Copy
Heritage+ novičnik | avgust 2019

Več kot 30.000 zaščitenih enot kulturne dediščine in spomenikov lokalnega in nacionalnega pomena imamo v Sloveniji. To je dokaz naše kulturne pestrosti, bogate zgodovine ter uspešnega prepoznavanja vrednot kulturne dediščine na institucionalni ravni. Hkrati pa je v luči 3000 propadlih/izginulih enot v zadnjih 5. letih tudi pomnik, da je v to isto kulturno dediščino potrebno vlagati, jo razvijati ter njeno (družbeno, kulturno, pa tudi ekonomsko) vrednost ohranjati.

Poleg vzdrževanja, obnov, vnašanja (novih) programov in namembnosti lahko rešitve najdemo tudi v digitalizaciji: od bolj atraktivnih in širši publiki razumljivih predstavitev, novih orodij za raziskovanje in načrtovanje prenov do novih poslovnih modelov, ki odpirajo možnosti za nove vire prihodkov.

Da dosežemo povezljivost in primerljivost projektov in rezultatov, je seveda pomembno, da se držimo enotnih ali kompatibilnih tehničnih smernic. To nam navsezadnje omogoča nadaljnje povezovanje digitalnih zgodb in kreacijo novih izobraževalno-turističnih produktov.

Vabljeni k prebiranju novičnika ter prijeten preostanek poletnih dni - upamo, da v družbi kulturne dediščine.

Srečno!
Iz sveta

Kulturna dediščina potrebuje investicije

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je v pobudi predsedniku vlade RS, SVRK in ministrstvoma za kulturo ter gospodarski razvoj in tehnologijo, predlagalo, da se v razvojne dokumente izvajanja kohezijske politike 2021-2027 umestita tudi celostnega ukrepa varstva in razvoja kulturne dediščine.
Preberite besedilo pobude.

Z Julie Aldridge o poslovnih pristopih za muzeje

Na brezplačnem predavanju in delavnici, katerima bodo sledila individualna svetovanja (po predhodni prijavi), bo strokovnjakinja za poslovno načrtovanje, trženjsko strategijo in organizacijski razvoj predavala o novih poslovnih pristopih za muzeje.
Preberite napovednik.

Slovenke s 3D skeniranjem 'stećkov' do novih spoznanj o srednjeveški kulturi

Skeniranje kamnitih srednjeveških nagrobnih spomenikov v Bosni in Herzegovini je ekipo, v kateri sodelujejo tudi raziskovalke Parka Škocjanske jame in Pokrajinskega muzej Koper, pripeljajo do odkritja napisov v kamnu, ki prostemu očesu niso bila vidna.
Preberite novico.

Naše novice

Predstavitveni video o gradu Rihemberk z uporabo 3D simulacij
 

V okviru prizadevanj za oživitev gradu Rihemberk nad Branikom je Mestna občina Nova Gorica pripravila predstavitveni video, za katerega so bile uporabljene različne tehnologije - od posnetkov z brezpilotnimi letalniki, 3D skeniranj in modeliranja do integracije digitalnih simulacij v igrani film. Produkcijo videa je izvedlo podjetje Arctur, grad pa je v videu oživila skupina Svitar, ki kot novi stanovalec gradu vabi na obisk.

O Heritage+ in HeritageLab-u na Poznan Summit-u na Poljskem 

V okviru Poznan Summita na Poljskem, kjer je razprava tekla o ključnih izzivih držav Zahodnega Balkana, smo na vzporednem Civil Society Forumu v družbi socialnih inovatorjev iz regije predstavili potencial (digitalizacije) kulturne dediščine za nove razvojne zgodbe.
Več o srečanju.

Objavili smo tehnične smernice za digitizacijo kulturne dediščine

Smernice želijo vsem akterjem, ki sodelujejo v procesih digitizacije – dediščinskim institucijam, lokalnim in državnim oblastem, drugim javnim službam ter tehnološkim podjetjem, ponuditi tehnični okvir za načrtovanje in izvajanje digitizacije kulturne dediščine.
Prenesi smernice.Iščemo dobre prakse!

Ste za predstavitev kulturne dediščine na inovativen način uporabili digitalne tehnologije? Imate tehnološko rešitev, ki bi vrednote kulturne dediščine posredovala na privlačen in ciljni javnosti razumljiv način?

Iščemo dobre prakse, ki bodo zbrane v popisu dobrih praks ter predstavljene na javnih dogodkih na temo digitalizacije kulturne dediščine.

Pišite nam.
Povejte svojim sodelavcem
za Heritage+ novičnik


Pregled zadnjih trendov, priložnosti in potencialov na presečišču digitalnih tehnologij in kulturne dediščine.

 
Prijavi se na Heritage+ novičnik
Sledite nam na socialnih omrežjih.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tourism 4.0
Arctur
Imate idejo ali predlog?
Pišite nam!

Če še niste naročeni na novice, se lahko nanje prijavite tukaj.
Avtorske pravice © 2018 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.


This email was sent to <<Elektronski naslov>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp