Copy
View this email in your browser
Končuje se leto, ki je naš vsakdan dodobra prestreslo. Vsak od nas je izzvan, zasebno in poslovno, da se prilagodi. Težko je s pozitivnimi mislimi razmišljati o prihodnosti in kovati načrte. Vendar v ekipi Turizma 4.0 verjamemo, da je to edini pravi način. Zato, da bi s pozitivnostjo in agilnostjo navdihnili tudi vas, predstavljamo zgodbe, ki se tudi v teh težkih časih uspešno odvijajo.

Kongresna dejavnost je možna tudi v novih razmerah

V Španiji turizem igra zelo pomembno vlogo. Zavedajo se, da križem rok ne bodo ničesar dosegli. Tudi v teh težkih razmerah iščejo načine, ki bi pomagali ponovno zagnati turizem. S tem namenom je bil v Sevilli organiziran Tourism Innovation Summit. Tridnevni dogodek je bil konec novembra izpeljan hibridno. Po najstrožjih pravilih tudi v živo, da se simbolično pokaže, kako se kljub vsem izzivom tudi v tej novi realnosti lahko uspešno odvijajo velika srečanja. Otvorila ga je španska kraljica Letizia v mednarodni družbi politikov in strokovnjakov. Vsi obiskovalci so bili pred vstopom testirani. Z aplikacijo, ki jo jo Španija uvedla za koordinacijo testiranja, je bil preko prepoznave obraza odobren dostop do postaje za testiranje. Ob potrditvi negativnega rezultata testa je vsak obiskovalec po elektronski pošti dobili dovoljenje za vstop na prizorišče. Cel postopek je trajal dobrih 15 minut.

Sedišča v dvoranah so bila prilagojena, površine na odru redno razkužene, nastopajoči so med gibanjem na odru morali imeti masko, če so sedeli, so jo lahko sneli. Tudi pogostitev je potekala v skladu z novimi pravili in tako so bili omogočeni pogovori in navezovanje novih stikov.

Videti je bilo rešitve, ki štejejo število oseb v prostorih, rešujejo izzive prezračevanja in druge teme, ki še pred letom dni niso bile pomembne za turizem. V tej elitni druščini pa smo Slovenci posebej zasijali. Podjetje Arctur je še enkrat potrdilo pomembnost iniciative Turizem 4.0 in z orodjem TIM – Tourism Impact Model (Model učinka turizma) prejelo nagrado za najboljšo inovacijo na področju umetne inteligence in podatkovne analitike.


Tomi Ilijaš in dr. Urška Starc Peceny ob prejetju nagrade za najboljšo inovacijo na področju umetne inteligence in podatkovne analitike na področju turizma.


Tomi Ilijaš, direktor Arcturja, Reyes Maroto, ministrica za Industrijo, trgovino in turizem, Juan Espadas, župan Seville in dr. Urška Starc Peceny, vodja oddelka Turizem 4.0 pri Acturju.

Heritage+

Leto 2020 je za vse, ki se ukvarjajo z digitalizacijo kulturne dediščine v Sloveniji (in širše), vsekakor prelomno leto. V zadnji izdaji Heritage+ novičnika so izpostavljene izjemne zgodbe digitalnega inoviranja kulturne dediščine v Sloveniji. Če bi radi ostali na tekočem z vsebinami digitizacije kulturne dediščine v Sloveniji, ste vabljeni, da se vpišete med prejemnike Heritage+ novičnika.

Izola kot otok

V okviru projekta Turističnega združenja Izola bo predstavljena pestra preteklost mesta, ki je večji del svoje zgodovine živel otoško življenje. V središču mesta bo postavljena fizična maketa Izole, na kateri bo s pomočjo projekcije na maketi (tako imenovan video mapping) prikazano zgodovinsko preoblikovanje otoka v del celine ter rast posameznih delov mesta. Najbolj zanimive točke in predmeti v mestu bodo osvetljeni, ogledati si bo mogoče stare fotografije, ponujeni pa bodo tudi pogledi v obogateni (AR) in virtualni (VR-360°) resničnosti. Vsebina projekcije bo sledila kronološkemu razvoju območja, katerega namen je izpostaviti ključne dogodke in usmeriti obiskovalce k samostojnemu raziskovanju mesta.

Dolina na prepihu

V okviru projekta Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina bodo 3D digitizirane štiri enote nepremične kulturne dediščine, izvedena bo 3D digitalna rekonstrukcija in posneti štirje promocijski filmi. Filmi bodo nastali na podlagi štirih izjemnih zgodb: na zgodbi o povezovanju kultur (Solkanski železniški most), zgodbi o razvojno naravnanih fevdalcih (grad Rihemberk), zgodbi srednjeveškega trženja vin (grad v Vipavskem križu) ter na zgodbi hedonističnega rimskega vojaka (Castra v Ajdovščini). S pomočjo spletne aplikacije bo uporabnik skozi štiri različne zgodbe doživel vinarsko in vinogradniško, samostansko, rimsko in arhitekturno dediščino doline na prepihu.

V spomin na mojstra Plečnika

Turizem Ljubljana uresničuje projekt digitalnega inoviranja Plečnikove nepremične kulturne dediščine na območju Ljubljane in regije Osrednja Slovenija. Digitalizira Plečnikove spomenike, ki so v registru nepremične kulturne dediščine in so za javnost nedostopne ali težje dostopne. Vzpostavljeni produkti bodo sovpadali s 100. obletnico Plečnikovega rojstva v letu 2022. Arctur je v novembru v samevajoči Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice posnel prve 360 stopinjske fotografije.

Digitalno orodje za merjenje učinka v turizmu – TIM je v septembru prejel tudi zlato nagrado za najboljše inovacije severnoprimorske regije, ki jih vsako leto podeljuje GZS. Priznanje je iz rok predsednika GZS Boštjana Gorjupa in predsednika Severno primorske gospodarske zbornice prejel dr. Hrvoje Ratkajec iz Arcturja. 
Oglejte si podelitev.
V septembru se je začel izvajati projekt Amazing Amazon of Europe (Amazing AoE), ki je del Interreg programa Podonavje. Cilj projekta je razviti trajnostni turizem na območju Podonavja z razvojem prepotrebnih skupnih strategij, učnih interakcij in z vključevanjem orodij Turizma 4.0 (TIM) za krepitev trajnostne gospodarske rasti in razvoja turizma. Več
Parsek je v okviru projekta Demo Pilot Turizem 4.0 pričel z razvojem iWellness aplikacije, namenjene podpori naprednega načina za celovito spremljanje psihofizičnega stanja obiskovalcev velnesa v okviru zdraviliškega turizma. Cilj projekta je izboljšanje storitev preventivne oskrbe, ki prispevajo k boljšem zdravju in splošnem počutju izven zdravstvenega sistema.
V oktobru je predstavnica iniciative Turizem 4.0 dr. Urška Starc Peceny sooblikovala akcijski načrt za evropski turizem v rubriki "Turizem, ki temelji na podatkih" na Evropski turistični konvenciji. Udeleženci so začeli z dialogom o trajnostnem okrevanju in strateških usmeritvah za turizem prihodnosti. Oglejte si posnetek srečanja.
2. oktobra 2020 je potekala spletna delavnica Črnomorski projekti na področju obalnega in pomorskega turizma, pomorskega prometa, ribištva in ribogojstva, digitalizacije. Organizirale so jo organizacije ICBSS, BSEC in DG Mare. Cilj delavnice je bil zbrati podatke in izmenjati najboljše prakse iz regionalnih projektov ob Črnem morju in drugih morskih območij. Več
16. novembra 2020 sta dr. Urška Starc Peceny in Mamuka Berdzenishvili iz gruzijskega Inštituta za turizem predstavila projekt Tourism for the Black Sea, pridobljene izkušnje in projektne načrte na dogodku The Black Sea Green diplomacy. Strokovnjaki so razpravljali o prispeveku k ciljem zelenega dogovora ter procesu okrevanja. Več
V okviru Interreg SLO-AT programa poteka projekt CASTLE ROAD z namenom povezovanja gradov in dvorcev ter skupnega trženja. Dr. Urška Starc Peceny, vodja oddelka Tourism 4.0 in Matevž Straus, vodja Heritage+ programa sta na tokratni spletni delavnici predstavila dobre prakse in možnosti razvoja digitalne poti CASTLE ROAD skozi virtualno zgodbarjenje.
Vitasis v okviru projekta Demo Pilot Turizem 4.0 razvija mobilo aplikacijo Vitabits, ki bo prispevala k posodobitvi trenutne zdraviliške ponudbe. Aplikacija omogoča spremljanje zdravstvenih meritev, telesnih aktivnosti ter posvetovanje z zdravstvenimi strokovnjaki na daljavo ter omogoča obravnavo turistov ali pacientov z zagotavljanjem socilane distance.
Na TV kanalu Ajara je Mamuka Berdzenishvili iz gruzijskega Inštituta za turizem, ki je tudi partner na projektu Tourism 4.0 for the Black Sea (T4BS) predstavil prve rezultate uporabe digitalnega orodja za merjenje učinka v turizmu – TIM na primeru največjega gruzijskega obmorskega mesta Batumi. Rezultati so bili predstavljeni tudi na delavnici v sklopu projekta T4BS. Več
Delavnici s prvimi rezultati TIM-a sta se v istem tednu zvrstili še v Romuniji, v organizaciji projektnih partnerjev Marketing Development in »Ovidius« University of Constanta ter v Ukrajini, v organizaciji NGO Agricola. V Ukrajini so bili prikazani rezultati TIM analize na primeru obmorskega mesta Odese, v Romuniji pa na primeru mesta Sveti George. Več
Na webinarju španske univerze Rovira i Virgili je bil med vabljenimi govorci dr. Dejan Križaj s temo "Tourism beyond 4.0". Pridružila sta se mu #LocalsFromZero koordinatorja Tadej Rogelja in Rudi Medved ter predstavila izsledke njunih z LFZ povezanih doktorskih in magistrskih raziskav na UP FTŠ Turistici. Več
Študenti in mentorji UP FTŠ Turistice, AIRTH in sTOUdio Turistica so na spletnem predavanju za japonsko Soka University predstavili trenutne #TourismFromZero in #LocalsFromZero aktivnosti. Japonski študenti so bili navdušeni nad skrbjo za male slovenske ponudnike. Več
Še ena nagrada za Slovenijo! Študent 3. letnika UP Fakultete za turistične študije – Turistice, Jaka Godejša in član ekipe #LocalsFromZero je prejel zlato medaljo na tekmovanju mreže AEHT (Združenje evropskih hotelirskih in turističnih šol) v disciplini Turistične destinacije. Združenje AEHT je najmočnejša mreža višješolskih in visokošolskih šol v Evropi. Več
Še ena izmed iniciativ iz družine #TourismFromZero 

sTOUdio vikend #WineFromZero

K vedno širši družini #TourismFromZero, se je pridružila nova iniciativa, in sicer #WineFromZero. Študentje UP FTŠ sTOUdio Turistice, so v vikendu od 20. do 22. novembra s pomočjo mentorjev organizirali prvi #WineFromZero dogodek. Namen dogodka je bilo reševanje praktičnih izzivov vinarjev pri razvoju vinskega turizma. S povezovanjem v formatu start up vikenda so s tem uspešno zastavili in izpeljali študentsko-akademsko-poslovno sodelovanje na podlagi kreativnega reševanja praktičnih poslovnih izzivov. Več


Pogovori z zanimivimi turističnimi akterji, ki delijo svoje turistične izkušnje o tem, kako uspešno premikajo turizem "from zero to hero". Več

Želimo vam vesele praznike in srečno v novem letu!


 
Deli svoje ideje
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Avtorske pravice © 2020 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.

ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

 Email Marketing Powered by Mailchimp