Copy
View this email in your browser
V času, ko se izredna situacija, povezana s pandemijo, nadaljuje, postaja vedno bolj jasno, da vrnitve v čas “kot je bilo” ne bo. V resnici smo že del nove realnosti, v kateri imate priložnost, da postanete inovativni in prilagodljivi tako, da izberete spremembe v svoj prid. V duhu Turizma 4.0 želimo navdihovati in vam pomagati najti takšne priložnosti. Zato naš pomladanski novičnik namenjamo tematiki, ki je marsikdo do sedaj še ni povezoval s turizmom.

Pametna mesta in skupnosti

Smart cities oz. pametna mesta, vasi ali regije so pojmi, ki so v svetu že desetletja del strateškega razvoja. Zelo dolgo so bili večinoma povezani s senzoriko in manj jasno opredelitvijo konkretnih pozitivnih učinkov. K sreči se to sedaj spreminja, saj se v središče vedno bolj postavljajo aktivnosti, ki pomagajo dvigovati raven kvalitete življenja prebivalcev, torej lokalne skupnosti.

Turizem lahko ravno v začetnih fazah takega razvoja odigra zelo pomembno vlogo v določeni občini ali mestu. Kot povezovalec vseh sektorjev in aspektov življenja, je področje, kjer se s pametnim in učinkovitim merjenjem, zbiranjem in upravljanjem s podatki meritev, doseže največji pozitiven učinek za določeno okolje. Odlična priložnost za občine in njene prebivalce v Sloveniji je razpis Pametna mesta in skupnosti, Ministrstva za Javno upravo RS, kjer lahko turizem odigra pomembno povezovalno vlogo.

Glede na znanja in izkušnje, ki so na razpolago, ni razloga, da občine ne bi izkoristile dane razvojne priložnosti. Zavedamo se, da so tematike za marsikoga res povsem nove, a se rešitev ponuja znotraj Partnerstva T 4.0, ki jo sestavlja interdisciplinarna skupina partnerjev: Univerza v Ljubljani (FRI), Univerza na Primorskem (Turistica), Univerza v Mariboru (FZT) in več podjetij. Ti vas bodo vodili skozi celoten proces samega razumevanja področja digitalizacije in vsebinske prijave na razpis ter vas aktivno spremljali tudi pri kasnejšem izvajanju aktivnosti.

Turizem kot vezna nit

Spremljanje količin odpadkov, turističnih tokov, mobilnih tokov (transport), prevencija pred naravnimi, zdravstvenimi, idr. nesrečami – najrazličnejše potrebe iz okolja se lahko ravno preko turizma združi z vzpostavitvijo demonstracijskega okolja - (med)občinsko povezovalno platformo za vse deležnike v turizmu, ki temelji na tehnologijah Industrije 4.0. Katerekoli rešitve že, v okviru tega razpisa je pomembno, da so to inovacije, nove na slovenskem trgu in prinašajo opazen razvoj za konzorcij občin, ki uporabljajo najnaprednejše tehnologije in odgovarjajo vrsti drugih zahtev razpisa.

Eksperti Turizma 4.0 so v znanstveni članek »Open Data and Quantitative Techniques in Anthropology of Road Traffic« vključili tudi študijo primera turističnih tokov - T4.0 FLOWS (produkt T4.0). Izbrali so prometno os na relaciji Rogla-Zreče. Rezultati so grafično prikazani spodaj, in sicer je cestišče pričakovano najbolj obremenjeno v času smučarske sezone, v mesecu februarju, in sicer zaradi jutranjih prihodov na smučišče okoli 8. ure zjutraj, ko je bilo izmerjenih preko 200 vozil,  in odhoda upoštevajoč uporabo poldnevne (ob 13. uri) oz. celodnevne (med 16. in 17. uro) smučarske vozovnice (Pretnar et al., 2021).
Uporabna vrednost produkta T4.0 FLOWS je boljše razumevanje sezonskosti turizma, vpliva na promet (konice), vpliv vremena/počitnic/ostalih dogodkov in prireditev na turizem, z uporabo tudi na področjih izven turizma (predikcije naravnih nesreč, ipd.). Analiza je dobrodošla podpora lokalnim deležnikom pri načrtovanju marketinških aktivnostih, porabi resursov, ipd.


Verjamemo, da se lahko vse skupaj sliši zapleteno. V ponos skupini partnerjev Turizem 4.0 govori dejstvo, da smo v zadnjih letih na področju turizma s slovenskim znanjem dosegli razvoj številnih rešitev, ki imajo pozitiven vpliv tudi na ostale sektorje. Te rešitve lahko kot celota predstavljajo samostojen tematski okvir aktivnosti posamezne občine ali na ravni celotnega konzorcija, lahko so v celoti ali deloma (posamezna rešitev) vključene kot manjši del že postavljenega tematskega okvirja in predstavljajo prebojni del prijave na projekt. Pomislite samo na večkrat nagrajeni TIM, rešitev za usmerjanje turističnih tokov ali pa koncepte kot so Smart Camper Stop, ki je odličen odziv na jasen post-Covid trend v turizmu in priprava na številne avtodome, ki so v času pandemije že preplavili našo državo. Nadejamo pa se, da se bo ta trend nadaljeval ter pametno (SMART) in trajnostno razvijal tudi v prihodnje.
Slovenija je ena izmed skoraj 200 držav, ki se bo jeseni predstavila na prestižni svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju. Ponosni smo, da tudi slovenski turizem in njegov raziskovalno razvojni duh igrata pomembno vlogo. V okviru pre-Expo Talks v sklopu Travel & Connectivity je bil predstavljen Turizem 4.0 ter inovativna digitalna orodja in rešitve, ki pomagajo ljudem v spremenjenih razmerah bolje razumeti potenciale in priložnosti za sooblikovanje turizma prihodnosti.
22. in 23. januarja je potekala Informativa, največji slovenski dogodek na področju izobraževanja in zaposlovanja mladih. Dr. Urška Starc Peceny je v sodelovanju s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru predstavila projekt Turizem 4.0 TRL 3-6 in spodbudila mlade k izbiri študija turizma. Več
V projektu INSITES, financiranem v okviru programa Erasmus+, se pripravljajo učna gradiva, izobraževalne vsebine in spletni seminarji, ki bodo namenjeni izobraževanju skrbnikov kulturne dediščine pri razvoju lastnih rešitev. Znanje, ki je nastalo v Sloveniji v okviru DIKD aktivnosti, se bo tako širilo po Evropi.
Evropska komisija je prepoznala projekt Tourism for the Black Sea kot primer dobre prakse na področju povezovanja turizma in novih tehnologij s ciljem sprejemanja strateških podatkovnih odločitev in učinkovitejših ukrepov politike. Partnerji v okviru projekta testirajo uporabo digitalnega orodja za merjenje učinka v turizmu – TIM na 6 destinacijah ob Črnem morju. Več
Z uporabo naprednih tehnologij je kulturna dediščina predstavljena na edinstven način. V času pandemije se je izkazala za enega ključnih ukrepov pri okrevanju turizma, saj omogoča ohranjati doživljajske izkušnje. V oddaji Na Lepše (12: 07-18: 05 min) je bil predstavljen program Heritage+ in digitalizacija kulturne dediščine v Sloveniji. Vabljeni k ogledu oddaje.
Grad Prem na destinaciji Zeleni kras je bil predstavljen v obliki 3D modela, ki je nastal s tehnologijo fotogrametrije, izdelan iz več kot 8.000 fotografij in 15 milijonov poligonov. Grad je bil zgrajen konec 12. oz. začetek 13. stoletja. Skozi leta se je, zaradi različnih lastnikov glede na potrebe in okus dobe, prenavljal, ob tem pa je njegova srednjeveška zasnova ostala enaka.
Fakulteta za turistične študije – Turistica je dopolnila 25 let delovanja na področju raziskovanja, razvoja in izobraževanja v turizmu. Ob tej priložnosti je organizirana serija dogodkov, poimenovana 5X5 Turistica. Na prvi okrogli mizi, posvečeni področju trajnostnega razvoja destinacij, je bil kot eno izmed orodij T4.0 predstavljen tudi TIM. Več
Ekipa LocalsFromZero je bila v mesecu januarju letos izbrana v finale tekmovanja ENTER21. Pogovor o samem tekmovanju in o načrtih za nadaljnje aktivnosti je potekal pod okriljem Global Ecotourism Network in #LocalsFromZero, dostopno na povezavi.
Pod uredniškim okriljem dr. Tanje L. Štuhec je izšla monografija Podeželje in razvoj gastronomije v Sloveniji: Teritorialne kolektivne blagovne znamke po modelu 'Izvorno slovensko' v letu 2020. V njej je predstavljenih 12 kolektivnih blagovnih znamk z namenom razvoja slovenskega podeželja ter gradnje gastronomskega turizma. Več
Združenje evropskih mestnih turističnih in kongresnih uradov ter marketinških organizacij European Cities Marketing (ECM) je na letni generalni skupščini, ki je letos potekala preko spleta, za svojo predsednico vnovič izvolilo mag. Petro Stušek, direktorico Turizma Ljubljana. Čestitamo! Več
V sredo, 24. marca, se bo ob 11. uri odvil online dogodek Digitalni (s)prehodi – prakse digitalizacije kulturne dediščine, organiziran v okviru projekta SACHE. Matevž Straus bo predstavil program Heritage+ in skupaj z drugimi sogovorniki odkrival priložnosti digitalizacije kulturne dediščine. Vabljeni, da se dogodku pridružite s prijavo tukaj.

#TourismFromZero iniciativa ponuja številne ideje in nasvete kako karseda najbolje zagnati turizem po pandemiji. Izpostavljene tri ideje sodijo na področje tehnoloških rešitev, s katerimi bomo skupaj zgradili boljši turizem. Podrobnosti o svežih, inovativnih idejah se nahajajo na spletni strani iniciative.

Podcast From Zero

Pogovori z zanimivimi turističnimi akterji, ki delijo svoje turistične izkušnje o tem, kako uspešno premikajo turizem "from zero to hero".

Zadnjih 5 epizod:
  • ENG - #021 - dr. GUNNAR ÞÓR JÓHANNESSON, professor - University of Iceland, Reykjavik, Iceland
  • SLO - #020 - MARJANA GRČMAN, travel journalist - Radio-Television Slovenia - TV show ''Na lepše''
  • SLO - #019 - JANEZ JANKO KODILA, entrepreneur - Šunkarna in gourmet Kodila, Markišavci, Slovenia
  • ENG - #018 - dr. FLORIAN ZACH, assistant professor - Virginia Tech University, Virginia, USA
  • SLO - #017 - HELGA LUKAČ, project manager - Expano, Murska Sobota, Slovenia
Prisluhnite podcastom
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Avtorske pravice © 2021 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.

ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

 Email Marketing Powered by Mailchimp