Copy
View this email in your browser

Zimski novičnik

Ponovno se končuje še eno posebno leto. Panoga turizem je postopoma zagnala svoj ustroj. Ampak svet se je spremenil. Ponoven zagon turizma predstavlja priložnost za razvoj trajnostnega, zdravega in odgovornega turizma. To pa mora temeljiti na zmanjševanju negativnih učinkov na podnebje in ustvarjanju sinergij v celotnem turističnem ekosistemu z merjenjem učinkov na vseh področjih življenja z upoštevanjem razvojnih trajnostnih ciljev, ki so jih postavili Združeni narodi s ciljem boljšega upravljanja turizma in sprejemanju dobrih odločitev. V letu 2021 so takšen korak sprejele kar 3 slovenske turistične destinacije, Jeruzalem – Ormož z Občinami Sveti Tomaž, Ormož in Središče ob Dravi, Ajdovščina in Postojna, ki so uspešno izvedle oceno z Modelom učinka turizma (TIM) ter pridobile objektivno sliko vpliva turizma na lokalno okolje. TIM ocena jih je opremila s podatki za pomoč pri odločitvi na katera področja usmeriti zeleni razvoj in investicije, ki se bodo kapitalizirale tudi v dvigu kvalitete prebivanja v lokalnem okolju.

»Model merjenja učinkov turizma poda, na podlagi zbranih podatkov iz različnih sfer, ki vplivajo na stanje razvoja destinacije, analizo stanja in ovrednoti pozitivne in negativne učinke turizma. Rezultati TIM-a so nas znova opomnili, kako pomembna je povezanost turizma z ostalimi področji delovanja.«

Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščina
Izkušnje so delili v sklopu novemberskega panela v Digitalnem središču Slovenije naslovljenega Vzpostavljanje mehanizmov za sistemsko zbiranje podatkov. Tam je nastal dogovor, da se v skupnem sodelovanju aktivnih deležnikov v turističnem ekosistemu, ki se ukvarjajo s to tematiko, definira prioritetnih deset baz podatkov. Skupina zadolžena za odpiranje podatkov na Ministrstvu za javno upravo, ki jo vodi g. Aleš Veršič, pa jih bo v čim krajšem času skušala narediti dostopne za potrebe načrtovanja turizma.

Hiter odziv na spremembe v turizmu je rezultat odličnega dela in sodelovanja znotraj Partnerstva za Turizem 4.0, kjer smo domačemu in mednarodnemu trgu ponudili poleg TIM-a še številne druge inovacije, ki so omogočile digitalno transformacijo za grajenje trajnostnega in odpornega turizma. V tujini so prepoznali potencial Turizma 4.0 za hitrejše okrevanje gospodarstva. Odzvali smo se več deset povabilom iz celega sveta in gostovali na številnih konferencah v Evropi, Ameriki in Aziji. Nekatera sodelovanja so bila tudi formalizirana, npr. podpisani memorandum o sodelovanju Turizma 4.0 z AEI Turizmom Innova Gran Canaria in pa sprejem Turizma 4.0 v globalno partnerstvo Connect4Climate, ki je bilo so-ustanovljeno s strani Svetovne Banke. Naš članek na temo uporabe podatkov za razvoj trajnostnega turizma je na voljo tukaj.

Ob koncu leta se v Turizmu 4.0 s ponosom oziramo na leto 2021, saj smo dosegli pomembne mejnike. Ti dosežki pa so zasluga sodelovanja z mnogimi izmed vas, zato naj se vam za vaš doprinos iskreno zahvalimo ter izkoristimo priložnost za povabilo vsem tistim, ki še niste del družine Turizem 4.0 (200+ članov), da se nam pridružite z vstopom v brezplačno članstvo. Sedaj pa lepo vabljeni k prebiranju našega zimskega novičnika.

EXPO 2020 in slovenska »Zgodba o uspehu Turizma 4.0«

Leto se je pričelo z vstopom duha turizma 4.0 v družino eminentnih slovenskih podjetij, ki so del mednarodne kampanije Javne agencije SPIRIT »I FEEL SLOVENIA. GREEN. CREATIVE. SMART«. TIM je edini produkt iz turistične panoge, ki bo promoviral po svetu našo državo. Te dni je bil objavljen tudi prvi predstavitveni video kampanje.

Slovenija je med vodilnimi državami na področju digitizacije kulturne dediščine in njenega prenosa v nove turistične produkte. V zadnjih dveh letih je bilo digitiziranih več kot 100 enot kulturne dediščine v Sloveniji in nastalo je več kot 30 novih petzvezdičnih doživetij s katerimi je bogastvo kulturne dediščine promovirano na inovativen in vizualno privlačen način z uporabo sodobnih tehnologij (hologramov, VR očal, ipd.). Posebno smo lahko ponosni kako so zablesteli rezultati na EXPO 2020 v Dubaju. V decembrskem tematskem sklopu Digitalizacije in umetne inteligence se je v slovenskem paviljonu odvila predstavitev »Zgodbe o uspehu Turizma 4.0«, med katero je bil premierno predstavljen kratek film, ki predstavlja proces izvajanja nekaterih projektov in njihove rezultate.

Prihod v Dubaj je sovpadel z akcijo »50x50 – 50 kilometrov v 24. urah za 50. obletnico Združenih emiratov« ultramaratonskega plavalca Martina Strela. Ta s plavanjem v Dubaju želi opozoriti na pomembnost trajnostnega odnosa do čistih voda, v čemer se mu je ekipa Turizem 4.0 pridružila.

Turizem 4.0 v 2021 na številnih nacionalnih in mednarodnih dogodkih

Strokovnjaki Turizma 4.0 smo se tekom leta 2021 odzvali povabilom za gostovanje na konferencah in ostalih dogodkih, ki so potekali malodane na vseh kontinentih – od Evrope, Bližnjega Vzhoda do Amerike in Azije.

Turizem 4.0 orje ledino še na enem področju: uporabi satelitskih podatkov za potrebe turizma. Na konferenci Evropske vesoljske agencije: Vesolje za zeleno in digitalno okrevanje v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske Unije 2021, so bili predstavljeni prvi rezultati in poželi veliko zanimanja za nadaljnje aktivnosti v katerih lahko Slovenija odigra pomembno vlogo.

Gostovali smo na konferenci kreativnih industrij – KreNI v Nišu, Srbija, in sicer s predstavitvijo inovacij Turizma 4.0, ki vodijo v transformacijo v pametno mesto. KreNI združuje strokovnjake na področju kreativnih, inovativnih vsebin iz celega sveta. Cilj dogodka je opolnomočiti mlade in jih vključiti aktivnosti, ki bodo zagotovile visoko kvaliteto prebivanja v lokalnem okolju.

Azijska mednarodna konferenca na temo tehnologij v turizmu – ATTICE je eden izmed večjih dogodkov v Aziji, ki potekajo v sinergiji med javnim/državnim sektorjem in zasebnimi podjetji, ki delujejo na področju industrije potovanj in turizma. Med govorci so bili visoki gostje, ministri za področje turizma in gospodarstva iz Malezije in Indonezije, ter tudi dr. Urška Starc Peceny iz Turizma 4.0, ki je predstavila inovativne rešitve, ki pomagajo pri obnovi odpornega turizma.

Turizem 4.0 je bil prisoten tudi na SME Assembly, glavnemu dogodku Evropske Unije namenjenemu majhnim in srednje velikim podjetjem. Dogodek je bil organiziran v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021, vključeval pa je high-level panele in intervjuje, okrogle mize, interaktivne delavnice, idr. aktivnosti, ki vodijo v povezovanje na mednarodni ravni in aktivno pomagajo pri okrevanju lokalnih skupnosti v Evropi v post-pandemskem obdobju.

Udeležili pa smo se tudi Evropskega tedna veriženja podatkovnih blokov (Blockchain) 2021, ki je potekal v Ljubljani v mesecu septembru, prav tako v sklopu slovenskega predsedovanja v so-organizaciji z Blockchain Alliance Europe, katerega član je tudi Turizem 4.0. Naše inovacije temeljijo na naprednih tehnologijah kot je tudi veriženje podatkovnih blokov, zato smo podrobno predstavili inovacijo T4.0 Sodelovalnega žetona in prispevali še nekatere študije primerov. 

Konec julija smo se udeležili 7. IEEE Svetovnega foruma Interneta stvari 2021, New Orleans, USA, kjer smo predstavili primer digitalnega inoviranja kulturne dediščine v Sloveniji in kako pomemben je doprinos digitalnih vsebin pri kreiranju novih turističnih doživetij. IEEE Svetovni forum IoT vključuje svetovno priznane znanstvenike in njihove prispevke iz področja najsodobnejše tehnologije, inovacij in rešitev, kako lahko IoT sooblikuje svet in prispeva k reševanju svetovnih izzivov, pri čemer omogoča aktivno participacijo posameznikov in vodi v doseganje višje kakovosti prebivanja.

Turizem 4.0 je bil povabljen tudi k soustvarjanju evropskega dokumenta na področju digitalnega turizma – Transition Pathway for Digital Tourism, ki se pripravlja pod okriljem Evropske komisije – DG GROW. Sodelovali smo na delavnicah Podatkovna analitika in upravljanja z real-time izkušnjami in tehnološko opolnomočene destinacije in doseganje višje dodane vrednosti. Skupaj z ostalimi deležniki smo zastavili cilje do leta 2025, 2030 in vse do 2050 na področju digitalizacije.
In še in še ...

Turizem 4.0 je prejemnik zlate plakete za Najboljšo inovacijo Severne Primorske 2021 za produkt Smart Camper Stop (Pametno parkirišče za avtodome). Gre za celostno rešitev, ki vključuje številne digitalne, tehnološke rešitve, ki naredijo parkirišče bolj trajnostno, avtomatizirano in bolj prijazno za uporabnike. Več
Novembra smo organizirali High-Level Forum: turizem, digitalizacija in trajnostni razvoj za Črno morje, kjer so svoje znanje delili visoki gostje, med njimi tudi Valentina Superti, Direktorica DG GROW in Carl Hartzell, vodja EU delegacije v Gruziji. Podpisana je bila tudi deklaracija za krepitev sodelovanja med deležniki v turizmu. Več
Turizem 4.0 je gostil mednarodno srečanje v projektu Insites, ki se izvaja pod okriljem programa Erasmus+. S partnerji smo začrtali delo na intelektualnih rezultatih projekta, digitalni učni priročnik za profesorje in zaposlene v ustanovah kulturne dediščine ter študijo najboljših evropskih primerov digitalnih turističnih vsebin. Več
Organizacija European Best Destinations je razglasila Ljubljano za najboljšo zeleno prestolnico v Evropi, in sicer zaradi kakovosti zraka in vode, velikosti zelene površine na prebivalca, urejenost javnega prevoza, kolesarskih poti in naravnega turizma. Več
V projektu Amazing AoE smo na 6. srečanju projektnih partnerjev izvedli več aktivnosti. Organizirali smo 3. in 4. trening za digitalizacijo dediščine. Predstavili smo rezultate RGD TIM ocenjevanj za 24 turističnih lokacij. Izvedli smo bilateralna srečanja s projektnimi partnerji in jim podrobneje predstavili rezultate TIM ocen za njihove lokacije. Več
Leto smo tradicionalno zaključili z družbeno odgovornim udejstvovanjem na dobrodelnem teku in kolesarjenju na devetem Goricatlonu. Zbrana sredstva bodo namenjena za nakup terapevtskih pripomočkov v Varstveno delovnem centru Nova Gorica. Več

 

Google.org Impact Challenge: med najboljšimi tudi projekt Turistice

Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije – Turistica se je s predstavljenim projektom postavila ob bok 13 organizacij, ki so bile med več kot 800 prijavitelji izbrane v sklopu Google.org Impact Challenge izziva za države Srednje in Vzhodne Evrope. Google bo organizacijam, ki so predstavile najboljše dobrodelne projekte, podelil finančna sredstva in podporne storitve za pomoč pri spodbujanju vse bolj digitaliziranega gospodarstva, s poudarkom na nujnosti socialne vključenosti. Zmagovalni model LocalsFromZero bo tudi z Googlovo pomočjo ponudnikom podeželskih izkušenj pomagal narediti naslednji korak k digitalizaciji v turizmu in postati konkurenčen na trgu. Več o projektu

AIRTH bo gostil sklop o inovacijah v turizmu na UNESCO UNITWIN konferenci 2022

Navdušeni smo, da bo naš partner AIRTH na 7. Unescovi konferenci UNITWIN leta 2022, ki bo potekala od 15. do 20. maja 2022 na UP FTŠ Turistici, gostil poseben sklop o inovacijah v turizmu! Morda bo AIRTH organiziral tudi poseben DJ konferenčni sklop, saj je bila v Berlinu podana iniciativa o vključitvi legendarnih tehno žurov na seznam UNESCO kulturne dediščine! Rok za oddajo akademskih povzetkov je 15. januar 2022.

Pripravljenih 31 novičnikov na področju inovativnosti v turizmu in kulturi

Člani spletne skupnosti IdeasFromZero so v letošnjem letu pripravili in v svet poslali 31 novičnikov, ki vsebujejo raznovrstne novice s področja inovativnosti v turizmu in kulturi. Lahko se naročite oz. pregledate vse pretekle izdaje

Ponovno na Japonskem

Kako hitro čas leti! Ekipa sTOUdio Turistice je po enem letu zopet izvedla predavanje na Soka University na Japonskem, kjer so tamkajšnjim študentom predstavili njihove dosežke ter aktivnosti. Na ta način tudi krepijo sodelovanje z japonskimi partnerji in iščejo možnosti sodelovanja na skupnih projektih. Naslednje leto pa morebiti predavanje izvedejo v živo!

Pogovori z zanimivimi turističnimi akterji, ki delijo svoje turistične izkušnje o tem, kako uspešno premikajo turizem "from zero to hero".


Prisluhnite podcastom

Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Avtorske pravice © 2021 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.

ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

 Email Marketing Powered by Mailchimp