Copy

Partnerstvo za Turizem 4.0

Kljub vročemu poletju naša ekipa ni mirovala. Zaradi vedno večjega števila podpornikov iniciative in želje po skupnem soustvarjanju prihodnosti turizma, smo zasnovali Partnerstvo za Turizem 4.0. Vabimo vse željne sodelovanja, da se nam pridružite. Četudi niste zastopnik organizacije lahko prihodnost turizma z nami soustvarjate preko svojih predlogov in idej, ki jih morda že razvijte. Želimo si združiti vse kreativne in inovativne duše na področju turizma in skupaj poskrbeti za čim več uspešnih zgodb na preseku tehnologije in turizma. Veseli bomo vseh vaših predlogov

Na tem mestu naj omenimo prve podpisnike deklaracije, in sicer med njimi najprej vse partnerje konzorcija raziskovalnega projekta Turizem 4.0: Fakulteta za turistične študije - Turistica, Univerza na Primorskem, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani in Fakulteta za turizem, Univerza v Mariboru. Pridružilo se jim je že Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije, Mestna občina Koper, LTO Rogla-Zreče, ter vrsta turističnih podnudnikov, tehnoloških podjetij, itn. Skratka naša skupnost raste in upamo, da se nam pridružite tudi vi!

Pridružite se Partnerstvu za Turizem 4.0
Utrinki s panela posvečenega Turizmu 4.0 na 31. eKonferenci na Bledu
Kako pomembno je sodelovanje in povezovanje, smo skupaj ugotavljali že v mesecu juniju v okviru 31. mednarodne eKonference na Bledu, kjer so se v diskusiji na temo perečih problemov in prihodnosti turizma zbrali različni predstavniki turističnih združenj in organizacij, ponudniki turističnih storitev, predstavniki države in občin ter akademske sfere, kot tudi zainteresirana javnost. Pripravili smo utrinke s srečanja.

Nastop na Evropskem forumu Alpbach


Pred kratkim smo svojo iniciativo predstavili tudi na Evropskem forumu Alpbach, ki že več kot 70 let združuje ljudi, ki spremembam nočejo le slediti, ampak jih soustvarjajo. Danes je to eden od glavnih evropskih dogodkov, ki vsako leto konec poletja zbere vodilne strokovnjake in veljake iz sveta gospodarstva, politike, kulture in civilne družbe, in to kar 5000 ljudi iz 90 držav. Prav raznolikost udeležencev foruma je prispevala k burnosti diskusije na delavnici posvečeni Turizmu 4.0, kjer je bilo med drugim govora o zelenih kripto-žetonih za spodbujanje pozitivnega učinka. Take in podobne teme so bile srž diskusij z izbranimi mladimi umi v času tehnološkega simpozija in bodo služile pri nadaljnjem oblikovanju konceptov prihodnosti turizma, ki jih razvijamo. Iniciativa Turizem 4.0 je bila predstavljena na več dogodkih v sodelovanju s Klubom Alpbach Senza Confini, enim najstarejših klubov, ki podeljuje štipendije za udeležbo na tem interdisciplinarnem forumu.
Poleg tega sta se Tomi Ilijaš in dr. Urška Starc-Peceny srečala tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem, ki je ob srečanju izrazil podporo projektu Turizem 4.0 in poudaril, da je to priložnost za Slovenijo, ki je ne smemo zamuditi. Več 

Nova doba turizma v Sloveniji

Prvič v zgodovini Slovenije turistična panoga dobiva svojo vlogo tudi na raziskovalno-razvojni ravni. Konec junija je prišla razveseljiva novica, da je bil ravno Turizem 4.0 izbran na razpisu in tako se je s septembrom pričel raziskovalni projekt Turizem 4.0 v skupni vrednosti 2,3 milijona evrov (1,6 milijona evrov sofinanciranih sredstev). Podjetje Arctur ter vodilni slovenski strokovnjaki na področju turizma in visokih tehnologij treh slovenskih univerz bodo v njem strnili znanje in definirali osnove, ter izvedli raziskave, ki bodo podlaga za razvoj osnovnih IKT orodij in ekosistema. Ta bo omogočal nov način sodelovanja med ključnimi deležniki v turizmu, ter posledično nove poslovne modele. Več

Strateški forum Bled

Počaščeni smo, da nas je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo povabilo, da kot osrednji nagovor predstavimo našo vizijo o prihodnosti turizma. O uporabi tehnologije v turizmu sta predavala Tomi Ilijaš in dr. Urška Starc-Peceny v svojem nagovoru na panelu posvečenem turizmu na Strateškem forumu Bled. 

 
Sodelovali smo tudi na forumu za mlade Young BSF, kjer je iniciativo turizma 4.0 predstavil Simon Mokorel v okviru okrogle mize z naslovom 'Zakaj so pametne skupnosti gonilna sila trajnosti?'.  Več

Demonstracijski piloti

Podjetje Arctur, vodilni partner pri prej omenjenem raziskovalnem projektu Turizem 4.0 in Turistično gostinska zbornica Slovenije, ki je nosilka strateško razvojno inovacijskega partnerstva trajnostni turizem (SRIPT), sta združila moči za sestavo novega konzorcija. Pripravlja se skupna prijava na razpis “DEMO Piloti II 2018”, ki ga je objavilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. V okviru le-tega bodo turistični ponudniki in visoko tehnološka podjetja soustvarjali nacionalni projekt, s katerim bodo koncepte, razvite v raziskovalnem projektu Turizem 4.0 dodelali v procesne rešitve in produkte, ki bodo bistveno izboljšali uporabniško izkušnjo turista, izboljšali poslovne procese turističnih podjetij in okrepili sodelovanje med lokalno skupnostjo, prebivalci in drugimi deležniki v turizmu.

Združevanje moči turističnih destinacij

Ekipa Partnerstva Turizem 4.0 je dnevno na terenu po Sloveniji in v stiku tako z občinami kot destinacijami, ki si želijo spreminjati stvari v pravo smer. Na tem mestu naj omenimo tudi tesno sodelovanje s Skupnostjo občin Slovenije, ki je tako podpisnik deklaracije, kot podpornik raziskovalnega projekta Turizem 4.0. Kar nekaj se vas je obrnilo na nas s potrebo po podpori pri snovanju aktivnosti, ki so sofinancirane v sklopu razvoja in promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji.

Vabimo vse, ki vas na tej ravni zanima združevanje moči skupaj z drugimi destinacijami in iskanje optimalnih rešitev v duhu standradov in zahtev, ki jih prinaša turizem 4.0, da nas kontaktirate.
Dogaja se še vrsta drugih aktivnosti, o katerih vas bomo sproti obveščali. V času, ko se poletje preveša v jesen, črpamo energijo in navdih iz barv, s katerimi nas obdaruje narava. Upamo, da te barve in naše novice ter aktivnosti navdihujejo tudi vas. Želimo vam pisano jesen in bomo veseli, če nas boste na naši poti spremljali na naših družabnih omrežjih. Skupaj z vami si želimo ustvarjati prihodnost turizma!

Ekipa Partnerstva za Turizem 4.0

Avtorske pravice © 2018 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.

 


This email was sent to <<Elektronski naslov>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp