Copy
View this email in your browser

Slovenija pred novo priložnostjo - utrinki z Bleda

Turizem smo ljudje. Slogan, ki je nekaj desetletij nazaj pustil pečat slovenski kolektivni zavesti, je danes v povezavi z razvojem najnovejših tehnologij kot so internet stvari, obdelava velikih zbirk podatkov, tehnologijo blockchain, umetno inteligenco ter navidezno ali obogateno resničnostjo ponovno aktualen.

 

Z željo, da bi zbrali in povezali v tej ideji slovenske deležnike aktivne v razvoju turizma smo se 19.6. 2018 v okviru mednarodne 31. eKonference na Bledu zbrali predstavniki raziskovalnega in poslovnega sveta ter predstavniki države in lokalnih skupnosti in si zastavili izziv: kako lahko Slovenija prevzame vodilno vlogo v razvoju turizma 4.0?

Bistvo turizma 4.0 ni v tehnologiji, ampak v človeku in njegovemu doživljanju potovanj v fizičnem in digitalnem svetu. Rešitev pa ni samo v novih aplikacijah. Namen je najprej ustvariti okolje, v katerem različni deležniki v turizmu želijo sodelovati, se povežejo, izobrazijo s pravimi veščinami in izkoristijo tehnologije, da ustvarjajo vedno boljša doživetja za vsakega posameznika.
dr. Urška Starc-Peceny, Arctur

Del pogače tudi lokalnim turističnim ponudnikom

Slovenija, ki se je v zadnjem času pokazala kot svetovna zibelka za marsikatero tehnološko novost, ima vodilno vlogo pri razvoju tokrat nove paradigme, ki na področje turizma uvaja tehnološke in poslovne modele iz že uveljavljene industrije 4.0. V zelo kratkem času je turizem 4.0 postal glavni »buzzword« v t.i. pametnem turizmu z namenom, da del pogače, ki jo sedaj v celoti pojedo veliki spletni ponudniki, izbori za lokalne akterje, ki so nepogrešljiv člen turizma. Brez lokalne ponudbe turizem enostavno ni mogoč.

 

Tega izziva se je lotil konzorcij zbran okoli raziskovalne skupine podjetja Arctur, v katerem so tudi partnerji iz treh slovenskih univerz ljubljanske, mariborske in primorske, ki je v zadnjih mesecih razvil idejo za katero se je v zelo kratkem času pokazalo zelo veliko zanimanje na svetovni ravni. Po predstavitvah okoli sveta, med drugim na Kitajskem in v Mehiki, je tokrat potekalo prvo uradno srečanje na domačem terenu.

Veliki spletni ponudniki poberejo tretjino prometa in z lokalnimi ponudniki, kaj šele z občinami, pa ne delijo niti delčka potrebnih ali željenih podatkov o gostu, da bi mu ponudbo prilagodili in izboljšali izkušnjo. Po drugi strani je na lokalni ravni ogromno sistemov, ki niso povezani in še in še bi lahko naštevali.
Saša Kek, zastopnica Skupnosti Občin Slovenije

Ohranjanje kulturne dediščine, preobrazba smučanja, zeleni kripto žetoni
 

V pogovoru so se kreasala različna mnenja in ideje. Vabimo, da si več o dogajanju preberete na tej povezavi, kjer je nakazan tudi naslednji korak v smeri ustanovitve Partnerstva za turizem 4.0.

Na tem mestu se želimo zahvaliti vsem nastopajočim in aktivnim gledalcem. Vsem, ki so se udeležili dogodka in kakorkoli pripomogli, kot tudi vsem, ki so z nami stopili v kontakt s svojimi mnenji in predlogi. Vabilo za sodelovanje je odprto za vse, naš kontakt je info@tourism4-0.org.

Veselimo se sodelovanja!

Ekipa iniciative Turizem 4.0

Več o dogodku

Želimo ustvariti zmagovalno partnerstvo, ki bo v čim krajšem času zagnalo prve pilotne projekte v Sloveniji in jih kmalu apliciralo drugod po svetu. Slovenija lahko postane idealen testni poligon za turizem 4.0, če se bomo sedaj podvizali!”  Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur

Copyright © 2018 ARCTUR, All rights reserved.