

Turistični produkt Skrivnosti potopljenih vasi je strokovna komisija  uvrstila v družino Slovenia Unique doživetij. Produkt temelji na digitalizaciji kulturne dediščine, VR potopu v Velenjsko jezero in vrhunskem kulinaričnem doživetju.
Več o doživetju tukaj.

Šaleška dolina edina s tremi znaki SUE

S potrditvijo produkta Polet v usnjarno Evrope - gosposko po Šoštanju je vodilna destinacija Šaleška dolina postala edina destinacija v Sloveniji, ki se lahko pohvali s tremi znaki Slovenia Unique Experiences. Kar vsi trije črpajo navdih iz lokalne kulturne dediščine. 
Več o doživetju tukaj.

V okviru projekta WEAVE je bil razvit unikaten 3D prikazovalnik velikih 3D modelov, ki s tehnologijo "progressive-loading" omogoča izredno hitro prikazovanje velikih modelov kar v brskalniku. Orodje omogoča tudi osnovna dela s 3D modeli - od meritev razdalj, višin, površin in kotov ter dodajanja anotacij. Poleg tega pa 3D WEAVER omogoča hrambo 3D modelov ter posredovanje in prikaz preko agregatorja na portalu Europeana.
 

5-zvezdično doživetje na gradovih Posavja

Doživetje Sedem veličastnih – Kraljica Posavskih doživetij je strokovna komisija pod okriljem Slovenske turistične organizacije uvrstilo v družino Slovenia Unique Experience doživetij. 
Več o doživetju tukaj.

Mojster Plečnik - SUE in nagrada ECTN

Doživljajsko vodenje Mojster Plečnik je produkt Turizma Ljubljana, ki obiskovalce popelje na potovanje po sledeh Plečnikovi del - po kopnem, vodi in z digitalnimi orodji. Projekt je tudi prejemnik nagrade mednarodnega združenja Evropske mreže za kulturni turizem.
Več o doživetju tukaj.

Napovedujemo

5DCulture za prihodnost digitalne dediščine

Namen novega mednarodnega projekta je definirati nadaljnji razvoj t.i. Data Space for Cultural Heritage. Gre za strateški projekt, ki bo osmislil evropski pristop k ponovni uporabi digitalne dediščine v drugih sferah družbe.
Več o projektu tukaj

CulturalDeTour za podjetja v kulturnem turizmu 

Projekt CulturalDeTour bo ponudil vrsto novih izobraževanj in podpore podjetjem v kulturnem turizmu ter odprl nove priložnosti za mreženje med akterji iz sektorjev kulturne dediščine, turizma in podjetništva.
Več o projektu tukaj

Vabljeni na Zaključno srečanje DEKD in TKD 2022 ter zaključni dogodek Erasmus+ projekta INSITES, ki bo v sredo, 23. novembra 2022, ob 10. uri v Mestnem muzeju Ljubljana na Gosposki ulici 15.

Program srečanja:
- Pozdravni govor: Špela Spanžel, v. d. generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino, Ministrstvo za kulturo
- Pozdravni govor: Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije
- Nataša Gorenc:
Vrednotenje DEKD in TKD 2022
- Milena Antonić:
Deset let Tedna kulturne dediščine
- Pogovor

- Matevž Straus in Hrvoje Ratkajec, Arctur d. o. o.:
Priročnik za razvoj interaktivnih doživetij dediščine, INSITES (Erasmus+)
- Jasna Fakin Bajec, ZRC SAZU:
Priročnik za vključevanje mladih v ohranjanje in interpretacijo dediščine
- Matevž Šlabnik, IDRIJA 2020:
Tečaji za ljubitelje dediščine na portalu Duri
- Pogovor
- Sprejem in pogostitev

- Delavnica, kako razviti interaktivna doživetja dediščine s pomočjo gradiv iz projekta INSITES (Erasmus+) ali Vodstvo po občasni razstavi Plečnik: metropola, kraj, vrt ali stalni razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto 

Prijava udeležbe je obvezna na naslov natasa.gorenc@zvkds.si.Podpora Evropske komisije ne pomeni strinjanja ali podpore vsebine dogodka. Vsebina dogodka odraža izključno mnenja avtorjev. Komisija ni odgovorna za uporabo informacij na tem dogodku v kakršnikoli obliki. 2020-1-UK01-KA202-079060
 
Povejte svojim bližnjim za Heritage+ novičnik

Pregled zadnjih trendov, priložnosti in potencialov na presečišču digitalnih tehnologij in kulturne dediščine.

 
Prijavite se na Heritage+ novičnik
Sledite nam na socialnih omrežjih.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tourism 4.0
Arctur
Imate idejo ali predlog?
Pišite nam!

Če še niste naročeni na novice, se lahko nanje prijavite tukaj.
Avtorske pravice © 2022 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.

ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

 Email Marketing Powered by Mailchimp