Copy
View this email in your browser

Turizem iz nule

Življenje je polno presenečenj. Manjših, večjih in takih, ki zelo zaznamujejo naše življenje. Če bi kdorkoli pred mesecem dni napovedal, da bo danes večina od nas zaprtih doma, mu ne bi nihče verjel. Če danes mi, Partnerstvo za Turizem 4.0, napovemo, da bomo v nekaj letih zgradili novodobni turizem, tak, ki bo postavil v center kakovost življenja lokalnega prebivalca in deloval v dobro vseh deležnikov, ... nam nihče ne verjame. Pa čeprav ga že gradimo! Zakaj ne?
 
Slovenska turistična organizacija je pred dnevi objavila članek o 10 potrošniških trendih v svetu po koronavirusu. Prispevek na prvo mesto postavlja virtualno ekonomijo izkušenj - pridobivanje novih izkušenj skozi virtualni svet. Ponosni smo, da naše aktivnosti, delavnice in vsi ustvarjeni materiali na področju digitalizacije kulturne dediščine kažejo, kako smo že leto, dve na pravi poti z našim razmišljanjem.
 
Jeffrey Sachs, eden glavnih svetovnih strokovnjakov za gospodarski razvoj, je kot govorec na konferenci v Romuniji predaval o vitalnem pomenu podatkov za strateško odločanje. Prav v trenutnih nepredvidljivih časih je izredno pomembno, da so ukrepi, ki korenito posegajo v naš vsakdan, osnovani na pravih in zanesljivih podatkih. V prejšnjih izdajah našega novičnika smo predstavili t.i. Tourism Impact Model (TIM). TIM je orodje za natančno merjenje učinka turizma, ki je nastalo in bilo testirano ravno v Sloveniji. Predstavljate si lahko odziv, ko ga je ekipa projekta Tourism 4.0 for Black Sea predstavila po nastopu Jeffreya Sachsa. Prava pot.
 
In kako je to v pomoč vsem, ki se sedaj sprašujejo, kako naprej? Ta dva primera nič kaj veliko. Vendar je veliko manjših, večjih in takih, ki bodo iz te situacije odprli povsem nove možnosti. Take, ki si jih v tem trenutku ne moremo niti predstavljati. A zato, da jih ustvarimo, moramo stopiti skupaj in združiti znanje.


 
Mednarodno združenje inovatorjev in raziskovalcev v turizmu in hotelirstvu (AIRTH) in Partnerstvo za Turizem 4.0 sta združila moči in s kopico podpornikov s celega sveta zagnala iniciativo #TourismFromZero. Ne zato, ker po koroni ne bi ostalo nič več. Ampak zato, ker se je turizem po celem svetu ustavil, kar je edinstvena priložnost, da pogledamo, kateri učinki turizma so res pozitivni in kateri ne, ter pričnemo graditi "iz nule". Najprej bomo sistematično zbrali probleme in izzive, potem pa z vodilnimi strokovnjaki na področju inovacij iskali rešitve.

Pridružite se nam! Tudi, če nam (še) ne verjamete. Smo na pravi poti.
Delavnica o digitalnem inoviranju kulturne dediščine
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je organiziralo dve delavnici o digitalnem inoviranju kulturne dediščine. Urška Starc Peceny, Matevž Straus in Dejan Šuc so na prvi delavnici s predstavitvijo pravilnih pristopov digitalizacije kulturne dediščine in s prikazom dobrih praks navdušili predstavnike vodilnih destinacij Vzhodne in Zahodne Slovenije.

Na drugi delavnici se je ekipi pridružila še Damjana Pečnik iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in s svojimi izkušnjami prispevala k predstavitvi vloge in potenciala tehnologije pri soustvarjanju turizma prihodnosti. Več

Tako postopoma dopolnjujemo in nadgrajujemo nabor gradiv - priročnik, prezentacije, delovni listi. Vsi so prosto dostopni na spletu.
Rešitve T4.0 bodo testirane tudi na območju Črnega morja v okviru EU projekta Tourism 4.0 for the Black Sea, ki ga sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo. Prva delavnica projekta, ki je ozaveščala lokalne deležnike o pomenu in vlogi podatkov v turizmu, je potekala v Romuniji sočasno s prvo mednarodno konferenco, ki se osredotoča na modro rast (t.i. blue growth) na območju Črnega morja. 

Mednarodnim ekspertom in odločevalcem na področju trajnostnega razvoja, kot so prej omenjeni Jeffrey Sachs, romunski državni sekretar László Borbély, predstavnik vodstva Ekonomskega združenja držav Črnega morja Michael Christides in guverner biosfernega rezervata Donavske delte Ion Munteanusta se pridružila Urška Starc Peceny in Tomi Ilijaš. S predstavitvijo Tourism Impact Model-a in omenjenega projekta sta požela veliko zanimanja za nadaljnje sodelovanje na območju Črnega morja, saj le-ta orjeta ledino na področju identificiranja dostopa do virov podatkov.
Debela Griža
Suhi zimski dnevi so kot nalašč za digitizacijo nepremične kulturne dediščine. Zavod Krasen Kras, ki že več let skrbi, raziskuje in vzdržuje več hektarov veliko arheološko najdišče pri Volčjem Gradu pri Komnu, je skupaj z izvajalci znotraj našega partnerstva pripravil 3D model celotnega nadzemnega dela Debele Griže, arheološkega najdišča iz bronaste in železne dobe. S 14 hektarji bo to verjetno ena največjih lokacij kulturne dediščine, ki je bila kdajkoli skenirana v Sloveniji. Več
Interreg projekt SACHE je organiziral okroglo mizo Pametni pospeševalci podjetniške ustvarjalne dediščine, kjer je Matevž Straus predstavil vizijo trajnostne digitalizacije kulturne dediščine, ki je bila razvita v okviru programa Heritage+. Več
Flexyteam, član partnerstva za Turizem 4.0, je 30. januarja v Ljubljani gostil Hospeo Master 2020, kjer so strokovnjaki razpravljali o prihodnosti turizma in gostinstva v Sloveniji in po svetu. Več
Predstavniki SPIRIT Slovenija so na srečanju Evropske mreže inovacijskih agnecij - TAFTIE v Oslu predstavili Turizem 4.0 kot dobro prakso sodelovanja med storitvenim sektorjem ter raziskavami in razvojem. Več
Raziskovalci Fakultete za turizem Univerze v Mariboru sodelujejo v Interreg projektu BestMed, ki vzpostavlja novo integrirano in trajnostno turistično načrtovanje za zmanjšanje sezonskosti na Mediteranu ter povezanost deležnikov na tem območju. Več
Tehnične smernice, ki posebno pozornost posvečajo dostopnosti za osebe z oviranostmi, smo razširili na področju 3D objektov, slikovnih, zvočnih, video in 360-stopinjskih gradiv ter posodobili navodilia za pripravo metapodatkov. Več
Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru in Fakulteta za turistične študije – Turistica Univerze na Primorskem izvajata raziskavo vpliva COVID-19 na slovenski turizem. Sodelujete in izpolnite spletni vprašalnik tudi vi!
OD #OSTANIDOMA DO #DELAMDOMA
Vsaka kriza je lahko izziv, da se naučimo nečesa novega. V trenutni imamo možnost, da izkoristimo tehnologijo in preidemo na novo dobo timskega dela. Nekateri so to storili brez težav, veliko pa je takih, ki se morajo temu še prilagoditi. Na srečo veliko tehnoloških podjetij v tej situaciji pomaga in odpira dostop do svojih rešitev. Orodja za projektno vodenje omogočajo učinkovito delo razpršenih skupin, nekatera celo brez nameščanja na računalnik in povsem varno. Eno takih orodij je 4PM, ki v času trajanja krize poklanja majhnim podjetjem in timom brezplačno uporabo in webinarje za učinkovito uporabo!

Delite z nami svoje izkušnje in podobne ponudbe, ki so lahko v pomoč tudi drugim! Z veseljem jih bomo zbrali in delili naprej vsem članom partnerstva.

Pomlad prihaja. Skušajmo to novo energijo uporabiti za nove izzive, ki jih imamo ... skupaj! 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Avtorske pravice © 2020 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.


This email was sent to <<Elektronski naslov>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp