Copy
View this email in your browser
Pomlad, poletje ali zima? Še narava se težko odloča kaj bi, kako naj se mi pred vsemi izzivi, ki jih nudi vsak dan. Vedno več vas stopa v kontakt z nami, z idejami in vprašanji. veliko stikov navezujemo na terenu, naše Partnerstvo za Turizem 4.0 je naraslo na skoraj 90 podpisnikov deklaracije. Zelo se veselimo vsakega, ki se nam pridruži ali nas spremlja, saj verjamemo, da sodelovanje ključ do uspeha. Verjamemo, da skupaj lahko premostimo marsikateri izziv pri oblikovanju trajnostnega turizma, ki bo v ponos vsem nam. In, če se še niste, upamo, da se nam pridružite!
Turizem 4.0 nastaja z vami

Izvedli smo največjo raziskavo o izzivih slovenskega turističnega ekosistema med raznovstvnimi deležniki iz javnega, zasebnega in civilnega sektorja. Njen namen je razumeti stanje in težave posameznih deležnikov, ki jih bomo v nadaljevanju reševali skupaj. Seveda pri tem tudi skupaj oblikovali nove inovativne tehnološke rešitve, ki bodo pisane na kožo tako turističnim ponudnikom kot lokalni skupnosti in turistom ter državi Sloveniji.

Da je v slogi moč, smo dokazali že tekom prve poglobljene raziskave na terenu, ki ne bi bila mogoča brez podpore Skupnosti občin Slovenije, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Turistično gostinske zbornice Slovenije, Slovenske turistične organizacije, Turistične zveze Slovenije in Planinske zveze Slovenije. Največja zahvala pa gre seveda našim sogovornikom, ki imajo v povprečju 14 let izkušenj z delom v turizmu, od tega polovica kar 12 let izkušenj. Ponosni smo tudi na interes za razvoj turističnega sektorja, ki se kaže v zastopanosti anketirancev, saj ti prihajajo iz več kot 130 občin v Sloveniji. 

To je šele začetek naše skupne poti digitalne transformacije turizma v Sloveniji. Veselimo se in smo hvaležni za vse pobude z vaše strani. Le skupaj lahko ustvarimo turizem prihodnosti, ki si ga vsi želimo.


Iz prvih analiz podatkov ankete je razvidno predvsem pomanjkanje digitalnih kompetenc med zaposlenimi v turizmu, kar je postala ena izmed prioritet projekta Turizem 4.0.

Mikro, mala in srednje velika podjetja, ki delujejo na področju turizma, imajo srečo in lahko izkoristijo enkratno priložnost 60% sofinanciranja izobraževanj za potrebe razvoja novih turističnih produktov in storitev, ki odgovarjajo potrebam sodobnih turistov. Če želite uporabiti digitalne tehnologije za boljša turistična izkustva, si oglejte subvencije za dvig digitalnih kompetenc, digitalni marketing (spletne strani, mobilne aplikacije, rezervacijski sistemi, spletne trgovine) ter digitalne strategije na spletni strani digitalnega inovacijskega stičišča DIH.

Če v katalogu usposabljanj ne najdete pravega za svoje podjetje, se lahko obrnete na Partnerstvo za Turizem 4.0 za pomoč.
 

Zanimanje za delo Partnerstva za Turizem 4.0 še naprej raste, zato ni nenavadno, da so naši predstavniki pogosto kot govorci vabljeni na različne domače in mednarodne dogodke, konference in srečanja. Posebno počaščeni smo bili, ko smo prejeli vabilo na ENTER, ki je eno največjih in najbolj uveljavljenih srečanj strokovnjakov, akademikov in predstavnikov največjih tehnoloških podjetij, kot so Expedia in IBM, na področju tehnologij in turizma. Dr. Urška Starc-Peceny in Tomi Ilijaš sta jih kot osrednja govorca navdušila z  inovativnim pristopom k digitalizaciji turizma in vizijo Turizma 4.0, kar je razvidno iz sporočila javnosti v tujih medijih. O pomenu inovacij je kot strokovnjak govoril tudi dr. Dejan Križaj, vodja modula Inovacije raziskovalno-razvojnega projekta Turizem 4.0. Več

Simon Mokorel je na Strokovnem srečanju za županje in župane predstavil možnosti in priložnosti za uporabo tehnologije za kakovostna doživetja v turizmu. V predavanju je bil poseben poudarek na tehnologijah, ki spodbujajo trajnosti turizem.

Matevž Straus, vodja projekta Heritage+, je kot zmagovalec natečaja za najboljšo družbeno inovacijo v EU predstavil vizijo digitalizacije kulturne dediščine, ki je zbudila zanimanje Marka Nicklasa iz Evropske komisije (DG GROW). Pripravlja se tudi dokument na temo transformacije kulturne dediščine v času mešane resničnosti. Več

V okviru projekta Vertigo (na sliki podelitev v Parizu) bo iz superračunalniškega centra v Novi Gorici ustvarjeno unikatno izkustvo. Slednje sofinancira Evropska komisija preko programa STARTS, ki ga vodi Ralph Dum, s katerim smo govorili tudi o vlogi Slovenije pri vključevanju krativnih industrij v procese razvoja.

Zavedamo se pomena kreativnosti za razvoj pravih inovacij. Inspiriramo se tudi na Akademiji umetnosti v Novi Gorici, kjer je tokrat Simon Mokorel študentom predaval o menedžmentu inovacij. Kot omenjeno, verjamemo v sodelovanje s kreativnimi industrijami in iščemo prave formate, ki bodo pomagali pri inovativnem razvoju.

Tomi Ilijaš je v Podgorici na Jadransko-jonski okrogli mizi na temo turizma in kulture predstavil vizijo Turizma 4.0 ter možnosti digitalizacije kulturne dediščine.

Po tem, ko v Sloveniji že prvi študenti pišejo naloge na temo turizma 4.0, sta dr. Urška Starc-Peceny in Matevž Straus z našo vizijo navduševala tudi študente magistrskega in doktorskega študija na Fakulteti za geografijo, turizem in hotelski menedžment v Novem Sadu. Veselimo se, da se naša vizija širi in oplaja.

Čas je za Heritage+
S februarjem smo aktivneje pričeli na aktivnostih področja kulturne dediščine.  Slednjo vidimo kot temelj turistične ponudbe, ki lahko z uporabo pravih tehnologij (virtualna in obogatena resničnost, 360-stopinjske fotografije, 3D modeli in tisk) dobi novo vlogo in je temelj resnično unikatnih turističnih izkustev. To bi Slovenijo uvrstilo v sam vrh!
Trenutno pripravljamo pregled digitalnih rešitev in usposabljanj za turistične ponudnike, destinacije in dediščinske institucije, ki verjamejo v potencial kulturne dediščine za turistični razvoj. Vse vabimo k prijavi na e-novičnik, ki bo odkrival potenciale, delil dobre zgodbe ter zbiral informacije o razpisih in drugih priložnostih za so-financiranje.
Prijavi se na e-novice Heritage+
Avtorske pravice © 2018 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.


This email was sent to <<Elektronski naslov>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp