Copy
View this email in your browser
Sončni žarki pojenjajo. V naravi je sedaj čas obiranja in pobiranja pridelkov - za tiste, ki so zadnje mesece pridno delali … in imeli srečo, da ni bilo kakih škodljivih dejavnikov. 

Z veseljem ugotavljamo, da je znotraj Partnerstva za turizem 4.0, ki sedaj združuje že več kot 100 podpisnikov deklaracije, bilo zelo uspešno poletje. Poleg tekočih in novih projektov smo zelo ponosni na novo spletno stran, kjer bomo še lažje predstavljali informacije za vse deležnike. Medtem ko se zanimanje za našo iniciativo širi tudi čez meje naše države, ugotavljamo kako edinstvena je naša Slovenija. Na tako majhnem ozemlju nam nudi raznolikost za raziskovanje najrazličnejših izzivov. Pomagajte nam tudi vi pri tem raziskovanju z vašimi idejami in vprašanji

Če še niste, pridružite se partnerstvu in aktivnostim pri iskanju rešitev na te izzive, ter soustvarjanju turizma in prihodnosti, v kateri si bi vsak od nas želel živeti.
Novim izzivom naproti

Hvaležni smo za ponovno izkazano zaupanje. Nov konzorcij, sestavljen iz vrste članov Partnerstva za turizem 4.0, je prejel sofinanciranje za projekt Demo pilot Turizem 4.0 (skupna vrednost 10,7 milijona evrov) s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Konzorcij tehnoloških podjetij, najuspešnejših podjetij v turizmu ter Turistično gostinske zbornice Slovenije, vodi podjetje Arctur, ki bo skupaj s 13. partnerji so-ustvarjalo inovativne rešitve za turizem prihodnosti in prvi T4.0 Living Lab Slovenia.

Naši partnerji so uspešni tudi pri pridobivanju sredstev v tujini. Fakulteta za turistične študije - Turistica je pridobila sofinanciranje za projekt Obzorje 2020 imenovan SMARTDEST, ki se spoprijema z družbenim izzivom socialne izključenosti in trajnosti v evropskih mestih z razvojem spletnih platform za oddajanje nepremičnin ter hkrati poskuša prispevati k strategijam mestnih politik. Prav tako je odobren EU projekt Tourism 4.0 for the Black Sea, kjer Arctur vodi konzorcij s partnerji iz Gruzije, Ukrajine, Romunije in Grčije. Namen projekta je testiranje tehnoloških rešitev Turizem 4.0 na območju Črnega morja. Poleg tega se številni drugi partneji udejstvujejo na različnih projektih, ki so usklajeni z vizijo turizma 4.0.

Fakulteta za turizem, Univerza v Mariboru je vodilni partner pri projektu TUR-KOM, katerega cilj je predpostaviti kompetence, ki jih bodo zaposleni potrebovali in pripraviti predloge sprememb izobraževalnih programov za poklice prihodnosti v turizmu.

Fakulteta za računalništvo in informatiko je v okviru študentskega projekta Kultura.Info razvila spletno in mobilno aplikacijo za pregled kulturnih dogodkov Imago Sloveniae, ki omogoča interaktiven pregled izvajalcev in aktualnih dogodkov s prikazom lokacij na zemljevidu ter brskanje po arhivu.

TRP projekt Okolju prijazno vedenje v turizmu vodi Ljubica Cvelbar Knezević, Ekonomska fakulteta, v sodelovanju z Bettino Grün, Univerza Johannes Keppler,  Emilom Juvanom, Turistica in Saro Dolničar, Univerza Queensland.

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko s pomočjo algoritmov klasificirajo kulturno dediščino. Ajda Pretnar v okviru svoje doktorske disertacije klasifikacijo izvaja na primeru slovenskih kozolcev na podlagi analize slik in podatkovnega rudarjenja.

Pri nastajanju Smernic za management turističnih destinacij na osnovi modelov nosilnih zmogljivosti in turističnih tokov sodelujejo Ljubica Cvelbar Knežević, EF, Damjan Vavpotič, FRI in Katarina Polajnar Horvat, ZRC SAZU.
Študenti Fakultete za računalništvo in informatiko so v okviru projekta TraPri razvili prototipa mobilne aplikacije ter sistema za upravljanje s podatki, ki omogočata učinkovito in atraktivno posredovanje informacij s pomočjo računalniškega vida in obogatene resničnosti.
Heritage+ vizijaSlovenija si je postavila vizijo, da postane vodilna v Evropi na področju digitalno obogatenih turističnih izkustev kulturne dediščine. Gre za unikatna turistična izkustva, s katerimi bogato kulturno dediščino obiskovalcem predstavimo s pomočjo naprednih tehnologij, kot so obogatena in virtualna resničnost, hologrami, mobilne aplikacije ... Na informativnem dnevu za vodilne turistične destinacije, ki je v soorganizaciji Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenske turistične organizacije potekal 29. avgusta v Ljubljani, sta veliko zanimanja požela kotiček takšnih doživetij Heritage+ Demo Corner ter Tehnične smernice za digitizacijo kulturne dediščine. Slednje naročnikom in izvajalcem digitizacije pomagajo pri definiranju osnovnih tehničnih standardov ter zagotavljajo kakovost digitalnih gradiv. Gradimo tudi mrežo strokovnjakov in ustvarjalcev takih rešitev za izmenjavo znanj in izkušenj. Če imate vprašanja ali bi radi dobili navdih za to področje, se lahko obrnete na nas.

Trud in vizija Partnerstva za turizem 4.0 sta cenjena tako v tujini kot doma. Arctur je prejel srebrno priznanje Severno Primorske gospodarske zbornice za inovacijo za svoje aktivnosti na področju dediščine. To daje programu Heritage+ še večji zagon za nove podvige in premikanje meja inovativnosti slovenskega turizma. Z veseljem tudi ugotavljamo, da na tej poti nismo sami in v Sloveniji že obstaja nekaj dobrih praks. Primere iz Murske Sobote, Celja in Laškega, Rogle, Rihemberka ter Pirana bomo predstavili v videu o uporabi tehnologije za bolj atraktivno predstavitev kulturne dediščine, ki je že v produkciji. 

Urška Starc-Peceny in Tomi Ilijaš sta na forumu See Portugal s predstavniki turističnega in javnega sektorja govorila o pomenu pametnega turizma v Evropi. Poleg tega sta nastopila na konferenci Lion-app v Trentu. 

Matevž Straus, vodja projekta Heritage+, je mladinskim delavcem na Evropski akademiji mladinskega dela predstavil svoj pogled na inovacije in poudaril potencial in pomen dediščine za prihodnost mladinskega dela. Več v intervjuju

Komisija za Evropo Svetovne turistične organizacije nas je povabila na delavnico o inovacijah in partnerstvih, kjer smo zbrane navdušili z vizijo in cilji raziskovalno-razvojnih projektov Turizem 4.0. Več
Fakulteta za turizem sodeluje pri izvajanju strateškega načrtovanja razvoja podeželskih destinacij. S kolektivnimi blagovnimi znamkami se  gradi celovito in certificirano ponudbo, kot so Okusi Rogle, Bohinjsko, Dobrote Dolenjske, Srce Slovenije in Jeruzalem Slovenija.
Hrvoje Ratkajec je na srečanju v okviru Slovenske poslovne misije v Rusiji številnim ruskim gospodarskim organizacijam predstavil možnosti digitalizacije njihovega poslovanja in inovativen pristop k razvoju Turizem 4.0 rešitev. Več

Vizijo razvoja bolj trajnostnega turizma s pomočjo inovativnih rešitev iniciative Turizem 4.0 širimo tako strokovni javnosti na mednarodnih konferencah Living bits and things in Bled eConference, kot tudi splošni javnost na oddaji Dobro jutro. Poglejte oddajo (od 18:20 min)

Matevž Straus je bil povabljen na Poznan Summit, ki nastaja v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Poljske, da predstavi program Heritage+ in inovacije, ki nastajajo v njegovem okviru. Več

Naši raziskovalci pogosto objavljajo. Zadnjo objavo najdete v tuji strokovni reviji Destination Health. O Slovencih z iniciativo, ki lahko postane evropski odgovor na prihodnost turizma, pa tokrat pišejo tudi Finance.

Sodelovanje je nujno za trajnostni razvoj turističnih destinacij, so poudarili na ustanovni seji komisije za turizem Skupnosti občin Slovenije. Komisija bo še naprej spremljala nadaljnji proces ustanavljanja pokrajin in se vanj vključevala s strokovnega vidika. Več
Aliansa inovatorjev in raziskovalcev inovativnosti v turizmu in hotelirstvu je v Innsbrucku organizirala mednarodno "road-trip" konferenco AIRTH 2019, kjer je barve iniciative Turizma 4.0 zastopal Dejan Križaj
Ponovno smo se udeležili mednarodnega srečanju Bridge for Cities 4.0 na Dunaju na sedežu UNIDO Organizacije združenih narodov in turističnega panela Strateškega foruma Bled, kjer je našo vizijo na okrogli mizi delila državna sekretarka  Eva Štravs Podlogar. Poglejte posnetek panela
Urška Starc Peceny in Matevž Straus sta skupaj z drugimi strokovnjaki na 5. dobrodelni konferenci Rotary kluba Ljubljana Center in Logatec ugotavljala, kako digitalizacija vodi v ustvarjalnost in inovacije ter spodbuja nove poslovne modele. Več
September je bil res pester. Ideja o modelu za trajnostni razvoj turizma je bila najprej predstavljena na 15. TOURMIS mednarodnemu seminarju posvečenemu inovacijami in načrtovanju v turizmu organiziranem s strani ECM - European Cities Marketing, European Travel Commission (ETC) in Modul University Vienna, kjer so bili tudi predstavniki mesta Ljubljana in Slovenske turistične organizacije. Prejšnji teden pa se je zaključil s predstavitvijo na EUSAIR konferenci na temo ohranjanja okolja za turizem v okviru EU strategije za Jadransko in Jonsko morje.
Na njej so od članov Partnerstva za Turizem 4.0 sodelovali predstavniki podjetja Arctur, MGRT-ja, TGZS-ja, ter STO in nekaj destinacij. Govora je bilo o pomenu aktivne vloge lokalne skupnosti pri razvoju trajnostnega turizma in orodjih za digitalizacijo kulturne dediščine. Več
Huture Summit je zaradi tehničnih in organizacijskih razlogov prestavljen na 2020. Še naprej vas bomo obveščali o mednarodnem srečanju, kjer bodo soustvarjali strokovnjaki, tehnologi, akademiki, kreativci, politiki in uspešni podjetniki ter odločevalci, ki želijo s skupnimi močmi doprinesti svoj košček k bolj trajnostni prihodnosti. Sledite Huture Summit novicam na Facebook-u, LinkedIn-u in Twitter-ju!
Model za trajnostni razvoj turizma

Znotraj največjega raziskovalno-razvojnega projekt TRL 3-6 Turizem 4.0 s področja turizma v zgodovini Slovenije ugotavljamo, kaj so potrebe posameznih deležnikov turističnega ekosistema. Na osnovi empiričnega raziskovanja se razvija različna orodja sodelovalne platforma Turizem 4.0. Orodje, ki odgovarja na potrebo občin in destinacij po instrumentu za strateško načrtovanje razvoja trajnostnega turizma v lastnem okolju, razvija raziskovalna skupina znotraj podjetja Arctur skupaj z različnimi strokovnjaki. Model za trajnostni razvoj turizma v občini ali destinaciji je imenovan Tourism Impact Model (TIM) in je namenjen ocenjevanju učinka turizma na različne družbene aspekte (okolje, ekonomija, kultura, zdravje, izobraževanje ipd.) posamezne občine ali destinacije, saj se te med seboj večkrat precej razlikujejo. Trenutno poteka testiranje modela v prvih občinah po Sloveniji. Če se tem aktivnostim želi pridružiti tudi vaša občina ali destinacija, nas kontaktirajte preko elektronske pošteTIM občinam omogoča:
  1. Strateško načrtovanje razvoja turizma, vključno s priporočili in smernicami za srednje in dolgoročni razvoj.
  2. Vzpostavitev merilnega sistema, ki omogoča odločanje na osnovi resničnih podatkov, vključno z opozorili in odzivi v realnem času.
  3. Možnost napovedovanja in vplivanja na turistične tokove.
Mednarodna konferenca Encuentros
Fakulteta za turistične študije - Turistica organizira 7. mednarodno konferenco Encuentros na temo trajnostnih turističnih destinacij in podjetij, in sicer 23. oktobra 2019 v Portorožu. Izkušnje in poglede na okolju prijazno poslovanje v turizmu in pozitivne učinke takšnega poslovanja na imidž, stroške in povpraševanje, bodo delili Sara Dolnicar, Univerza Queensland, Xavier Font, Univerza Surrey, ter številni turistični ponudniki. Do 10. oktobra so še možne prijave za aktivno udeležbo. Rok za oddajo prispevkov in registracijo na delavnice je 15. oktober. Na konferenci pa so seveda dobrodošli vsi udeleženci, ki jih zanima trajnostni turizem. Pohitite s prijavami!
Registrirajte se
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Avtorske pravice © 2018 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.


This email was sent to <<Elektronski naslov>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp