Copy
View this email in your browser
Lepo vas pozdravljamo v tem posebnem času leta, ko narava počiva, mi pa v dolgih nočeh lahko podoživljamo pretekle dogodke ter hkrati zvedavo polni pričakovanj pogledujemo proti letu, ki se pričenja. Če ste kakorkoli povezani s turizmom, vsekakor delite navdušenje z nami, saj je turizem letos v Sloveniji dobil vlogo, ki je ni imel še nikoli. Čast in obveza.
 
V tem duhu živimo in delujemo v sklopu Partnerstva za turizem 4.0, ki je nastalo zahvaljujoč se vsem tistim, ki so pomagali, da se je tudi ta sektor postavil ob bok drugim. Razvojno raziskovalna dejavnost in nove tehnologije so v avtomobilski industriji nekaj samoumevnega, mi želimo, da postane to tako tudi v turizmu. Vendar je najprej potrebno razumeti okolje in deležnike. Kako naj deležniki med seboj sodelujejo, je prvo vprašanje. V sklopu projekta Turizem 4.0 TRL 3-6, največjega raziskovalnega projekta na področju turizma v zgodovini Slovenije, nastaja bazično znanje za razumevanje turističnega ekosistema in njegovega delovanja.
10.1. 2019 se pričenja v sklopu raziskovalnega projekta Turizem 4.0 izvajati raziskava eko-turističnega sistema v Sloveniji. Njen namen je razumeti stanje in težave posameznih deležnikov. Imamo enkratno priložnost, da skupaj analiziramo naše okolje, vendar to lahko storimo le skupaj. Vaš vložek je dobre pol ure pogovora. Rezultati ankete bodo deležnikom pomagali razumeti kje ste v primerjavi z drugimi in katere korake ubrati za čim bolj učinkovito vključitev v razvoj. Veselimo se vsakega od vas, ki se bo samostojno javil in pozitivnega odziva vseh ostalih, ki boste povabljeni.
Aktivno hodimo po svetu, širimo naše ideje in ustvarjamo pot, da bi Slovenija bila med vodilnimi in postala pravi 'Living Lab' za ustvarjanje prihodnosti turizma. Trajnostnega. Takega, kot si ga vsi želimo!
 
Poglejmo si nekaj utrinkov z naših poti. Ampak začnimo s presečenenjem.
Podjetje Arctur je s ponosom sprejelo s strani Turistično gostinske zbornice Slovenije Priznanje za razvoj turizma prihodnosti za spodbujanje sodelovanja preko Partnerstva za Turizem 4.0 in vodenje konzorcija največjega raziskovalnega projekta v slovenskem turizmu doslej. 
Ideje Turizma 4.0 imajo že od vsega začetka tudi mednarodno veljavo in so kot alternativa postavljene ob bok velikanom turistične industrije. Na dogodku Svetovne turistične organizacije v Budimpešti smo zato na okrogli mizi o vlogi tehnologije v trajnostnem turizmu skupaj s predstavniki TripAdvisorja, Booking-a in MasterCarda razpravljali o pomenu podatkov in viskokih tehnologij v turizmu prihodnosti. 
Verjamemo v to pomembno vlogo v družbi in ustvarjamo Turizem 4.0, ki ne samo sledi, ampak je motor za dosego ciljev trajnostnega razvoja, ki so jih definirali Združeni narodi in h katerim moramo vsi stremeti. Zato se je dr. Urška Starc-Peceny, vodja raziskovalnega projekta, udeležila dogodka Bridge for Cities na dunajskem sedežu te organizacije in srečala s predstavniki Svetovne Banke ter drugimi akterji.
V Barceloni, kjer se je odvijal svetovni kongres Smart City EXPO, smo med drugim o pomembnosti sodelovanja za spremembe v družbi diskutirali z znanim nobelovim nagrajencem dr. Muhammadom Yunusom.
Vedno večjega vpliva turizma na družbo se zavedajo tudi na Evropski komisiji, kjer je Anna Athanasopoulou, vodja Generalnega direktorata za turizem, novo nastajajoče in kreativne industrije izkazala interes za naše delo ob obisku Bruslja na Evropskem dnevu turizma, kjer smo se srečali tudi z drugimi slovenskimi predstavniki.
Na tem mestu še enkrat čestitamo mestu Ljubljana za nagrado za razvoj trajnostnega turizma v okviru Evropske prestolnice pametnega turizma. Preberite več
Projekt Turizem 4.0 predstavljajo tudi člani naše raziskovalne skupine. Dr. Dejan Križaj iz Fakultete za turistične študije - Turistika je pomen in načine inoviranja v turističnem sektorju predstavil kot osrednji govorec v Kopenhagnu na konferenci ATLAS.
Dr. Boštjan Brumen, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, pa nas je zastopal na Evropskem forumu turizma na Dunaju, kjer so govorili o dodani vrednosti v turizmu in njegovem vplivu na kakovost življenja.
Dr. Ljubica Knežević Cvelbar, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, je skupaj s Simonom Mokorelom predstavljala naše ideje na delavnici Digitalna transformacija v turizmu, ki je bila organizirana pod okriljem Strateško razvojno inovacijskega partnerstva trajnostni turizem, ki ga vodi Turistično gostinska zbornice Slovenije. 
Vlogo kreatvnosti pri inoviranju in njeni vlogo v turizmu prihodnosti smo predstavili tudi na konferenci Kreativni turizem. Radi spodbujamo interdisciplinarnost, zato smo veseli zanimanja kreativne industrije za naše raziskovalno delo.
Največja dodana vrednost našega raziskovalnega dela je njena aplikativnost, zato se vedno trudimo reševati realne probleme ključnih deležnikov v turizmu. Prav zato smo svoje delo predstavili na konferenci Informatika v javni upravi in za njihov zbornik pripravili prispevek, kjer smo v okviru Turizma 4.0 naslovili izzive in priložnosti za lokalno skupnost.

Male in srednje velike organizacije so hrbtenica turistične industrije

Ne le v Sloveniji, povsod po svetu so na področju turizma značilna mala in srednje velika podjetja in organizacije, ki si visoko tehnoloških rešitev ne morejo privoščiti. Prav zato se na evropski ravni trudimo za prepoznavnost te problematike.
Tomi Ilijaš, eden od iniciatorjev Turizma 4.0 in direktor podjetja Arctur, ki na področju HPC storitev že omogoča MSPjem dostop do superračunalniških storitev, je to sporočilo ponesel v Španijo na prvo srečanje Union for the Mediterranean.
Pomen dostopnosti MSPjev do superračunalniških storitev je poudaril še na ICT konferenci na Dunaju v razpravi na panelu, kjer je komisarka Mariya Gabriel že v uvodnem nagovoru poudarila pomembnost manjših podjetij za EU.
Enako sta dr. Urška Starc-Peceny in Tomi Ilijaš ugotavljala na SME Assembly, ki jo je letos Evropska komisija organizirala v Gradcu. Na sliki sta skupaj z avstrijsko ministrico za digitalizacijo in ekonomijo Margarete Schramböck ter grško predstavnico Aido Niko
Da bi male in srednje organizacije v turizmu podprli že pri razvoju novih idej turizma prihodnosti smo ustvarili spletni obrazec, kjer lahko delite svoje predloge za obogatitev turistične izkušnje.

Slavnostni podpis deklaracije turistične destinacije Rogla-Pohorje

V okviru dogodka ob dnevu svetovnega dneva turizma Zelena digitalna doživetja sta Simon Mokorel in Dr. Tanja Lešnik Štuhec v Vitanju predstavila iniciativo Turizem 4.0 in obogateno uporabniško izkušnjo v sodelovalnih okoljih. Po predavanju so Deklaracijo za podporo Partnerstvu za Turizem 4.0 slovesno podpisali župani občin, ki so povezane v destinacijo Rogla-Pohorje. To so Občina Vitanje, Občina Zreče, Občina Slovenske Konjice in Občina Oplotnic, in sicer skupaj z LTO Zreče-Rogla, GIZ. Pridružite se jim tudi vi!
Podpis deklaracije

Pomen sodelovanja za razvoj turizma v Sloveniji

Zadnjemu srečanju raziskovalne skupine konzorcija Turizem 4.0  so se poleg predstavnic Turistično-gostinske zbornice Slovenije, ki vodi SRIP Trajnostni turizem, pridružile tudi državna sekretarka Eva Štravs Podlogar z direktorico Direktorata za turizem Renato Martinčič ter predstavnica Slovenske turistične organizacije.
Ekipa Partnerstva za Turizem 4.0 je opravila prve predstavitve orodij za sodelovalno platformo T4.0, ki nastaja v sklopu raziskav, ter priložnosti za občine in druge lokalne akterje. Na sliki predstavitev čudoviti ekipi Turizma Ljubljana v družbi z ljubljanskim zmajem.
Pri gradnji sistema bodo uporabljene najnovejše tehnologije, kot so blockchain, obdelava velikih zbirk podatkov, umetna inteligenca, internet stvari, obogatena in navidezna resničnost. Sodelovalna platforma Turizem 4.0 bo med drugim omogočala:
- spremljanje in usmerjanje turističnih tokov,
- izmenjavo anonimiziranega profila turista z namenom ustvarjanja na kožo pisane turistične ponudbe, ter
- krepitev pozitivnega učinka turizma s pomočjo spodbujevalnih kripto žetonov.
Vse te težko razumljive tehnoogije bodo v praksi enostavno uporabne in jih bomo v bližnji prihodnosti vsi uporabljali.
 
Platformo, ki bo s svojimi funkcijami tudi orodje za strateško načrtovanje, bodo lahko izkoristili vsi tisti, ki bodo svoja orodja in aplikacije pravilno zasnovali!
 
Na željo deležnikov, ki se obračajo na Partnerstvo za Turizem 4.0 smo pripravili priporočila za Turizem 4.0. Njihov namen je opozoriti turistične destinacije in druge naročnike na posamezne elemente, ki se pri javnem naročilu lahko spregledajo in praviloma ne povzročajo dodatnih stroškov, če so v razpisni dokumentaciji zapisani. V nasprotnem primeru pa bi naknadna zahteva po določenih formatih ali podatkih predstavljala dodatne stroške. Priporočila se bodo na osnovi izsledkov raziskave in razvoja platforme skozi čas nadgrajevala.
Turizem 4.0 - priporočila

Opazovati, prisluhniti ... in razumeti

Partnerstvo za Turizem 4.0 se širi tudi preko različnih sodelovanj na novih razpisih. Pred kratkim smo oddali prijavo na Interreg razpis Alpine Space na temo Turizma 4.0, kjer je vodilni partner projekta Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani. Preberite več
 
Poleg tega se zaključuje tudi oddaja skupne prijave na razpis “DEMO Piloti II 2018” v kateri podjetje Arctur s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, kot nosilko SRIP trajnostni turizem združujeta najjvečje slovenske turistične ponudnike in visoko tehnološka podjetja. Soustvarjali bodo projekt razvojno demonstracijske narave, kjer bodo izsledki znanstvenih raziskav dodelani do perfekcije in implementirani v resnično poslovno okolje.

Aktivno delamo na več novih razpisih, ki bodo širili ideje Turizma 4.0 po svetu. Ampak dovolj bo za tokrat. V teh prazničnih dneh, ko je še bolj dovoljeno sanjati kot sicer, si v ekipi Partnerstva za Turizem 4.0 nadejamo novega leta, v katerem se bomo vsi skupaj še bolje naučili opazovati, prisluhniti in razumeti. Saj, samo tako lahko nastajajo obogatene izkušnje za nas in za naše goste.
Vesele praznike in čim več uspešnega sodelovanja v 2019!
Ekipa Partnerstva za Turizem 4.0
Avtorske pravice © 2018 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.


This email was sent to <<Elektronski naslov>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp