Copy
Heritage+ novičnik | januar 2020

Slovenija je v decembru potrdila Strategijo kulturne dediščine za obdobje 2020 – 2023. Namen le-te je spodbuditi in podpreti vlogo dediščine pri doseganju splošnih strateških ciljev, kot so vključujoča družba, uravnotežen in pameten razvoj ter nenehno prenašanje znanj.

Strategija uveljavlja celostno ohranjanje dediščine v treh nosilnih stebrih: družba, razvoj in znanje, za glavni izziv pa identificira ustvarjanje sinergije med obstoječimi sektorskimi cilji, usmeritvami in ukrepi.

Strategija si kot eno izmed usmeritev zadaja tudi spodbujanje digitalizacije in spletne dostopnosti ter dolgoročne hrambe digitalnih dediščinskih vsebin - s podukrepoma zagotavljanja dostopa do informacij na enem mestu ter načrtno digitizacijo dediščinskih kulturnih vsebin, dostopnosti in hrambe.

Vzpodbudno za razvoj našega področja!

Več o vsebini strategije.
Iz sveta

Po rimskih stopinjah

V okviru projekta Claustra+ se na območju poznorimskega obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum izvajajo arheološka izkopavanja in konservacija posameznih odsekov. Projektna skupina pod vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripravlja tudi zanimive 3D rekonstrukcije tega največjega gradbeno-inženirskega podviga iz rimskega obdobja v Sloveniji. 
Preberite članek.

Digitalna umetnost v podmorniški bazi

V ogromno betonsko konstrukcijo nekdanje podmorniške baze pod Bordeauxom prihaja največji digitalni center na svetu, ki bo prikazoval digitalne verzije del Gustava Klimta and Paula Kleeja. Projekt v kompleksu s štirimi velikimi bazeni je dober primer, kako dediščino, kulturo in digitalne tehnologije združiti v zapomnljiva izkustva. 
Preberite članek.

"Zakaj tako čuvamo to kamenje?"

V nedavnem intervjuju za Večer Srečko Štajnbaher, vodja mariborske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, na zanimiv način osvetli marsikatere poglede na dediščino, njeno propadanje in (ne)odgovornost lastnikov. 
Preberite več o poučnem intervjuju.

Naše novice

Virtualni potop v šamanske plese

V prostorih podjetja Arctur je v okviru festivala Pixxelpoint gostila slovaška umetnica Maria Judova, ki nas v opoju dela Kykeon skozi sodobni ples potopi v navidezno resničnost šamanskih modrosti in ritualističnih folklornih praks.

Kromberško industrijsko cono smo med 16. in 18. novembrom s središčem Nove Gorice povezali tudi z razširjeno vizijo resničnosti poimenovano BulevAR.
Več o dogodku Pixxelpoint.

Na slovensko-nizozemskem posvetu tudi o digitalizaciji dediščine

Slovensko-nizozemsko poslovno združenje, skupaj s partnerji SPIRIT in Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani, so na povabilo Ministrstva za gospodarstvo Republike Slovenije organizirali enodnevno konferenco o trženju inovacij, katere se je udeležila tudi ekipa Heritage+ in predstavila svoje aktivnosti ostalim udeležencem konference.
Več o akivnostih združenja.

V Muzeju sodobne umetnosti je bila postavljena inštalacija "Bodies of Knowledge" - "Telesa znanj"

V sklopu Bienala oblikovanja BIO26 je bila postavljena inštalacija "Bodies of Knowledge". "Telesa znanj" je instalacija oziroma "arhiv, ki ga je mogoče predvajati" in je nastal v sodelovanju z Začasnim slovenskim plesnim arhivom, Rok Vevar pri +MSUM. Obiskovalcem omogoča, da do arhiva dostopajo s pomočjo svojih gibov in na ta način prispevajo k njegovi vsebini.
Več v video intervjuju.

Digitalno inoviranje kulturne dediščine: priročnik in usposabljanja

Za Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo smo pripravili in izdali priročnik Digitalno inoviranje kulturne dediščine: Priročnik za turistične destinacije, ki na 56 straneh predstavlja vzroke, glavne korake ter procese za ustvarjanje novih turističnih produktov digitalno obogatene kulturne dediščine.

Z januarjem so se prav tako pričela usposabljanja za pridobitev znanj s področja digitalnega inoviranja kulturne dediščine in vključevanje le-te v turistične produkte. Tri usposabljanja so v prvi vrsti namenjena predstavnikom vodilnih turističnih destinacij destinacij, ki pripravljajo idejne prijave na razpis MGRT za razvoj turizma.

Prenesite si priročnik


Iščemo dobre (digitalne) prakse v vzgojno-izobraževalnih procesih

Ste se pri svojem delom srečali z uporabo digitalnih vsebin in orodij v vzgojno-učnih procesih? Veste za dobre in manj dobre prakse uporabe le-teh?

V okviru projekta Dediščina v akciji (CRP 2019) pripravljamo pregled dobrih in manj dobrih praks interpretacije dediščine za otroke, mladostnike in mlade s pomočjo digitalnih vsebin in digitalnih učnih orodij. 

Sporočite nam vaše (dobre in manj dobre) izkušnje, mnenja in prakse ter prispevajte k pregledu praks.

Pišite nam na email
SREČNO 2020!
Želimo vam oblilje radosti in zdravja v 2020 ter nešteto kreativnih idej. Z vami si v novem desetletju želimo soustvarjati turizem, ki bo v ponos nam in bodočim generacijam!
Povejte svojim sodelavcem
za Heritage+ novičnik


Pregled zadnjih trendov, priložnosti in potencialov na presečišču digitalnih tehnologij in kulturne dediščine.

 
Prijavite se na Heritage+ novičnik
Sledite nam na socialnih omrežjih.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tourism 4.0
Arctur
Imate idejo ali predlog?
Pišite nam!

Če še niste naročeni na novice, se lahko nanje prijavite tukaj.
Avtorske pravice © 2018 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.


This email was sent to <<Elektronski naslov>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp