Copy
Heritage+ novičnik | marec 2020

Hitra širitev novega koronavirusa je presenetila prav vse. A naj nas spremenjene razmere ne potisnejo v ustvarjalni krč. Izkoristimo jih za razmislek, kako okrepiti svoje poslanstvo!
 
Tedne nazaj je podoben šok najprej doživela tudi Kitajska in njena kulturna dediščina. V vsesplošni omejitvi medčloveških stikov je vrata zaprla večina kulturnih institucij, vključno s Kitajskim zidom.

Kitajska se je na to odzvala odločno in na kriznem srečanju nacionalnega urada za kulturno dediščino spodbudila muzeje, da "promovirajo nove tehnologije in posredovanje državne kulturne dediščine". Vlada je kot nujno prepoznala nudenje "tolažbe in pobega za kitajsko ljudstvo" z  digitalnimi izkušnjami kulturne dediščine. 
 
Okrog 100 kitajskih inštitucij se je odzvalo na vladni poziv in dele svojih zbirk, vsebin in aktivnosti ponudilo javnosti preko skupnega spletnega portala. Številni muzeji so objavili izobraževalne igre in interaktivna digitalna umetniška dela. Eden največjih svetovnih kulturnih sejmov Art Basel Hong Kong je zaprl vrata, a napoveduje spletne razstavne sobe, v katerih bodo razstavljalci pokazali svoja dela.

Hiter odziv Kitajske je seveda odraz drugačnega sistema, a kljub temu poveden. Zaradi krize se naša (kulturna) življenja ne smejo ustaviti. Če kdaj ravno v takih časih potrebujemo kulturo in kulturno dediščino, ki nas združuje, inspirira, gradi našo identiteto ter opominja, da bo vse dobro.

Zato v tem novičniku delimo z vami nekaj virov digitalnih gradiv, še več pa jih najdete na straneh Slovenskega etnografskega muzeja, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Narodnega mizeja Slovenije ter Tehniškega muzeja Slovenije. Pa seveda na Google-ovi podstrani Arts & Culture in Europeani.

V upanju, da se razmere umirijo, vam želimo: Srečno!
Iz sveta

Digitalno v prepovedano mesto

Kitajska cesarska palača v Prepovedanem mestu v Pekingu ostaja zaprta, a si del razstav se lahko digitalno ogledate. Čeprav so besedila le v kitajščini, je virtualni sprehod vendarle lahko zanimiv.
Vstopite v Prepovedano mesto.

Inovativna spletna izkušnja Britanskega muzeja

British Museum je pripravil interaktivno časovnico predmetov iz Afrike, Amerik, Evrope, Azije in Oceanije, ki uporabnikom omogoča navigiranje skozi čas ter spoznavanje posameznih predmetov skozi besedila, fotografije in zvočne posnetke.
Sprehodite se po muzeju sveta.

Neposredno iz Firenc

Ko se Italija spopada z novim koronavirusom, si lahko del zbirke znamenite galerije Uffizi ogledamo tudi preko spleta ter se tako inspiriramo za ogled v živo, ko se razmere umirijo. Namig: raziščite t.i. "stories", ki detajle posameznega dela podrobneje predstavijo.
Oglejte si zbirko.
 

Slovenske regije v črnobeli tehniki

Vabljeni tudi k ogledu fotografij t.i. "Orlovih" terenskih ekip, ki so od 1948 do začetka 80. let fotografirale vsakdanje življenje po slovenskih regijah ter osvetljevale materialno, družbeno in duhovno kulturo območij.
Oglejte si stare fotografije.

Ustvarjanje umetnosti s pomočjo umetne inteligence

Umetnik Refik Anadol ne deluje s čopiči ali glino. Namesto tega uporablja velike zbirke podatkov in algoritmov za ustvarjanje očarljivih in dinamičnih izkušenj. 
Poglejte si video posnetek.

Naše novice

Monumentalna Debela Griža na Krasu dobiva 3D model

Z Zavodom Krasen Kras, ki že več let skrbi, raziskuje in vzdržuje več hektarov veliko arheološko najdišče pri Volčjem Gradu pri Komnu, pripravljamo 3D model celotnega nadzemnega dela arheološkega najdišča.
Oglejte si video s snemanja.

Nabor orodij za digitalno inoviranje se širi

Po izvedbi drugega usposabljanja za vodilne slovenske turistične destinacije dopolnjujemo nabor gradiv - priročnik, prezentacije, delovni listi - za digitalno inoviranje kulturne dediščine.
Vabljeni k spoznavanju nabora orodij!.
 

Prva posodobitev T4.0 Tehničnih smernic za digitizacijo kulturne dediščine

Nova posodobitev razširja tehnične smernice za digitizacijo tridimenzionalnih objektov (npr. nepremična kulturna dediščina), slikovnih, zvočnih, video in 360-stopinjskih gradiv ter usmerja na povezave z navodili za pripravo metapodatkov. Dolgotrajna hramba in dostopnost materialov za osebe z oviranostmi sta še posebej poudarjeni.
Preberite smernice.Imate predlog, kako kulturno dediščino približati javnostim v teh sprememnjenih razmerah?

Novi koronavirus spreminja razmere - tudi za kulturno dediščino in dediščinske institucije. Kako v teh spremenjenih razmerah kulturno dediščino približati javnostim? Imate izkušnje, ideje, predloge ali razmisleke, kako naj se dediščinske institucije relativno hitro in razmeram primerno odzovejo?

Delite vaše misli z nami in morda lahko storimo kakšen korak naprej skupaj! 
Povejte svojim bližnjim
za Heritage+ novičnik


Pregled zadnjih trendov, priložnosti in potencialov na presečišču digitalnih tehnologij in kulturne dediščine.

 
Prijavite se na Heritage+ novičnik
Sledite nam na socialnih omrežjih.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tourism 4.0
Arctur
Imate idejo ali predlog?
Pišite nam!

Če še niste naročeni na novice, se lahko nanje prijavite tukaj.
Avtorske pravice © 2020 Arctur & Partnerstvo za Turizem 4.0. Vse obstoječe pravice so pridržane.

Z vašimi podatki ravnamo odgovorno: https://www.tourism4-0.org/en/gdpr/

Če ne želite več prejemati sporočil o Turizmu 4.0, lahko vaše nastavitve kadarkoli spremenite ali se enostavno odjavite s seznama prejemnikov.


This email was sent to <<Elektronski naslov>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ARCTUR · Industrijska cesta 1a · Nova Gorica 5000 · Slovenia

Email Marketing Powered by Mailchimp